Teknologiaa katsojien iloksi

Kansainvälinen jousiammuntaliitto World Archery kehittää asiantuntijoiden avulla jousiammuntaa yhä kiinnostavammaksi seurata. Viime vuonna lanseerattiin kaksi uutta teknologista sovellusta jousiammuntakisoihin: jousiampujien sydämen sykkeen seuranta finaalin aikana ja automaattinen tuloskirjaus. 

Jousiammunta on taitolaji, jossa psyykkinen vahvuus on keskeistä. Kilpailutilanteessa paineensietokyky on koetuksella. Finaalissa ampuva huippu-urheilja saattaa näyttää kuitenkin viilipyttymäisen rauhalliselta ja käsi vakaalta ratkaisevalla hetkellä. Jotta katsoja voisi kurkistaa, mitä ampujan kehossa oikeasti tapahtuu, World Archery toi viime vuoden maailmancupin finaalissa Tokiossa useiden testien jälkeen käyttöön teknologian, jolla televisiokatsoja voi seurata reaaliajassa ampujan sydämen sykettä finaalin aikana.

Sykettä mittaa pieni laite, joka kiinnitetään jousiampujan jalkaan polven alapuolelle, jotta siitä ei ole haittaa ammuntasuoritukselle. Laite siirtää syketiedon langattomasti eteenpäin televisiografiikkaan. TV-katsojat näkevät syketiedot ruudussa, mutta toistaiseksi ainakaan sykelukemia ei näytetä kilpailuradalla, jotta ampujat itse eivät näe omia ja kilpailijoidensa sykkeitä. Teknologian on kehittänyt sveitsiläinen yhtiö Tabrasco.

Moni on varmasti saattanut kokeilla itsekin sykemittaria harjoituksissa, mutta tiukan kilpailutilanteen aiheuttamaa jännitystä ei pysty harjoituksissa luomaan. Jatkossa on mielenkiintoista seurailla huippuampujien sykelukemia.

Korvaako tekniikka tuomarin pistelaskussa?


Ampumaurheilussa on tavallista, että ampujat eivät käy kilpailuissa tauluilla, vaan osumat lasketaan automaattisesti ja näytetään grafiikalla heti laukauksen jälkeen katsojille. Jousiammunnassa vastaavan teknologian käyttöönottoon on liittynyt haasteita, koska nuolet jäävät tauluun ja saattavat näin haitata myöhempien osumien "lukemista" tietyistä kulmista tai olla hyvin tiiviissä nipussa.

Unkarissa on kuitenkin uutterasti kehitetty jousiammunnan automaattiseen tuloslaskentaan soveltuvaa teknologiaa, jota käytettiin ensimmäisen kerran maailmancupin finaalissa Tokiossa. Falco-Eyen kehittämä järjestelmä erottaa optisen lasermittauksen avulla, koskettaako nuoli ylemmän osuma-alueen rajaviivaa vai ei, ja tieto osumasta ja tarkasta nuolen sijainnista saadaan nopeasti mihin tahansa laitteeseen. Esimerkiksi uusintanuolissa tieto voittajasta saadaan heti.   

Järjestelmä pyritään saamaan myös kansalliselle ja seuratasolle hyödynnettäväksi lähiaikoina.

Tokiossa tuomareilla oli vielä viimeinen sana osumien tulkinnassa. Ehkä jossain vaiheessa tulevaisuudessa tulosmerkkaus automatisoituu ja tältä osin nopeutuu, kun enää nuolet pitää hakea taulusta.


Teksti: Anne Lantee 
Kuva: Falco-Eye