Valmennusrahasto sponsorirahan kierrättämiseen

Suomen Urheilijoiden Tukisäätion valmennusrahasto on jousiampujalle ainut mahdollisuus sponsorirahan saamiseen verottomana.

Sponsorisopimusten neuvotteleminen ei nykyisessä taloustilanteessa ole kovin helppoa. Jos siinä kuitenkin onnistuu, kannattaa aina tehdä kolmikantasopimus, jonka allekirjoittavat sponsorin edustaja, jousiampuja itse ja Suomen Jousiampujain Liitto. Urheilutulon sponsorisopimuksista ja palkintorahoista voi rahastoida valmennusrahastoon, jos sitä on vähintään 800 euroa vuosittain. Tätä varten tulee liittyä valmennusrahaston jäseneksi.

Sponsori maksaa kolmikantasopimuksessa mainitun summan urheilijan viitenumerolla valmennusrahaston tilille. Urheilija voi nostaa rahaa verottomasti valmennus- ja urheilutoiminnasta aiheutuvia, verotuksessa hyväksyttäviä kuluja vastaan.

Käytännössä tämä tapahtuu niin, että urheilija toimittaa SJAL:lle alkuperäiset kulukuittinsa ja mahdolliset matkalaskunsa koontilomakkeella varustettuna. SJAL:ssa ne käydään läpi ja lähetetään edelleen hyväksymismerkinnöillä varustettuna Tukisäätiön tilejä hallinnoivalle tilitoimisto Rantalaiselle.

Valmennusrahaston vuosimaksu vuonan 2014 on 50 euroa. Se otetaan suoraan urheilijan rahastotililtä.

Ei seuran kautta


Jos jollakin seuralla vielä on käytäntöjä, jossa sponsori maksaa tukensa urheilijan seuran tilille ja seura sitten kuitteja vastaan urheilijalle, kannattaa tämä käytäntö lopettaa välittömästi. Riippumatta siitä, onko sponsorisopimusta tai löytyykö kuitteja, tämä toimintatapa ei ole verovapaa. Käytännössä tulkitaan, että urheilija on saanut sponsoriltaan palkkaa. Tästä aiheutuu jälkiveroja sekä urheilijalle että sponsorille.

Lisätietoa valmennusrahastosta, menettelytapaohje, mallipohjia sponsorisopimukseen ja muuta hyödyllistä tietoa löytyy osoitteesta http://www.sport.fi/urheiluseura/palvelut/valmennusrahasto.

Suomen Urheilijoiden Tukisäätiön asiamiehenä toimii Valon Rainer Anttila.


Teksti: Anne Lantee