MM-kisoissa positiivisia suomalaissuorituksia

Antti Tekoniemi oli todella lähellä olympiapaikkaa heinäkuisissa MM-kisoissa. Hän ylsi kisoissa uransa parhaaseen sijoitukseen MM-tasolla: 17:nneksi. Parhaasta suomalaismenestyksestä Torinossa vastasi Jari Haavisto taljajousessa sijoittumalla yhdeksänneksi.

Tauluammunnan MM-kilpailut käytiin 3.–10.7. Italian Torinossa. Suomalaiset lähtivät kisoihin lähes täydellä joukkueella. Tähtäinjousessa mukana olivat Antti Tekoniemi, Aki Virtanen ja Matti Hatava sekä Laura Kourula ja Tanja Sorsa. Taljajousessa Suomea edustivat Jari Haavisto, Marko Järvenpää ja Timo Kivimaa sekä Anne Lantee, Erja Järvenpää ja Susanna Makkonen

Hyvää suomalaismenestystä

Jari Haavisto sijoittui parhaana suomalaisena hienosti yhdeksänneksi miesten taljajousessa. Hän joutui taipumaan 1/8-kierroksella Yhdysvaltojen Jesse Broadwaterille, joka ei jättänyt suomalaiselle juuri mahdollisuuksia ampumalla täydet 150 pistettä. "Olin varautunut siihen, että täytyy ampua täydet. Ammuin harjoituskentällä paremmin kuin koskaan tämän viikon aikana, mutta kisassa nuolet eivät vain pudonneet keskelle”, 146 pistettä ampunut Haavisto kertoi kisan jälkeen. Ylimääräisen mausteensa MM-kisoihin toivat olympiapaikat, joita Torinossa oli jaossa. Suomen tähtäinmiehet tavoittelivat joukkuepaikkaa eli kolmea olympiapaikkaa, jotka olisivat irronneet sijoittumalla joukkuekisassa kahdeksan parhaan joukkoon. Suomi jäi kuitenkin alkukilpailussa 20:nneksi eikä päässyt pudotuskierroksille tavoittelemaan paikkoja. Henkilökohtaisessa kisassa Antti Tekoniemi eteni kuitenkin tasaisen varmasti alkukilpailun 28:nnelta sijalta aina 17:nneksi. 1/16-kierroksella putoamisen myötä Tekoniemen tie johti erilliseen olympiakarsintaan, jossa tällä kierroksella pudonneiden kesken jaettiin kaksi olympiapaikkaa. Tekoniemi joutui kuitenkin taipumaan ottelussaan hollantilaiselle Rick van den Oeverille pistein 7-1. Tappiosta huolimatta Tekoniemi oli kokonaisuudessaan todella tyytyväinen suorituksiinsa MM-kisoissa. Muista suomalaisista Timo Kivimaa ja Anne Lantee sijoittuivat taljajousessa 33:nneksi, sijalle 57 ylsivät muut taljajousiampujat Susanna Makkonen, Erja Järvenpää ja Marko Järvenpää sekä tähtäinjousessa Tanja Sorsa, Aki Virtanen ja Matti Hatava. Laura Kourulan sijoitus oli 126. Joukkue- tai parikilpailuissa suomalaiset eivät mahtuneet 16 parhaan pudotuskierroksille. Taljajousen parikilpailussa Suomi oli 18:s, samoin taljanaisten joukkuekisassa. Taljamiesten joukkue oli 19:s ja tähtäinmiesten 20:s. Tähtäinjousen parikilpailussa Suomi oli 27:s.

Hyvät puitteet – puutteelliset järjestelyt

Italialaiset olivat osanneet valita hienot puitteet kisoille. Alkukilpailut ja pudotukset käytiin kuninkaan metsästysmajan eli valtavan Palazzina di Caccia di Stupinigin läheisyydessä ja finaalit oli viety Torinon ydinkeskustaan Piazza Castello -aukiolle, jonne oli rakennettu isot katsomot ja erilaisia myyntikojuja. Puutteita löytyi kuitenkin järjestelyistä, erityisesti tiedonkulusta ja kuljetuksista. Joukkueenjohtajille välittyi heikosti tietoa ja bussit kulkivat harvoin. Esimerkiksi iltapäivävuorolaiset joutuivat menemään helteiselle kisapaikalle useita tunteja ennen kilpailun alkua. Bussit jättivät sekä hotellilla että kisapaikalla kauas, joten jousilaukkua tiesi kyllä kantaneensa yli viikon kestäneen kisareissun aikana.  Teksti ja kuvat: Anne Lantee  Tulokset  Suomalaisten kommentit ja tarkemmat tiedot kisoista voit lukea päiväkohtaisesti kisan aikana lähetetyistä lehdistötiedotteista.

- - - -

Para-ampujat valtasivat näyttämön

Ilmeisesti ensimmäistä kertaa MM-kisojen historiassa invalidijousiampujien kisat olivat heti tavallisten ampujien MM-kisojen perään samalla kisanäyttämöllä. Olympialaisissahan tämä on tuttu kuvio, mutta italialaiset laajensivat käytännön nyt myös MM-kisoihin. Italia haali itselleen liki kaikki mahdolliset arvokisat tälle vuodelle, koska maa juhlii 150-vuotisjuhliaan.

Suomesta osallistui invalidikisoihin Jean-Pierre Antonios ja Osmo Kinnunen luokassa W1, Keijo Kallunki avoimessa luokassa ja Saana-Maria Sinisalo luokassa W1/W2.

Kultaa ja pronssia!

Suomalaismenestys oli loistavaa. Osmo Kinnunen voitti upeasti maailmanmestaruuden päihittämällä finaalissa tsekkiläisen David  Drahoninskyn pistein 7-3. Jean-Pierre Antonios täydensi hyvää menestystä voittamalla samassa luokassa pronssin. Pronssiottelussa kaatui Iso-Britannian John Cavanagh pistein 6-2.

Saana-Maria Sinisalo oli luokassaan hienosti viides ja Keijo Kallunki 17:s. Alkukilpailun viidenneltä sijalta pudotuksiin lähtenyt Kallunki joutui taipumaan harmillisesti uusintanuolella 1/16-kierroksella vastaan tulleelle Venäjän Mikhail Diktovannyylle.

Tulokset invalidien MM-kisoista

Teksti: Anne Lantee

Jari Haavisto ylsi parhaana suomalaisena yhdeksänneksi.
Antti Tekoniemi oli todella lähellä olympiapaikkaa ja sijoittui MM-kisassa hienosti 17:nneksi.