Henkilökuva: Juuso Huhtala

Juuson jousiammuntaharrastus alkoi Arcuksen järjestämällä alkeiskurssilla, jonne hän kaverinsa kanssa jonotti yli puoli vuotta. Kaveri kyllästyi alkeiskurssin jälkeen, mutta Juuson jousiammunta koukutti.

Nykyään hän ampuu keskimäärin viisi kertaa viikossa, hieman yli puolet laukauksista pelkkään taustaan. Ennen ja jälkeen ammuntaharjoituksen mies lämmittelee jumppakuminauhalla ja lopuksi vielä venyttelee. Lisäksi Juuso tekee jonkin verran lihaskuntoharjoittelua ja pelaa kerran viikossa sulkapalloa tai sählyä. Monipuolista harjoittelua täydentää kesällä vielä pyöräily, kahdeksan kilometrin työmatka nimittäin sujuu polkupyörällä.

Tärkeimmiksi välineikseen Juuso nimeää sormiläpän, jousen kädensijan ja ammuntakengät. Niitä mies ei hevin vaihtaisi. "Niiden vaihtuminen vaikuttaisi varmasti eniten suoritukseen."

Nuoresta iästään huolimatta Juuso on ehtinyt jo saavuttaa mukavasti kilpailumenestystäkin. Kovimpien saavutusten listan kärjessä on juniorien maastoammunnan MM-pronssi vuodelta 2006. Äskettäin Turkissa käydyissä Euroopan GP-kisoissa Juuso oli 17:s. FITAlla on tullut parhaimmillaan 1308 pistettä.

Kilpailuhin valmistautumisessa ripaus taikauskoakin mahtuu mukaan. "Yhdet järkyttävän rumat punamustaruudulliset sukat jalassa on tullut paljon onnistumisia kisoissa. Nuoliviinessä roikkuu myös pieni maskotti."

Eväslaukkuun Juuso pakkaa yleensä myslipatukoita, banaaneja, viinirypäleitä ja jogurttia. Juomapuolelta löytyy vettä ja urheilujuomaa.

Jousiammunnassa parasta on Juuson mielestä, että se haastaa pyrkimään yhä parempiin suorituksiin joka kerta, kun ottaa jousen käteen. "On mahtava tunne, kun nuoli tippuu keskelle taulua ja tiedät, että se on seurausta vain ja ainoastaan omasta onnistumisestasi."
 

Teksti: Sussu Makkonen
Kuva: juusohuhtala.com

Juuso Huhtala
Ikä:
23
Seura: Arcus
Ammatti: Biokemian opiskelija, Turun yliopisto
Muut harrastukset: Vapaapalokunta
Parhaat saavutukset:
  • juniorien maastoammunnan
     MM-pronssi 2006
  • 1308 pistettä FITAlla
  • 17. Euroopan GP-osakilpailussa
     2011
  • 15 SM-mitalia