J Salonen - rytmi veressä myös ammuntaviivalla

Helsinkiläinen J Salonen ponnahti jousiammuntaväen tietoisuuteen voittamalla vaistojousen suomenmestaruuden Seinäjoella viime kesänä. Suuri yleisö tuntee hänet vielä toistaiseksi paremmin Irinan rumpalina.

Jousiammunnan piti olla J Saloselle vain leppoisaa ajanvietettä ja zeniläistä mielenhallintaa ilman kilpailutavoitteita. Niin siinä kuitenkin kävi, että hän ajautui kokeilemaan kilpailemista ja hyvän menestyksen kannustamana tähyää jo maastoammunnan arvokisoihin syksyllä. Ilman aikatauluhaasteita ei keikkaelämän ja jousiammunnan yhteensovittaminen aina käy. ”Onneksi on ymmärtävä orkesteri, onneksi on ymmärtävä työnantaja. Jos on joku tärkeä kisa, niin olen saanut sitten laittaa tuuraajan keikalle”, J kiittelee. Syksyn arvokisoja ajatellen Irinan keikat ajoittuvat sopivasti heinä-elokuulle. The Irrationals -bändin – jossa J niin ikään soittaa – debyyttialbumin julkaisuosuu kuitenkin juuri syksyyn. J aloitti rumpujen soittamisen 13-vuotiaana. ”Jostain syystä rummut oli aikanaan ehdoton ja ainoa vaihtoehto, joka vei pojan mennessään samalla tavalla kuin jousiammunta on vienyt puoli elämää myöhemmin”, syksystä 2009 asti ampunut J kertoo. Kisaviivalla J on tullut tunnetuksi huolellisesta keskittymisestään, johon hän ottaa vaikutteita aiemmasta harrastuksestaan taijista. Hän käyttää kolmen hengityksen rytmiä: ”Ensimmäisellä hengityksellä tyhjennän kokonaan mieleni ---. Seuraavalla otan takaisin keskittymisen, ja sitten kolmannen hengityksen aikana nostan jousen ja laukaisen”, J kuvailee. Hän kuitenkin paljastaa, että lähipiirin mielestä hänellä on tietyissä asioissa keskittymisvaikeuksia. J on onnistunut kääntämään sen edukseen ja kokee, että jousiammunnan vahvistamasta keskittymiskyvystä on hyötyä myös leipätyössä muusikkona. ”Minusta tuntuu keikalla siltä, että olen enemmän läsnä soittaessani. Kuitenkin soittaessa ei ole kaikista tärkeintä minun mielestäni se tekninen suoritus – varsinkaan sitten, kun se on tietyllä tasolla. Silloin on kyse vain läsnäolosta ja itsensä ilmaisusta. Jos pystyy olemaan läsnä just siinä hetkessä, on silloin parempi soittaja minun mielestäni”, J toteaa. 

Katso J:n haastattelu kokonaisuudessaan alta.

 Teksti: Anne Lantee
Kuvat: Jussi Ovaskainen ja Anne Lantee
 

 

J SalonenIkä: 29Seura: Wilhelm TellAmmatti: MuusikkoMuut harrastukset: PyöräilyParhaat saavutukset:• SM-kulta tauluammunnassa 2010• IFAA-liiton halli-EM-pronssi 2011Merkkipaalut muusikkona:• Irinan bändissä vuodesta 2004, n. 500 keikkaa, 4 kultalevyä, 2 platinalevyä• Oma levy-yhtiö, Konkurssi Records. The Irrationals -orkesterin debyyttialbumin julkaisu syksyllä 2011• Trio Mäihä, TV2:n Summerin housebändissä vuosina 2004–2008, n. 150 suoraa lähetystä• Freelancerina mm. seuraavissa bändeissä: Tuomari Nurmio, Honey B And The T-Bones, Husky Rescue, Jippu, Olavi Uusivirta

 

 

”Periaatteen mies, joka vie roskansa reissustakin kotiin kierrätettäväksi. Pieni mies, suuri sydän täynnä musiikkia. Arvokas tuttavuus”, kuvailee J:tä bändikaveri Antti Pitkäjärvi.