Valo ja Olympiakomitea toivovat seurojen liikuttavan turvapaikanhakijoita

Turvapaikanhakijoiden tulva on jakanut mielipiteitä Suomessa viime aikoina. Valo ja Olympiakomitea ehdottavat yhdistäväksi voimaksi urheilua ja toivovat seurojen aktivoituvan kaikenikäisille turvapaikanhakijoille suunnatun toiminnan järjestämisessä.

Suomeen on tulossa sisäministeriön ennusteen mukaan tänä vuonna 25 000 - 30 000 turvapaikanhakijaa. Tämä tulee näyttäytymään monilla paikkakunnilla uudenlaisena asiana – erilaisten kulttuurien ja eri maista tulevien ihmisten kohtaamisina.

Urheilulla on ollut yhdistävää voimaa koko urheiluliikkeen historian ajan. Olympia-aatteen arvot kunnioitus, ystävyys, erinomaisuus korostavat yhdessä tekemistä ja kilpailemista riippumatta uskontoon, kulttuuriin tai yhteiskunnalliseen asemaan. Urheilu on yksi tehokkaimmista kotouttamisen keinoista ja sen kautta voi päästä sisälle uuden maan kulttuuriin ja luontaisella tavalla osallistua jokapäiväiseen toimintaan.

Kohtaamisia yhteisten pelien avulla


Suomen Olympiakomitean ja Valon pääsihteeri Teemu Japissonin mielestä turvapaikanhakijoiden ja urheiluliikkeen välille pitää luoda kohtaamisia, joissa mahdollisimman luontevasti voidaan keskustella ja oppia toisiltamme. Kentällä yhteinen kieli löytyy pelin kautta.

"Olemme sopineet Maahanmuuttoviraston kanssa, että käynnissä olevan syksyn ja kevään 2016 aikana vastaanottokeskuksissa järjestämme erilaisia pelejä, joissa turvapaikanhakijat ja suomalaisen urheilun toimijat kohtaavat. Haluan itsekin ymmärtää uudenlaista tilannetta paremmin ja tätä kautta olla mukana tarjoamassa urheilun kautta kontaktipintoja uudessa maassa ja kulttuurissa oleville ihmisille", toteaa Japisson Valon ja Olympiakomitean tiedotteessa. 

Hienoja avauksia olemassa


Koripallossa  Susijengi ja Suomen Koripalloliitto ovat tehneet yhdenvertaisuuden toteutumiseksi ennakkoluulotonta työtä jo pitkään. Tavoitteena on se, että monikulttuurisessa Suomessa koripallo on kaikille mahdollinen.

Suomen jalkapallon pelaajayhdistys tekee jo yhteistyötä Maahanmuuttoviraston kanssa. Yhteistyön kautta on jo useana kesänä järjestetty paikallisia jalkapallotapahtumia sekä eri keskusten välisiä SM-turnauksia. Vastaanottokeskusten seuraava SM-lopputurnaus pelataan Eerikkilässä ensi kesänä. 

"Pelaajayhdistyksemme on näyttänyt esimerkillisesti mallia jo vuosia. Yksittäiset seurat ovat nyt aktivoituneet hienolla tavalla. Helsingin Ponnistuksen ja SAPA:n aloitteesta järjestetään jo höntsätoimintaa turvapaikanhakijoille.  Me voimme auttaa ja autamme", sanoo Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja.

"Edellä mainitut ovat hienoja konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä omalla toiminnallamme voimme saada aikaan. Suomalaisen urheilun puolesta kannustan eri toimijoita miettimään omia mahdollisuuksiaan järjestää vastaavanlaista toimintaa ja lupaamme auttaa myös sen koordinoimisessa eri puolella Suomea", Teemu Japisson haastaa.

"Jatkossa seurat tarvitsevat lisää osaamista ja resursseja turvapaikanhakijoiden huomioimiseen omassa toiminnassaan. Tärkeintä on kuitenkin liikkeelle lähteminen ja vuorovaikutuksen aloittaminen, vaikka yhden pelin kautta", Japisson lisää.


Teksti: Anne Lantee
Kuva: Valo

 

 

Teemu Japisson toivoo turvapaikanhakijoiden ja urheiluliikkeen välille kohtaamisia urheilun kautta.