Vastuullista urheilua

SJAL:n toiminnassa on nollatoleranssi syrjinnälle, häirinnälle ja epäeettiselle toiminnalle. Jousiammunta on mukana suomalaisessa urheiluperheessä tekemässä töitä sen eteen, että kaikilla on lupa harrastaa ja osallistua. Alla on listattu avoimia kanavia, jotka ovat kaikkien harrastajien käytössä. Sivun alaosassa on kuvattu SJAL:n yhdenvertaisuustyötä ja toimenpiteitä.

Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa voi keskustella mahdollisista häirintätapauksista ammattilaisen kanssa.

Urheiluharrastuksesta saa parhaimmillaan iloa, onnistumisia ja hyviä ystäviä. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa edistetään jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Oletko sinä kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Yhteyttä voivat ottaa urheilijat, urheilijan vanhemmat, valmentajat, sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset.

SUEKin ILMO -palveluun voi ilmoittaa nimellä tai nimettömänä, mikäli havaitsee rikkomuksia.

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta tai muuta eettistä rikkomusta urheilussa. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille. ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäilyttävästä toiminnasta.

Tämän internetsivun kautta voit antaa tietoa urheilurikkomuksista nimettömästi tai nimelläsi. Ilmoituksesi sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Voit lisätä ilmoitukseesi myös tiedostoja ja kuvia. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Jousiammunta on kaikille.

SJAL:n yhdenvertaisuus ja tasa-arvotyön visio on jokaisen tasavertainen mahdollisuus harrastaajousella ampumista. Tavoitteena on mahdollistaa monipuolista hyvinvointia tukevaa toimintaakaikille.

Jousiammunnassa on tasa-arvolla pitkät perinteet. Lajin ensimmäisissä MM-kilpailuissa (1930)miehet ja naiset kilpailivat samassa sarjassa. Vasta myöhemmässä vaiheessa ammuntamatkojeneriytyessä otettiin käyttöön omat sarjat sukupuolille. Tänä päivänä SJAL:n maajoukkueissa ei olesukupuolirajoja – naiset, miehet, tytöt ja pojat ovat samoissa joukkueissa. Tämä näkyy myöskilpailuissa, joissa naiset osallistuvat useasti yleisen sarjan kilpailuihin. SJAL:n ranking sarja onilman sukupuolirajoja.

Myös parajousiammunta on integroitunut vammattomien toimintaan. Para-ampujat kilpailevatsamoissa sarjoissa vammattomien kanssa.


SJAL on valinnut seuraaville kolmelle vuodelle (2021-2023) alla kuvatut tavoitteet jatoimenpiteet. 

Tavoitteena on:

●laajentaa matalan kynnyksen harrastamista

●nostaa seurojen ohjaus- ja valmennustyötä tekevien ja liiton valmentajien osaamistatunnistaa ja puuttua häirintään ja epäeettiseen käyttäytymiseen

●nostaa kaikkien lajin parissa toimivien (harrastajien, seura-aktiivien, valmentajien)tietoisuutta ja osaamista tasa-arvoiseen liikuntaan. Jousiammunnassa on nollatoleranssikaikkeen syrjintään ja häirintään.

●antaa työkalut harrastajille puuttua epäasialliseen käyttäytymiseen, syrjintään ja häirintään(Et ole yksin -hanke)

●nostaa sukupuolten tasa-arvoa hallinnossa ja valmennuksessa

SJAL:n Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma

SJAL:n yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma (2020) on luettavissa täältä