Tarkkuuslajien lajiryhmävastaavaksi Kimmo Yli-Jaskari

Anne Lantee
17.1.2013

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö otti vuoden vaihteessa vastuun huippu-urheilun muutostyön etenemisestä. Kimmo Yli-Jaskari nimettiin tarkkuuslajien lajiryhmävastaavaksi. Jousiammunta kuuluu tähän lajiryhmään.

Huippuvaiheen ohjelma käynnistyi neljän lajiryhmävastaavaan ja vastaavan lääkärin aloittaessa työnsä Suomen Olympiakomiteassa. Lajiryhmävastaaviksi on valittu liikuntatieteiden maisterit Olli-Pekka Kärkkäinen (kestävyyslajit), Mika Lehtimäki (nopeus/teholajit), Pasi Sarkkinen (kamppailulajit) ja Kimmo Yli-Jaskari (tarkkuuslajit). He vastaavat yhdessä lajiliittojen kanssa oman lajiryhmänsä huippu-urheilutuloksesta, koordinoivat valmennuksen tukijärjestelmää ja tekevät urheilija-apurahaesitykset.

Yli-Jaskarilla, 50, on taustaa erityisesti ampumaurheilusta. Hän toimi Ampumaurheiluliiton päävalmentajana vuosina 1997-2000, koulutuspäällikkönä vuosina 1988-1996 ja Iso-Britannian kiväärimaajoukkueen valmentajana 2004-2009. Lisäksi hän on toiminut Golfliiton fysiikkavalmentajana ja maajoukkueen kapteenina 2001-12 sekä Kuortaneen valmennuskeskuksen johtajana 2010-12.

Lajiryhmävastaavana Yli-Jaskarille kuuluvat jousiammunnan lisäksi ampumaurheilu, keilailu, curling ja golf.

Lajiryhmävastaavien ryhmän täydentää vammaishuippu-urheilusta vastaava Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Kimmo Mustonen.

"Lajiryhmävastaavien tavoite on tukea käytännössä meidän “top 100” -urheilijoitamme ja heidän valmennustaan ja toisaalta edistää yhdessä lajien kanssa suomalaista huippu-urheilukulttuuria", kertoo huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski. Hän toimii myös huippuvaiheen ohjelman johtajana.

Lajiryhmävastaavien työ tapahtuu suurelta osin kentällä eli lähellä urheilijoita, valmentajia ja lajiliittoja.

"Ensimmäiset palautteet eri lajien edustajilta ovat olleet positiivisia, ja uskon, että tällä joukolla on hyvät mahdollisuudet onnistua jalkautumisessa urheilijoiden ja valmentajien pariin", Kojonkoski jatkaa.

Huippu-urheilun vastaavana lääkärinä aloittaa lääketieteen lisensiaatti ja liikuntatieteiden maisteri Harri Hakkarainen. Vastaavan lääkärin avuksi ja tueksi rakennetaan laaja-alaista osaamis- ja terveyspalveluverkostoa sekä asiantuntijaryhmää. Uudistustyön tavoitteena on kehittää terveydenhuoltojärjestelmää entistä tehokkaammaksi, kenttätyötä palvelevaksi sekä huippuasiantuntemukseen perustuvaksi tukiyksiköksi. Samalla terveydenhuolto pyrkii toimimaan yhä tiiviimmin yhteistyössä huippu-urheilun eri osaamisyksiköiden kanssa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtaa ja koordinoi huippu-urheiluverkoston toimintaa mukaan lukien vammaishuippu-urheilu ja vastaa yhdessä lajiliittojen kanssa pitkän aikavälin huippu-urheilumenestyksestä. Huippu-urheiluyksikkö vastaa talous-, osaamis- ja olosuhderesurssien ohjaamisesta urheilijoiden, valmentajien ja muiden verkoston toimijoiden arjen tukemiseen kolmen ohjelman kautta. Ohjelmat ovat huippuvaiheen ohjelma, urheiluakatemiaohjelma ja osaamisohjelma.