Valolta taitovalmiustesti hyödynnettäväksi seuroissa

Valon Kasva Urheilijaksi -palveluun on kehitetty testi, jolla pystytään arvioimaan ja seuraamaan valmiutta taitojen oppimiseen. Testi kantaa nimeä Taitovalmiustesti ja se on yksi osa Kasva Urheilijaksi -testipatteristoa, johon kuuluvat myös elämänrytmitesti, motivaatiotesti ja ominaisuustesti.

Taitovalmiustestillä mitataan urheilevan lapsen ja nuoren kehon hallintaa ja motorisen koordinaation tasoa sekä arvioidaan välineenkäsittelyä. Testissä on viisi osa-aluetta: tasapainoilu takaperin, esteen yli kinkkaus, sivuttaishyppely, sivuttaissiirtyminen ja heitto-kiinniottoyhdistelmä. Testi on suunnattu 5 - 15 -vuotiaille urheilua ja liikuntaa harrastaville lapsille ja nuorille lajista riippumatta.

"Taitovalmiustesti on erinomainen työkalu nuoren urheilijan taitavuuden arvioimisessa. Testin avulla valmentaja näkee muun muassa nuoren urheilijan kehon hallinnan, mahdolliset puolierot sekä liikkeen rytmittämisen", kuvailee Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian valmennuksen kehittäjä ja fysiikkavalmentaja Mika Saari, joka on seurannut eri lajien yläkouluikäisten urheilijoiden testisuorituksia.

"Valmentaja saa testistä paljon sellaista informaatiota, joka kannattaa huomioida harjoittelussa. Pelkästään lajisuoritusta tarkkailemalla on huomattavasti vaikeampi nähdä nuoren urheilijan valmiudet ja kehittämisen kohteet. Testin tekeminen ja keskustelu ohjaa myös nuorta urheilijaa huomaamaan omat kehittämisen kohteensa", hän jatkaa.

Taitovalmiustesti pohjautuu saksalaiseen KTK-testiin (Körperkoordinationstest für Kinder). Suomalaisversiota, taitovalmiustestiä, on täydennetty yhdellä testiosiolla ja KTK-testin palaute on muokattu soveltumaan paremmin urheileville lapsille ja nuorille. Testi on rakennettu yhteistyössä Valon, KIHUn ja Kisakallion urheiluopiston kanssa. Testi on pilotoitu viime vuoden aikana ja nyt se on valmis kaikkien käyttöön.  

Demotilaisuuksia eri paikkakunnilla
 

Taitovalmiustestiä esitellään huhti- ja toukokuun aikana eri paikkakunnilla kiertävän Sinettiseurakiertueen yhteydessä järjestettävissä avoimissa demotilaisuuksissa. Myös testivälineistöä voi lainata tai vuokrata.

Testin tekemisen jälkeen urheilijat kirjaavat testituloksensa maksuttomaan kasvaurheilijaksi.fi -palveluun, josta urheilija saa henkilökohtaisen palautteen. Palaute kertoo urheilijan vahvuudet ja eniten kehittämistä kaipaavat osa-alueet sekä antaa vinkkejä liikunnallisten perustaitojen harjoitteluun.

Valon lasten ja nuorten urheilun asiantuntija Laura Tastin mukaan taitovalmiustestivälineistö on rakennettu urheilijaryhmien testaamista varten, jotta seuroissa testin tekeminen on mahdollisimman helppoa.

Taitovalmiustestin demotilaisuudet ovat avoimia kullakin paikkakunnalla kaikille kiinnostuneille.

Tarkemmat tiedot voi katsoa Valon sivuilta osoitteesta www.sport.fi/lasten-ja-nuorten-urheilu/apua-arkeen/kasvaurheilijaksifi/taitovalmiustesti.

 

Teksti ja kuva: Valo