Juha Viitaoja astui päävalmentajan saappaisiin

Vaasalainen Juha Viitaoja, 34, aloitti Suomen Jousiampujain Liiton päävalmentajana 15.1.2014. Tehtäväkenttä on laaja ja haastava, joten tehtävät eivät Viitaojalta pääse loppumaan. 

SJAL:n strategiaan kuuluva päävalmentajan palkkaus toteutettiin tammikuussa, kun Juha Viitaojan kanssa allekirjoitettiin työsopimus päävalmentajan toimesta. Palkkauksen rahoitukseen osallistuvat merkittävällä osuudella Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea, jotka ovat asettaneet omia ehtoja palkkaukselle.  Yksi näistä ehdoista on, että päävalmentajan tulee olla sama henkilö parajousiammunnan ja vammattomien jousiampujien kanssa. Niinpä keskeinen osa Viitaojan työssä on paralympia- ja olympiavalmennuksesta vastaaminen. Hän vastaa huippu-urheilun vastuualueen operatiivisesta johtamisesta parajousiammunnan ja jousiammunnan aselajiryhmien osalta toimintasuunnitelmineen, budjettiesityksineen ja budjettiseurantoineen.  Viitaoja vastaa myös valmentajakoulutusjärjestelmän kehittämisestä yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Käytännössä tämä näkyy seurojen valmentajakoulutettaville muun muassa valmentajakoulutuksen lajiosien toteutuksena. Tähän liittyy ykköstasoa ylemmillä tasoilla tulevaisuudessa myös esimerkiksi seuravalmentajien mentorointia. 

Toiminnan näkyvin kärki lienee kuitenkin maajoukkueryhmien valmennuksen kokonaisuuden koordinointi ja siihen liittyen muun muassa yhteisleirit, huippu-urheilun tukipalvelujen koordinointi ja arvokilpailut karsintamenetelmineen ja joukkueenjohtoineen.


Kalenteri täyttyy

 "Pararyhmän leirillä kävin maaliskuun puolessa välissä tutustumassa ryhmään ja heidän toimintaansa. Jännitin etukäteen, mutta päätin että "prinsiippien" esittelemisen sijaan tärkeintä on mennä nöyrällä asenteella paikalle katsomaan, kuuntelemaan ja keskustelemaan. Sunnuntaina istuinkin kotimatkalla junassa hymyssä suin, sillä minut otettiin avosylin vastaan; leirin puitteet sekä koko ryhmän asenne, toiminta ja huumori tekivät vaikutuksen, enkä malta odottaa, milloin pääsen heidän seuraavalle leirilleen”, Viitaoja kertoo. Vakaa tarkoitus oli, että huhtikuun lopussa järjestettäisiin iso yhteisleiri Eerikkilässä, mutta tämä kariutui Eerikkilän takia”, hän harmittelee. Korvaava leiri järjestettäneen 2.-4.5.2014 Porissa. ”Vien 11 ampujan iskuryhmällisen tähtäinampujia huhtikuun alussa reiluksi viikoksi Turkkiin valmistautumaan Junnu-EM kisoja ja niiden karsintoja varten, mukana myös aikuisten kärkikaartia hakemassa iskukykyä kesäkauteen”, Viitaoja kertoo lähipäivien suunnitelmistaan.
”Maasto- ja taljaryhmän leireille olen halunnut päästä osallistumaan, mutta kalenterissa on aina ollut jotain pakottavaa menoa, mutta eiköhän kesän aikana tilaisuuksia tule.” ”Ensi syksyn ja kauden 2014-2015 leirit, karsintamenettelyt ja valmennusryhmien toiminta ovat jo suunnitteilla yhdessä huippu-urheilukoordinaattorin ja lajivastaavien kanssa, ja tarkoituksena on julkistaa tulevan kauden suunnitelmat hyvissä ajoin kesäkauden päätteeksi”, Viitaoja sanoo.
”Reissuja ja kilometrejä kalenteriin on alkanut kertyä nopeasti, ja ulkomaanmatkoja on tuon Turkin leirin lisäksi suunnitelmissa jo neljä”, hän toteaa. Palkatun päävalmentajan myötä muutoksia tulee myös nuorten liittojohtoiseen valmennukseen. Juha Viitaoja vastaa nuorten huippuryhmän valmennuksesta, mutta laajempi junioritoiminnan suunnittelu ja toteutus jää nuorisotoiminnan kehitysvastaavan harteille yhteistyössä seuratoiminnan koordinaattorin kanssa.  SJAL:n urheiluakatemiatoiminnan kehittäminen kuuluu niin ikään Viitaojan vastuualueisiin. 

Kouluttautuminen käynnissä kohisten

 Omaa osaamistaan kehittääkseen Viitaoja osallistuu ja on jo osallistunut useisiin koulutuksiin. Tällä hetkellä hän odottaa tietoa pääsystä suorittamaan valmentajan ammattitutkintoa (VAT1). Koulutus alkaisi kesällä ja kestäisi noin vuoden. "Kouluttautuminen eli oman ammattitaitoni nostaminen uudelle tasolle on mielestäni yksi tärkeimmistä asioista työni kannalta. Osaamisen ja tietämyksen laajentaminen kaikilla valmentamisen osa-alueilla tukee omaa työskentelyäni sekä auttaa myös urheilijoita ja valmentajia. Tietoa pitää tämän jälkeen myös saada ohjattua käyttöön sinne seuratasolle sekä valmentajille ja ohjaajille, että ampujille”, Viitaoja painottaa. Tammikuussa osallistuin valmennusosaamisen seminaariin, jossa puhujina oli maamme huippuvalmentajia Mika Kojonkosken johdolla. Samalla pääsin tutustumaan ja verkostoitumaan muiden ammattivalmentajien sekaan. Keväällä osallistun ainakin pyörätuolia käyttävien urheilijoiden fyysisen harjoittelun seminaariin ja valmentajaklinikkaan, jossa käydään läpi teoriassa ja käytännössä biomekaniikan perusteita sekä niiden sovellutuksia. Syksyllä odottaakin Tarkkuuslajien yhteiset VOK1 Superviikonloput lajiosineen”, Viitaoja luettelee. ”Mielenkiintoisia koulutuksia ja seminaareja löytyisi, mutta kalenterissa ei tahdo löytyä kaikille tilaa”, hän harmittelee. ”Jatkossa myös kansainväliset valmennusseminaarit ovat varmasti suunnitelmissa." Päävalmentajan työaika on 30 tuntia viikossa. Normaaleina viikkoina Viitaoja työskentelee neljänä päivänä, mutta leirit, arvokisamatkat ja muut vastaavat tapahtumat aiheuttavat luonnollisesti poikkeuksia.  Teksti ja kuva: Anne Lantee  

 

 

Päävalmentaja Juha Viitaoja
valmennus(ä)jousiampujainliitto.fi
040 6313 158