Run Archery

Run Archery (juoksu- ja hiihtojousiammunta) on jälleen yksi osoitus, miten monimuotoinen laji jousiammunta on. Esikuvana juoksujousiammunnalle on  ampumahiihto. Juoksujousiammuntaa harrastetaan maissa, jossa ampumahiihtokin on suosittua (Ranska, Venäjä, Saksa, Italia ja Tsekki). Lajia voi tehdä myös hiihtojousiammuntana.

Säännöt

World Archeryn sääntökirjasta löytyy lajista sääntökirjaukset. Kilpailun pituus vaihtelee miehillä 7,5 ja 12,5 kilometrin välillä ja naisilla 6 ja 10 kilometrin välillä . Säännöissä on mainittu väliaikalähdöt, massalähdöt ja takaa-ajo kilpailumuodot. Jousi kannetaan tietenkin mukana aivan kuten ampumahiihdossa. Nuolet kulkevat myös mukana tai ne voidaan säilyttää ampumapaikalla. Jousena käytetään tähtäinjousta, vaistojousta, pitkäjousta tai instictiveä. Sääntökirjaukset eivät ole järin tarkkoja, joten kisajärjestäjille jää soveltamisen varaa. 

Ammuntamatka on 18 metriä ja taulun koko on 16 senttiä halkaisijaltaan oleva Hit or Miss -tyyppinen taulu. Taulussa on vain yksi osuma-alue ja riittää että nuoli osuu tauluun ja kaataa sen. Taulujen takana pitää olla isompi tausta, valli tai pysäytysverkko, koska nuolia menee paljon ohi. Taulujen on oltava sellaisia, jotka eivät vahingoita nuolia. Tauluja per ammuntakerta on neljä ja ampumaan pysähdytään 2 - 4 kertaa. Ohi menneistä nuolista juostaan (tai hiihdetään) 150 metrin sakkokierros tai annetaan yhden minuutin aikasakko. Junioreilla matka on 6 - 10 kilometriä ja ammuntamatka sama 18 metriä. Säännöissä on mainittu myös viestikilpailu. Erikoisuutena on myös ammunta-asennot, joita on kaksi. Normaali pystyasento ja polviasento, jossa taaemman jalan polvi on laskettu maahan. 

Voittaja on tietenkin urheilija, joka ylittää maaliviivan nopeimmalla ajalla.