Forsberg paralympiavoittoon Lontoossa

Paralympialaisten ensikertalainen Jere Forsberg nousi suoraan huipulle voittamalla kultaa Lontoon paralympialaisissa avoimessa taljaluokassa. 

Vasta 18-vuotias Jere Forsberg eteni kultaotteluun voittamalla semifinaalissa Turkin Dogan Hancin pistein 7-3. Kultaottelussa oli vastassa ilman käsiä ampuva Yhdysvaltojen Matt Stutzman.

Forsberg aloitti kultaottelun vahvasti ampumalla täydet 30 pistettä ensimmäisellä sarjalla. Kotkalainen vei myös toisen sarjan, mutta Yhdysvaltojen Matt Stutzman pääsi mukaan otteluun ampumalla ensin tasapisteet ja sen jälkeen voittamalla neljännen sarjan. Viimeisellä sarjalla Forsbergille riitti tasapeli, mutta Stutzman ei päästänyt suomalaista helpolla vaan ampui täydet 30 pistettä. Forsberg ampui kuitenkin kylmän viileästi myös viimeiset kolme nuolta kymppiin ja vei näin kultamitalin pistein 6-4.

Nuori kotkalainen oli Lontoossa vasta kolmansissa kansainvälisissä kisoissaan muttei silti yllättynyt paralympiavoitosta.

”Kunto on ollut koko kesän tällainen, tosi hyvä”, Forsberg toteaa. Hetkellisistä heikoimmista osumista kotkalainen ei hätääntynyt. ”Ei ollut huolta. Luotto oli koko ajan satapronsenttinen, että pystyn siihen”, hän kertaa finaalin jälkeen.

Forsberg tunnusti jännittäneensä välierässä enemmän kuin finaalissa. ”Välierän jälkeen kävin ampumassa jännitystä pois. Sitten ajattelin, että nyt ollaan jo niin pitkällä, että tämä pitää hoitaa. Välierä oli tänään pahempi."

Kinnunen neljäs


Toinen suomalainen finalisti, taljajousen W1-luokassa ampuva Osmo Kinnunen kohtasi semifinaalissa Tsekin David Drahoninskyn, joka kuitenkin ampui niin vahvasti, että Kinnunen joutui kolmen sarjan jälkeen toteamaan tsekin tällä kertaa paremmaksi pistein 6-0.

Pronssiottelussa Kinnunen kohtasi Kanadan Norbert Murphyn. Ottelu alkoi kanadalaisen hienoisessa hallinnassa eikä Kinnunen lopulta pystynyt saalistamaan kuin yhden pisteen tasaväkisessä kamppailussa.

”Ei ole minulle ominaista että tällä tavalla vetelen sinne sun tänne. Ei vaan käynnistynyt. Koko ajan tarjottiin mahdollisuutta, mutta en pystynyt löytämään keltaista. Paukut menivät ensimmäiseen matsiin. Yritin koota itseni, mutta se pettymys iski päälle. Minulle on ominaista, että paljon analysoin ja pohdin. Nyt olin huono, ei voi mitään”, Kinnunen sanoi.

Nelossija päätti myös 59-vuotiaan Kinnusen uran huippujousiampujana. Parhaaksi saavutukseksi jäi MM-kulta viime vuonna.

Jousiampujilla hyvä kokonaispanos


Suomella oli Lontoon paralympialaisissa suuri, viiden jousiampujan joukkue. Forsbergin lisäksi taljajousen avoimessa luokassa ampui Keijo Kallunki, joka sijoittui 17:nneksi. Alkukilpailussa hän oli sijalla 12. Osmo Kinnusen kanssa taljajousen W1-luokassa urakoi Jean-Pierre Antonios. Suomalaiset kohtasivat toisensa puolivälierissä, jossa Kinnunen osoittautui tällä kertaa paremmaksi pistein 6-4.

Naisten tähtäinjousen W1/W2-luokassa Saana-Maria Sinisalo ampui alkukilpailun kymmenenneksi ja sai yhden vapaakierroksen. Sinisalon tie kuitenkin katkesi neljännesvälierissä, ja hän sijoittui lopputuloksissa yhdeksänneksi.

Tulokset paralympialaisista löytyvät World Archeryn sivuilta.


Teksti: Anne Lantee
Kuvat: Paralympiakomitea / Maiju Torvinen

 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kannusti Forsbergin voittoon semifinaalissa.
Forsbergin finaalivastustaja Matt Stutzman antoi tiukan vastuksen.
Valmentaja Kyösti Laasonen yllättyi positiivisesti nuoren Forsbergin otteista tämän ensimmäisissä paralympialaisissa.
Osmo Kinnunen päätti uransa Lontoossa paralympialaisten neljänteen sijaan.