Kysymyksiä & vastauksia

K: Onko sallittua käyttää teräksisiä bluntteja vai onko vain kumiset sallittuja?

V: Tämä riippuu kisajärjestäjistä ja ilmenee kisakutsussa. Blunttien käyttöön (metsästysluokassa) kannattaa varautua ainakin SJML:n ja Finaalikilpailuissa (2021). Teräksiset bluntit rikkovat maalit helpommin kuin kumiset joten tämän vuoksi järjestäjä saattaa rajata teräksiset bluntit pois.

K: Pitääkö olla tähtäimessä olla pinni vai saako pinnin tilalla olla ns. reikätähtäin (diopteri)?

V: Kysymys koskee metsästyssarjaa ja myös metsästyssarjassa diopteritähtäin on sallittu. SJML:n säännöissä kerrotaan että tähtäin ei saa olla suurentava, eikä diopteri ole tämän vastainen.

K: Maksaako 3D-Cup kilpailuun osallistuminen jotakin ylimääräistä verrattuna normaaliin kilpailumaksuun?

V: Ei maksa. Sinun pitää vain erikseen ilmoittautua mukaan myös 3D-Cup-kilpailuun kutsun mukaisesti.

Huomaa että jokainen osakilpailu on erillinen kilpailu ja jokaisessa osa-kilpailussa on oma kutsunsa. Sinun pitää siis erikseen ilmoittautua jokaiseen osakilpailuun (4 kisaa).

K: SJML säännöissä sanotaan että jousen minimipaunojen pitää olla 41lbs. Minun jousessani paunoja on 35lbs. Voinko osallistua kilpailuun?

V: Voit osallistua SJML osakilpailuun 3D-Cup -kilpailijana, jolloin minimipaunaraja ei ole voimassa. SJML SM-statuksen saamiseen sinun pitää täyttää SJML -kilpailusäännöt ja olla SJML jäsen.

Sama asia pätee muiden osakilpailujen sääntöihin. Voidaksesi kilpailla kilpailun isännän SM-statuksesta pitää sinun olla ko. liiton jäsen ja sekä sinun että varusteidesi pitää täyttää annetut kilpailusäännöt.

K: Onko 3D-Cup kilpailussa ikäluokkia?

V: Ei ole, on vain yksi luokka jossa kaikki ikään katsomatta kilpailevat. Myöskään ei ole erikseen luokkia naisille tai miehille, 3D-Cup -kilpailu on ikäluokaton ja Unisex.

K: Ammun SJML osakilpailussa yksipinnisellä tähtäimellä mutta koska olen myös FFAA jäsen, haluan osallistua FFAA SM-kilpailuun AMBU luokassa johon vaaditaan useapinninen tähtäin. Voinko kesken 3D-Cupin vaihtaa tähtäintä? 

V: Jokaisessa 3D-Cup-osakilpailussa varusteesi tarkistetaan ja katsotaan ovatko ne 3D-Cup -sääntöjen mukaiset. Niin kauan kuin ne ovat 3D-Cup-sääntöjen mukaiset, ammut samassa sarjassa. Se että vaihdat 1-pinnisen tähtäimen monipinniseksi ei muuta 3D-Cup -sarjaasi, mikäli olet taljasarjan metsästysluokassa (kts. "Aselajit ja luokat")

SJML -sarjassa sinulla on mahdollisuus käyttää useaa stabia, kun taas FFAA AMBU luokassa sallitaan vain yksi rungosta suoraan eteenpäin oleva stabi jonka maksipituus on 12". 3D-Cup -sääntöjen mukaan on aivan sallittua muuttaa jousen varusteita tai vaikkapa jousta, voit siis muuttaa myös stabien määrää/tyyppiä.

K: Olen SJML jäsen, mutta myös SJAL ja FFAA jäsen. Mihin luokkaan minun kannattaa ilmoittautua 3D-Cup -kilpailussa?

V: Sinun kannattaa miettiä minkä liiton SM-kilpailut ovat sinulle ne tärkeimmät ja ilmoittautua kilpailuun sen liiton sääntöjen mukaisesti. Tämä on siis määräävä tekijä sinulle 3D-Cup-kilpailua ajatellen.

Esimerkkinä päätät että SJML -SM-kisat olevan sinulle tärkeimmät kilpailut, ja ammut #70 taljajousella ja nuolen nopeus on 315 fps. Tällöin olet SJML kisoissa "Tähtäin" luokassa, joka on sama kuin 3D-Cup-kilpailussa "Talja & Metsä" sarja.

Tällöin sinulla on mahdollisuus osallistua SJAL "Avoin Talja" sarjaan myös SM -kisatasolla, mikäli sinulla on SJAL kilpailulisenssi. FFAA:lla sinulle ei löydy sarjaa (nuolen nopeus yli 300 fps) joten FFAA kilpailussa et voi tavoitella SM -arvoa, mutta voit osallistua 3D-Cup -kilpailijana.

K: Kuinka varmistetaan että kilpailijan varusteet ovat 3D-Cup -kilpailun mukaiset?

V: Jokaisen kilpailun alussa pidetään 3D-Cup-kilpailijoille silmämääräinen asetarkastus, jossa varmistetaan että jousi ja välineet ovat ampujan haluaman luokituksen mukaiset. Mikäli löytyy poikkeamia, annetaan ampujalle mahdollisuus nopeaan korjaamiseen kilpailun aikataulun puitteissa. Lopullinen vastuu varusteista ja niiden sopimisesta annettuihin luokkiin/sarjoihin on ampujan vastuulla.

K: 3D-Cup -kilpailussa on kolme osakilpailua ja finaalit. Millä säännöillä kilpailut ammutaan?

V: Kaikki osakilpailut poislukien finaalikilpailu on tietyn liiton järjestämä osakilpailu. Tällöin osakilpailu ammutaan järjestävän liiton sääntöjen mukaisesti. Kun esim. SJAL järjestää oman osakilpailunsa, ammutaan tämä kilpailu SJAL sääntöjen mukaan, FFAA kilpailu taas FFAA sääntöjen mukaisesti jne.

Finaalikilpailu ammutaan normaalisti mukailluin SJML sääntöjen mukaisesti.

Tarkemmat tiedot selviävät kilpailukutsusta ja kunkin liiton säännöistä.

K: Miten ammutaan finaalikilpailut?

V: Finaalikisa ammutaan mukailluin SJML säännöin. Jousen ja välineiden pitää edelleen olla 3D-Cup -luokan sääntöjen mukaiset. Kilpasarjalaiset ampuvat normaalit maalit kun taas metsästyssarjalaiset ampuvat myös leikkuri/liikkuvat/bluntti maalit.

Alkukilpailun jälkeen ammutaan lopulliset finaalit niiden ampujien välillä jotka ovat päässeet luokissaan/sarjoissaan neljän parhaan joukkoon. Yhdessä finaalissa on siis 8 ampujaa, yhteensä kolme finaalia (talja/barebow/vaisto).

K: Olen FFAA jäsen, mutta en SJAL tai SJML -jäsen. Voinko osallistu kaikkiin 3D-Cup -osakilpailuihin?

V: Voit osallistua kaikkiin neljään (4) osakilpailuun (3 x osakilpailu + finaalikisa) jos sinulla on voimassa oleva FFAA jäsenyys ja vakuutus joka kattaa jousiammunnan. Sama sääntö pätee muiden liittojen kilpailijoihin - sinun pitää olla ainakin yhden liiton jäsen jotta voit osallistua 3D-Cup -kilpailuun.

K: Olen SJML jäsenseuran jäsen ja minulla on voimassa oleva metsästyskortti. Seurani ei ole SJAL tai FFAA jäsen. Voinko osallistua 3D-Cup -kilpailuun?

V: SJML:ssä on henkilökohtainen jäsenyys, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa sitä että sinun pitää henkilökohtaisesti olla SJML:n jäsen. Tällöin voit osallistua 3D-Cup kilpailuun.

K: Onko 3D-Cup -kilpailuluokat samat kuin liittojen aselajiluokat?

V: Eivät ole. 3D-Cup -luokat on kehitetty sitä varten että liittojen ei tarvitse muuttaa omia sääntöjään 3D-Cup -kilpailua varten. Tämän lisäksi on haluttu että yhden 3D-Cup sarjan & luokan sisällä on suunnilleen tasa-vahvoja välineitä.

K: Olen SJML jäsen ja ammun kaksiosaisella lonkkarilla käyttäen hiilikuitunuolia. Mihin luokkaan 3D-Cup -kilpailussa sijoitun?

V: Ammut Vaistosarjassa. Jos ammut kaikki maalit taulukärjillä niin olet vaiston kilpasarjassa, jos taas ammut leikkurirastit/liikkuvat/bluntit (SJML -kisat) niin olet vaiston metsästyssarjassa (huom: paunat).

K: Olen SJML jäsen ja ammun kaksiosaisella lonkkarilla jossa lapojen päät kääntyvät vastakaarelle. Ammun käyttäen puunuolilla. Mihin luokkaan 3D-Cup -kilpailussa sijoitun?

V: 3D-Cup -kilpailussa sijoitut "Vaisto & metsäsarjaan". Jousen pituudella ei ole nyt väliä eikä sillä kuinka kaarevat ovat jousen lavat, määräävä tekijä on 3D-Cup-luokitus.

Jos osallistut järjestävän liiton SM -kisoihin, pitää jousesi olla tämän liiton sääntöjen mukainen.

K: Olen sekä SJML että SJAL jäsen. Ammun SJAL -kilpailun taljalla jossa on #59 ja linssitähtäin (YT) mutta SJML -kilpailun ammun toisella jousella jossa on #70  ja ammun tähtäin -luokassa myös leikkuri/liikkuvat rastit. Voinko osallistua 3D-Cup -kilpailuun?

V: Voit osallistua, mutta ensimmäisen osakilpailun pisteet menevät taljan "kilpa" -luokkaan ja toisen "metsästys" -luokkaan. SJML -kilpailussa "kilpa" ja "metsä" sarjan kilpailijat ampuvat eri määrän maaleja jolloin maksimipisteet ovat myös erilaiset. Käytännössä menetät yhden osakilpailun pisteet.