Taru Kuoppa

Seura: Kymen Jousi
Aselaji: Tähtäinjousi
Syntymävuosi ja -paikka: 1983, Kouvola
Kotipaikka: Lahti
Valmentaja: Perttu Ronkanen

Milloin aloitit jousiammunnan, miksi ja mitä saat siitä itsellesi?

Alkeiskurssin kävin 10-vuotiaana isosiskon alettua ampumaan muutamaa vuotta aikaisemmin ja siitä se pikkuhiljaa lähti. 

Jousiammunta on jatkuvaa itsensä kehittämistä, ratkaisujen löytämistä ja tunteiden käsittelyä. Parasta on pienet oivallukset ja kehon ja mielen yhteistyö. 

Kerro harjoittelustasi

Syksyllä pidin pitkän siirtymäkauden ja aloittelin uutta kautta kevyesti, määriä hiljalleen lisäillen. Olen tehnyt paljon peruskuntoharjoittelua pyörällä, hiihtäen ja salilla patteriharjoituksina. Uutena harjoitteena ovat olleet voimakeilat, jotka ovatkin selvästi parantaneet olkapäiden ja ylävartalon toimintaa. 

Nuolimäärä on n. 30 000 vuodessa, joista suurin osa tulee ammuttua tammi-huhtikuun aikana, mutten seuraa orjallisesti määriä vaan keskityn enemmän hyvään tunteeseen ja laadukkaisiin toistoihin. Tähän ikään mennessä keho osaa kyllä kertoa, jos on aika löysätä tai kiristää tahtia. Ammun mielummin 50 nuolta hyvällä boogiella, keskittyen, kuin 250 hampaat irvessä harjoitussuunnitelmia tuijottaen. Onnistunein harjoitus itselleni on, kun heti jää pieni polte päästä uudestaan treenaamaan...

Lempiharjoitukseni on ammuntamatkojen vaihtelu 70:stä 30 metriin.

Mielestäsi parhaat jousiammuntasaavutuksesi

Parhaiten itselle jäänyt mieleen 2016 Antalyan olympiakarsinnat ja sieltä paikka Rioon sekä tietysti itse Rion kisat, jossa alkukisan jälkeen sijoitus oli 14. Sitä aina ajattelee, että kun onnistuu tai saavuttaa jotain, niin kisat on menny silloin pelkästään tosi hyvin mutta kyllähän sinne kisan tai kisaviikon sisään mahtuu kaikenlaista vuoristorataa epäonnistumisista onnistumisiin. 

Milloin ammuit ensimmäisen kerran yli 500 pistettä sisäkilpailuissa?

Vuonna 1996 junioreiden SM-Porissa.

Mikä on 70 metrin kierroksen virallinen ennätyksesi ja mikä on paras tuloksesi vuonna 2020?

SE-tulos 647. Vuonna 2020 paras tulokseni 70 m kierroksella oli 629 pistettä.