Suomelle värisuora 3D-ammunnan MM-kisoista

Suomi sai syyskuun alussa historiansa ensimmäiset mitalit 3D-jousiammunnasta, kun Anne Lantee voitti maailmanmestaruuden, Mika Rutonen MM-hopean ja Timo Leskinen MM-pronssin Italian Ternissä.

Suomalaisia on ollut mukana 3D-ammunnan MM- ja EM-kilpailuissa jo kilpailumuodon arvokisahistorian alkuajoilta alkaen. Suurempi kiinnostus alkoi herätä, kun viime kesänä järjestettiin ensimmäiset 3D-kilpailut World Archeryn säännöillä Suomessa, kun ensin Wilhelm Tell järjesti kansallisen kisan ja sitten Artemis SM-kisat. Viime vuoden EM-kisoissa olikin jo suuri joukkue Suomesta mukana. Tuskin kukaan silti uskalsi odottaa Italian MM-kisoista aivan tällaista mitalisadetta.

Anne Lantee voitti maailmanmestaruuden naisten taljajousessa. Välierissä Lantee selvitti tiensä kultaotteluun voittamalla Espanjan Pilar Alvarezin pistein 33-32. Kultaottelu Ruotsin Lisa Södersteniä vastaan ratkesi vasta viimeisellä nuolella, sillä tilanne oli ennen neljättä eli viimeistä rastia tasan. Siuntiolainen Lantee täräytti muutama sekunti ennen ajan loppumista 11 pisteeseen eli parhaimpaan osuma-alueeseen, kun ruotsalainen lipsautti kahdeksikkoon. Mestaruus tuli pistein 40-37.

”Välierässä tuli yksi pahempi arviointivirhe, mutta onneksi sama karhu osoittautui vaikeaksi myös vastustajalle. Kultaottelussa matkat osuivat kohdilleen ja ammuntakin toimi hyvin”, Lantee toteaa tyytyväisenä.

"3D-ammunnassa mielenkiinnon pitää yllä se, että taljajousellakin voi tapahtua aika yllättäviä käänteitä kisan kuluessa, sillä yhdellä rastilla voi tulla niin paljon eroa ampujien välillä. Varmasti kaikilla mahtuu mukaan kisan aikana muutama huonompi rasti, mutta niistä on mahdollista vielä nousta", Lantee kertoo.

Sarjan toinen suomalainen, Susanna Makkonen, oli 17:s.

Hopeaa "sorsametsällä"

Miesten taljajousessa Mika Rutonen selvitti tiensä välieristä kultaotteluun voittamalla Tanskan Jacob Steffensenin pistein 37-36. Kultaottelussa hän kohtasi nuoren itävaltalaisen Nico Wienerin. Jännittävä ottelu oli tasapisteissä ennen viimeistä rastia. Siinä kuitenkin Rutoselle tuli etäisyyden arviointivirhe, ja nuoli jäi alas kahdeksan pisteen alueelle, kun itävaltalainen osui 11 pisteeseen. Näin Rutonen sai tyytyä MM-hopeaan pistein 40-43.

”Meni tosi hyvin, mutta viimeinen nuoli harmittaa. Matka-arvioinnin töppäsin kolmella metrillä viimeisellä nuolella. Kokonaisuutena en olisi uskonut, että näin korkealle pääsen. Ammunta oli sitä, mitä se on tänä kesänä ollut. Palkintopallilla tuntui kyllä tosi hyvältä”, ensimmäisissä MM-kisoissaan ampunut lapinlahtelainen toteaa.

Jousimetsästystäkin harrastava Rutonen mietti tiukoissa käänteissä olevansa sorsametsällä. Mielikuva onnistui ilmeisen hyvin lopputuloksesta päätellen!

Muista Suomen taljamiehistä Arto Kangasmäki oli 27:s ja Seppo Korhonen 33:s.

Suomen värisuoran täydensi Timo Leskinen voittamalla pronssin miesten vaistojousessa. Hän hävisi niukasti aamun välieräottelussa Espanjan Sebastian Juanola Codinalle 32-34. Pronssiottelussa Unkarin Jozsef Molnaria vastaan Leskinen otti reilun voiton 36-31.

”Yksi matkamoka pudotti minut pronssiotteluun. Vastustaja ampui paremmin semifinaalin. Pronssiotteluun kun lähdin, itseluottamus oli hyvä ja matkat osuivat nappiin ja ammunta toimi”, Leskinen kertoo. Hän voitti lokakuussa myös maastoammunnan EM-kultaa.

Hannu H. Kari sijoittui miesten vaistossa sijalle 18 ja Juha Rosendahl sijalle 19.

Suomen kahdensanhenkistä joukkuetta Ternissä luotsasi joukkueenjohtaja Vesa Vaajamäki.

Teksti: Anne Lantee
Kuvat: Sussu Makkonen, Vesa Vaajamäki

Mitalistit Mika Rutonen, Anne Lantee ja Timo Leskinen finaalin viimeisen rastin edessä.
Suomen joukkueeseen kuuluivat Arto Kangasmäki (vas.), Timo Leskinen, Susanna Makkonen, Hannu Kari, Mika Rutonen, Juha Rosendahl, Anne Lantee, Vesa Vaajamäki ja Seppo Korhonen.
Mika Rutosen tyylinäyte harjoituskentältä.
Mikä 3D?

Maastolajeihin lukeutuva 3D-ammunta on saanut nimensä kolmiuloitteisista tauluista, eli oikean näköisistä ja kokoisista eläinhahmoista, joihin kisamuodossa ammutaan. Eläimiä on lukuisia erilaisia, ja ne voivat sijaita aselajista riippuen 5-45 metrin etäisyydellä ampujasta. Kaikki etäisyydet ovat arvioitavia. Alkukilpailussa nuolia ammutaan kaksi joka rastilla 90 sekunnin aikana, pudotuskierroksilla ja finaaliotteluissa yksi per rasti 60 sekunnin aikana. Eläimeen merkityt osuma-arvot ovat 11, 10, 8 ja 5.