Sääntömuutoksia

Huhtikuun alussa astui voimaan joukko uusia kilpailusääntöjä. Suurimmat muutokset tulevat taljajousen tauluammuntasääntöihin. Taljajousen kokeilukäytössä ollut ns. hit-or-miss -taulu poistuu käytöstä, mutta ammuntamatkana ollut 50 metriä säilyy edelleen.

Kansainvälinen jousiammuntaliitto FITA on ottanut 1.4. alkaen käyttöön uusia sääntöjä, jotka vaikuttavat soveltuvin osin myös Suomen kilpailusääntöihin.

Taljajousi ampuu tauluammuntakisassa 50 metrin matkalta 72 nuolta 80 cm:n tauluun, jossa ovat pistevyöhykkeet 10–5. Pudotuskilpailu ammutaan samalta matkalta ja samaan tauluun, mutta sarjavoittoihin perustuvasta pistelaskusta on luovuttu. Jatkossa taljajousen pudotusottelussa ammutaan viisi kolmen nuolen sarjaa ja pisteet lasketaan normaalisti, osumien mukaisesti.

Taljajousen kansallisista junioriluokista 11-, 13- ja 15-vuotiaat ampuvat alkukilpailun ja pudotukset samalla tavoin kuin ikäluokkansa tähtäin- ja vaistoampujat. Sen sijaan 17- ja 20-vuotiaiden taljaluokissa ammutaan kansainvälisten sääntöjen mukaisella tavalla.

Suomessa taljajousella ammutaan edelleen myös FITA-kierrosta.

Tähtäinjousen pudotukset ammutaan kuten ennenkin, eli sarjavoittosysteemi (SET) on käytössä. Voittoon tarvitaan kuusi pistettä. Matka on 70 metriä ja taulu tuttu 122-senttinen.
 

104 pudotuksiin


Jatkoon pääse alkukilpailusta 104 parasta. Heistä kahdeksan parasta saa kahdella ensimmäisellä pudotuskierroksella vapaakierroksen. Kahdeksan kärki astuu kehiin vasta 1/16-pudotuksissa, eli kun 32 ampujaa on jäljellä.


Uusinnat kerrasta poikki 
 

Uusinnat ratkaistaan jatkossa aina yhdellä nuolella, jonka etäisyys keskustasta siis mitataan heti. Joukkuekilpailun uusinnassa joukkueen jokainen jäsen ampuu yhden nuolen, ja jos uusinnassa tulee tasatulos, voittaja on se joukkue, jonka nuoli on lähempänä keskustaa.
 

Katso täsmennykset kansallisten tauluammuntakisojen pudotuskierrosten järjestämisestä.


Teksti: Anne Lantee