3D-ammunnan EM-kilpailuissa mitali lähellä

Viime vuonna Suomi otti historiansa ensimmäiset 3D-ammunnan arvokisamitalit lajin MM-kisoista. Tänä vuonna Juha Rosendahl oli vähällä jatkaa mitaliputkea sijoittumalla neljänneksi EM-kisoissa Sloveniassa.

Juha Rosendahl teki kansainvälisen läpimurtonsa etenemällä finaaleihin miesten vaistoluokassa 3D-ammunnan EM-kisoissa elo-syyskuun vaihteessa Slovenian Mokricessa. Rosendahl sijoittui alkukilpailussa sijalle 12, josta hän aloitti vaivihkaa nousun kohti kärkeä.

Pudotuskilpailussa etäisyyden arvioinnin merkitys korostuu, kun käytössä on vain yksi nuoli rastia kohti. Ensimmäisellä pudotuskierroksella Rosendahlin sijoitus oli seitsemäs, mutta seuraavalla kierroksella hän keikkuikin jo sijalla neljä ja varmisti paikan finaalikierroksille.

Semifinaalissa vastassa oli alkukilpailun kakkoseksi ampunut ja pudotuskierroksia hallinnut Italian Alessio Noceti. Tasaväkinen ottelu päättyi lopulta italialaisen voittoon pistein 34-31. Pronssiottelussa Rosendahl kohtasi Itävallan Alois Steinwenderin. Tälläkin kertaa voitto jäi kolmen pisteen päähän 32-35 ja suomalainen jätettiin ilman mitalia. Voittajaksi nousi Espanjan David Garcia Fernandez.

"Ylitin reilusti sen, mitä edes suurimmissa haaveissa kuvittelin saavuttavani, realistinen tavoite oli 16:n joukkoon. Hyvällä oman tason ylityksellä tavoite oli kahdeksan joukkoon. Finaaleihin pääsy oli siis todellinen huippusuoritus. Kokemus kantaa pitkälle tulevaisuuteen ja kannustaa taas jatkamaan kovaa treenaamista", Rosendahl kuvaili kisan jälkeen.

Viime vuoden kolmesta MM-mitalistista kaikki olivat mukana kisoissa. Timo Leskinen sijoittui miesten vaistojousessa Rosendahlin vanavedessä kahdeksanneksi. Samalla sijalla hän oli myös alkukilpailun jälkeen. Sarjan kolmas suomalainen Juha Pärssinen oli sijalla 29.

Anne Lantee oli naisten taljajousessa alkukilpailun jälkeen mukavasti toisena ja selviytyi jatkoon myös ensimmäiseltä pudotuskierrokselta. Seuraavalla kierroksella tuli kuitenkin liikaa arviointivirheitä, jotka kostautuivat vain kahdeksan rastia sisältävällä puolivälieräkierroksella. Lantee jäi lopputuloksissa seitsemänneksi. Luokan voitti Ruotsin Lisa Södersten.

Miesten taljajousessa Mika Rutonen haki jatkoa MM-hopealleen. Tällä kertaa eivät osumat kuitenkaan napsuneet riittävän hyvin, ja Lapinlahden miehen oli tyydyttävä sijaan 25. Arto Kangasmäki oli sijalla 27 kovatasoisessa sarjassa. Voittoon ylsi nuori itävaltalainen Nico Wiener ennen Italian Giuseppe Seimandia, joka Suomessa tunnetaan paremmin vaistoampujana.

Miesten pitkäjousessa Pekka Jalkanen sijoittui lopputuloksissa sijalle 19 ja Juha Tiihonen sijalle 30. Sarjan voittoon ampui Italian Danilo Fornasier.

Haastava rata

Kilpailuradat olivat rakennettu pitkälti golfkentän väylille. Se takasi upeat ja hyvinhoidetut puitteet kisalle, mutta erittäin paljon haastetta etäisyyden arviointiin. Suomalainen metsämaasto ja totutut harjoitteluolosuhteet ovat jokseenkin erilaista kuin lyhyeksi leikattu golfkentän nurmi, joka ei tarjonnut välillä minkäänlaisia kiintopisteitä matkan varrelta.

Ratamestari oli hyödyntänyt erinomaisen hyvin maastonmuodot ja toisaalta myös rakentanut hyvin turvallisen radan, sillä lähes aina eläimen takana nuolen lentoradalla oli maa hyvin lähellä ja pysäytti mahdolliset ohi menevät nuolet.

Ensi vuonna samoissa maisemissa ammutaan maastoammunnan EM-kilpailut syyskuussa.