Kommentti

Minkä ikäisenä jousiammunta kannattaa aloittaa (ja milloin on parasta lopettaa)? 
 

”Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa” pitää edelleen kutinsa. Muun muassa taitoluistelu aloitetaan suunnilleen niin nuorena kuin jalat kantavat. Aiheesta on tehty tutkimuksiakin, ja koska suomalaiset luistelijat ovat menestyneet kansainvälisesti, otan taitoluistelun esimerkiksi.  
”Motorinen oppiminen ja taidon kehittyminen tapahtuu lapsuus- ja nuoruusvuosien aikana. Ikävuodet 1–6 ovat herkintä aikaa perustaitojen ja koordinatiivisten valmiuksien luomiselle kun taas 11–15 ikävuosien aikana keskitytään lajitaitavuuden kehittämiseen. Jos lajin tärkeimpiä taitoelementtejä ei tähän mennessä opita, on niiden opettelu myöhemmin hyvin vaikeaa.” 
Siinä se tuli. Näin todetaan eräässä taitoluistelua käsittelevässä, liikuntabiologian laitoksen seminaarityössä. Tämä sopii varmasti kaikkiin urheilulajeihin mutta myös balettiin tai vaikkapa viulunsoittoon, joissa etsitään kullekin pienelle harrastajalle sopivat kärkitossut ja minikokoiset viulut. Varhainen aloittaminen ja herkkyyskausien hyväksikäyttö on siis välttämätöntä huipputason saavuttamiseksi. Vanhempana se ei enää onnistu. Jos onnistuu muutoinkaan, sillä ikä nyt tulee vastaan ihmiselämässä muutenkin. Ja miksi kaikkien pitäisi olla huipulla? Siellä tuulee. Joskin siellä on paljon tilaa, tosin usein yksinäistä. Vaikka huippuja ehdottomasti tarvitaan, niin tarvitaan myös amatöörejä, jotka pitävät lajia yllä. Dancing on Ice -ohjelmassa tv-yleisö sai todistaa, miten toinen toistaan kankeampi julkkisluistelija oppi joka viikko uusia temppuja. Se jos mikä oli inspiroivaa ja viihdyttävää! Ja toisinaan vähän pelottavankin näköistä…
Suomalaiset jousiammuntaseurat ovat aloittamisen suhteen joustavia. Usein sopivana pidetään 10–12 vuoden ikää, jolloin on tarpeeksi voimaa jousen jännittämiseen sekä pitkäjänteisyyttä ja keskittymiskykyä. Erään seuran mukaan ”jousiammunta on sopiva laji vauvasta vaariin ja mummoon, sillä se sopii kaikille ikään, sukupuoleen, kokoon ja fyysiseen kuntoon katsomatta.” 
Oletko koskaan nähnyt 3-vuotiasta jousiampujaa (Suomessa)?! Minä en, ja sellaista lienee vaikea ensi alkuun kuvitellakaan. Mutta miksi? Jousi on ase, joten se saattaa asenteellisesti olla rajoittava tekijä lasten vanhempien mielestä – tuskin lapsista itsestään. On kuitenkin olemassa kaikenlaisia jousia ja nuolia. Muistan lapsuudestani serkkuni intiaanivarusteiden muovijousen ja imukuppinuolet. Eivät ne niin vaarallisia olleet, ainakin minä ja serkku olemme edelleen yhtenä kappaleena, molemmat silmätkin tallella. Imukuppinuolia ampuvat sarjakuvissa myös Tupu, Hupu ja Lupu. (Aku Ankkakin on muuten harrastanut jousiammuntaa gurun johdolla. Siitä on hulvaton tarina muutaman vuoden takaisessa Aku Ankka -lehdessä.)  
Taitoluisteluun, balettiin ja viulunsoittoon verrattuna jousiammunta aloitetaan Suomessa melko myöhään. Nykyään kentillä on paljon meitä akkoja ja ukkoja, harmaahapsia. Mielestäni tästä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä eikö jousiammunta ole huippuharrastus myös senioreille? Kärsin kaihista, sanoo joku. Selittelyn makua! Näkökyvyn puute ei ole mikään este: korealainen puolisokea jousiampuja teki maailmanennätyksen. Mikään ruumiinvammakaan ei estä jousiammuntaa. Riittää, että henki pihisee.    
Niin. Jousiammunnan ”pihvi” lienee siis laji itsessään. Mitään temppuja ei tarvita. Riittää, että seurat tekevät perustyönsä hyvin ja keskittyvät ydinasiaan. Silloin kiinnostuneita riittää ja kaikenikäiset viihtyvät radoilla. ”Riittävän haasteelliset harjoitteet ja niissä onnistuminen ovat tärkeitä motivaattoreita”, sanoo eräs taitoluisteluvalmentaja, joka rohkaisee aikuisia aloittamaan taitoluistelun. Summa summarum: jousiammunnankin voi aloittaa kuinka nuorena tai vanhana tahansa. Mutta kaikille pitää olla tilaa.  
Entä minkä ikäisenä jousiammunta kannattaa lopettaa? Jotkut lupaavat juniorit lopettavat harmittavasti silloin kun poika- tai tyttöystävä tulee mukaan kuvioihin. Se on elämää. Ja elämäntilanteet tuppaavat vaihtumaan, emme välttämättä voi niihin edes vaikuttaa. Onneksi on myös monta hyvää syytä aloittaa uudestaan, iästä riippumatta. Jousiammuntaharrastusta ei kylläkään kannattaisi lopettaa, sillä pahimmillaan siitä saa vieroitusoireita! 
Joka tapauksessa hyvää kesäkauden aloitusta kaikille jousiampujille! 

Cecilia Putkinotko