Suomi haastoi kaikki maat antidopingtyöhön IWG-konferenssissa

Kansainvälisen naisliiikuntaverkosto IWG:n konferenssi kokosi Suomeen kesäkuussa noin 800 osanottajaa 87 maasta. Aino-Kaisa Saarinen luovutti suomalaisten suurvetoomuksen konferenssissa Maailman Antidopingtoimisto WADAn urheilijakomitean puheenjohtajalle Beckie Scottille.

Suomalaisten suurvetoomus reilun pelin puolesta kerättiin vuosina 2008–2013 osana Puhtaasti paras -ohjelmaa. Vetoomuksen allekirjoittivat tuhannet urheilijat, valmentajat ja urheilun ystävät. Hiihdon olympiamitalisti ja maailmanmestari Aino-Kaisa Saarinen luovutti vetoomuksen konferenssissa puhtaan urheilun kultaisen viestikapulan sisällä.

"Kultaisen viestikapulan sisällä on jokaisen vetoomuksen allekirjoittaneen nimi. Vetoomus ja haaste muille maille ovat vahva kannanotto dopingia ja muita vilpillisiä keinoja vastaan. Lähetän puhtaan urheilun viestikapulan eteenpäin ja haastan näin muutkin maat ottamaan selvästi kantaa puhtaan urheilun puolesta. Kunnia kuuluu puhtaille", suomalaisia urheilijoita ja Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:tä edustanut Aino-Kaisa Saarinen sanoo.

"On suuri kunnia olla Suomessa ja vastaanottaa tämä vetoomus. Olen maailmalla nähnyt hyvin läheltä huijaamisen vaikutukset. Itse kannatan puhdasta urheilua ja olen vienyt sen sanomaa eteenpäin jo pitkään, ensin urheilijana ja nyt luottamustoimissani. On mahtavaa nähdä, että Suomessa kannatetaan näin suuresti puhdasta urheilua ja reilua peliä", kultaisen kapulan vastaanottanut Beckie Scott sanoo.

"Puhdas urheilu on jokaisen oikeus, olipa sitten kisaamassa tai katsomon puolella. Sekä yleisön että urheilijoiden on voitava luottaa oikeudenmukaisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja tinkimättömän rehellisyyden voittoon urheilussa. Ainutlaatuisella ja rohkealla reilun pelin haastellaan Suomi osoittaa, että puhdas urheilu otetaan täällä vakavasti, sanoo ADT:n pääsihteeri Pirjo Ruutu.

- Me tuemme WADA:ssa voimakkaasti kaikkia aloitteita, jotka edistävät puhdasta urheilua. Tärkeää on tietoisuuden lisääminen dopingaineiden vaaroista ja käytön seuraamuksista. ADT on tehnyt hienoa työtä tietoisuuden lisäämisessä suuren yleisön keskuudessa ja samalla rohkaissut sekä kannustanut muita lähtemään mukaan uusin aloittein. WADA on erittäin kiitollinen ADT toiminnasta, sanoo WADA:n viestintäjohtaja Julie Masse.

ADT:n Puhtaasti paras -ohjelma käynnistettiin vuonna 2008. Ohjelma kunnioittaa puhtaita urheilijoita ja reilun pelin arvoja ja nostaa valokeilaan puhtaat urheilijat.

Kansainvälisen naisliikuntaverkosto IWG:n (International Working Group on Women and Sport) kuudes maailmankonferenssi järjestettiin Helsingissä 12.-15.6.2014. Pääteemana oli Lead the Change – Be the Change. Osallistujia oli yli 800.

Konferenssissa keskusteltiin viidestä teemasta ja päädyttiin teemoista myös päätöslauselmiin ja suosituksiin. Yhteensä suosituksia kirjattiin 27.

Aino-Kaisa Saarinen luovutti Beckie Scottille kultaisen kapulan, jonka sisällä on jokaisen vetoomuksen allekirjoittaneen nimi.