Haastattelussa Albina Loginova

Albina Loginova on saavuttanut urallaan jo lähes kaiken, mitä talja-ampuja voi saavuttaa. Jousiampuja-lehti halusi kysellä hieman tarkemmin hänen menestyksensä salaisuutta.

Albina Loginovan , 29, meriittilista on pitkä ja komea. Kärjessä tietysti komeilevat peräkkäiset tauluammunnan maailmanmestaruudet vuosina 2009 ja 2011, mutta venäläinen on voittanut myös maailmancupin finaalin (2010). Tällä hetkellä hän on maailman ranking-ykkönen naisten taljajousessa. Loginova aloitti jousiammunnan kymmenen vuotta sitten 19-vuotiaana muutettuaan Moskovaan opiskelemaan. Ennen siirtymistään jousiammunnan pariin hän ehti muutaman vuoden ajan harrastaa ammuntaa. 

Tähtäinjousi lähellä sydäntä

 Loginovasta piti alun perin tulla tähtäinjousiampuja. Hän aloitti tähtäinjousella ja ehti harjoitella puolisen vuotta ennen kuin valmentaja laittoi hänen käteensä taljajousen vain muutamaa päivää ennen kilpailuja. Tarkoitus oli ampua taljajousella vain tuo yksi kilpailu, johon tarvittiin taljajousiampujaa. Valmentajan suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, koska Loginova voitti kilpailun. ”Valmentajani sanoi minulle, että pysytään hetki taljajousessa, ennen kuin palataan tähtäinjouseen. Se sopi minulle. Emme vain vieläkään ole palanneet”, pitkänhuiskea venäläinen nauraa. Hän kuitenkin tunnustaa harjoittelevansa edelleen tähtäinjousella. ”Joka vuosi ulkokauden jälkeen ammun tähtäinjousella. Ulkokaudella tähtäinjouselle ei ole aikaa, mutta sisällä ammun sillä. Pidän siitä jopa enemmän kuin taljajousiammunnasta.” Loginova ampuu tähtäinjousella lähinnä siksi, että se on hauskaa, mutta myöntää siitä olevan hyötyä myös taljajousella ampumiseen. Venäläistähti on myös kilpaillut tähtäinjousella, muttei kovin vakavissaan. ”Ulsanin MM-kisojen jälkeen vuonna 2009 ammuin kotona pari päivää tähtäinjousella ja lähdimme sen jälkeen Kyprokselle kisoihin. Voitimme joukkuekisan”, hän kertoo. Aivan valmistautumatta hän ei kuitenkaan halua lähteä tähtäinjousikisoihin. ”En halua ampua ohi kisoissa, joten jos koen, etten ole riittävän hyvin valmistautunut, en lähde kisoihin.” 

Valmentautumisessa pääpaino lajiharjoittelussa

 Kilpailut ja harjoitusleirit pitävät Loginovan ulkokaudella niin kiireisenä, ettei hän juurikaan harjoittele valmentajansa kanssa. Valmentaja on enemmän läsnä sisäkaudella. Sisällä Loginova harjoittelee yleensä viisi kertaa viikossa, enintään 100 nuolta kerrallaan. ”Inhoan kolmesta metristä ampumista”, hän puuskahtaa eikä pidä sitä hyödyllisenä taljajousiampujille. Harjoitusleireillä nuolimäärä kasvaa noin 400:aan päivässä. Ulkokaudella venäläinen ampuu selvästi enemmän, 1-2 kertaa päivässä. ”Mielestäni 200-250 nuolta on riittävästi taljajousella.” Venäjällä ei ole erityisiä harjoitteluolosuhteita pitkän hallikauden ajaksi, joten kärkiampujat leireilevät usein Turkissa. Usein vasta toukokuussa alkavalla ulkokaudella  harjoitusmahdollisuudet ovat paremmat. Ammuntatreenien lisäksi Loginova käy uimassa ja tekee toisinaan lajiharjoitusten yhteydessä jousensa kanssa oheisharjoitteita. 

Ammattina jousiammunta

 Albina Loginova on täysipäiväinen jousiampuja. Varmaa ei leipä jousiampujana kuitenkaan ole, sillä edellisen vuoden saavutukset vaikuttavat aina tuen määrään. ”Vain MM- ja EM-mitaleilla on väliä, maailmancupin sijoituksia ei lasketa tähän mukaan”, Loginova kertoo. ”Lisäksi vaaditaan Venäjän mestaruus tauluammunnassa. Jos täyttää nämä vaatimukset, saa rahoituksen seuraavalle vuodelle.” Loginovalla riittää vielä motivaatiota jousiammuntaan. ”Joskus kisojen jälkeen lopettaminen on käynyt mielessä, mutta aina olen todennut, etten halua lopettaa. Tykkään ampua ja kilpailla”, iloinen nuori nainen nauraa.


Teksti: Anne Lantee
Kuva: Sussu Makkonen

Tällä hetkellä maailman parhaalla taljanaisella Albina Loginovalla on kahden henkilökohtaisen MM-kullan lisäksi useita yksilö- ja joukkuemitaleita arvokisoista.