Ruuskanen kahdeksanneksi nuorten EM-kisoissa

Aleksandra Ruuskanen vastasi suomalaisten parhaasta sijoituksesta kovatasoisessa nuorten EM-kisassa Romanian Bukarestissa heinäkuun loppupuolella. Ruuskanen tiputti vastustajan toisensa jälkeen paahteisella Dynamo Bukarestin stadionilla ja päätyi sijalle kahdeksan. 15-vuotias Ruuskanen kilpaili tähtäinjousen 17-vuotiaiden sarjassa.

Ruuskanen sijoittui peruskilpailussa sijalle 27 ja kohtasi pudotusammuntojen ensimmäiselle kierroksella Viron Kristel Peetin voittaen hänet tiukan ottelun jälkeen ottelupistein 6-4. Toisella kierroksella vastaan asettui Iso-Britannian Eleanor Piper, joka sijoittui peruskilpailussa kuudenneksi. Ruuskanen passitti Piperin katsomoon sarjavoittopistein 6-2. Kolmannella kierroksella Ruuskanen pudotti helpon ottelun jälkeen Puolan Marlena Kocajin suoraan 6-0. Neljännellä kierroksella vastustajana ollut Turkin Gulnaz Coskun osoittautui vielä vahvemmaksi pistein 3-7.

Ruuskanen kertoi löytäneensä hyvän tuntuman viereiseltä harjoituskentältä. "Ensimmäisen voiton jälkeen itseluottamus vain vahvistui ja kilpaileminen oli kivaa”, kommentoi Ruuskanen. Viimeisen ottelun tappiosta huolimatta nuorelle raisiolaiselle jäi ensimmäisestä arvokilpailusta erittäin hyvä fiilis.

Heinäkuussa Ruuskanen voitti nuorten PM-kultaa pykälää nuoremmassa ikäsarjassa.

Ruuskanen oli mukana myös kadettityttöjen joukkueessa yhdessä Lotta Ahon ja Elina Sorsan kanssa. Tytöt kohtasivat ensimmäisellä pudotuskierrokella Saksan. Suomi ampui hyvin ja sai vietyä ennakkoon vahvalta Saksalta kaksi pistettä. Ottelu kuitenkin hävittiin 2-6, ja joukkueen sijoitukseksi tuli yhdeksäs.

Elina Sorsa ampui henkilökohtaisessa pudotuskisassaan hyvin, mutta hävisi korkealta kaaviosta lähteneelle espanjalaiselle Paula Gutierrezille 1-7. Sarjat olivat tasaisia, mutta matsin vei espanjatar. Lotta Aho taipui Iso-Britannian vakuttavasti ampuneelle Alyssia Tromans-Ansellille 6-0. Sekä Sorsa että Aho sijoittuivat lopputuloksissa sijalle 33.

Juniorinaisissa Johanna Helin voitti hienosti Israelin Miriam Cohenin 6-2. Ottelua käytiin tasaisin pistein ottelun kääntyen Johannan eduksia. Johannan valmentajan Petrin Helinin mukaan Johanna sai koottua hyvin itsensä hieman alakanttiin menneen alkukisan jälkeen. Seuraavalla kierroksella Helin ampui Puolan Sylwia Zyzanskaa vastaan, joka kuitenkin oli tällä kertaa vahvempi jättäen suomalaisen sijalle 17.

Juniorimiehissä Markus Nikkanen tiputti itseään selvästi korkemmalta lähteneen Ukrainan vahvoja jousiammuntaperinteitä kantaneen Borys Bukatevychin 6-4. Seuraavalla kierroksella vastassa oli Slovenian Gasper Strajhar, joka oli tällä kertaa liian iso pala kokkolalaiselle. Lopputuloksissa Nikkanen sijoittui 17:nneksi.

Kadettipojissa Oskar Smeds ampui itsensä jatkoon 1/48 ottelusta. Seuraavalla kierroksella hän kohtasi Venäjän Aldar Gombozhapovin. Venäjän poika vei ottelun 6-0 Smedsin tiukasta vastuksesta huolimatta. Smeds sijoittui lopputuloksissa sijalle 33 ja ensimmäisen ottelunsa Belgian Quentin Croesille hävinnyt Rasmus Salpaoja sijalle 57.

Kadettipoikien taljajousessa suomalaisten tie nousi pystyyn 1/16-kierroksella. Lauri Kokkila joutui toteamaan Turkin Goksel Altintasin paremmaksi pistein 142-134. Kalle Numminen oli vähällä tiputtaa jatkosta Belgian Ambroos Vermierenin, joka kuitenkin lopulta selvitti tiensä jatkoon pisteen turvin 141-140. Suomalaiset olivat näin jaetulla sijalla 17.

EM-kisojen starttilistalta löytyi ampujia 346 ja eri kansallisuuksia 36 kappaletta. Täysillä joukkueilla mukana ovat Iso-Britannia, Romania, Venäjä ja Turkki.