Instinctive

Instinctive on ehkä monipuolisin jousiammuntatyyppi ilman tähtäintä ammuttavista jousityypeistä. Jousella ampuminen ja tähtääminen perustuvat samaan tyyliin kuin pitkäjousessa, mutta jousi edustaa tekniikaltaan enemmän nykypäivää ja mm. lavat voivat olla vaihdettavat, siihen käy täsmälleen samat lavat kuin on tähtäin/vaisto -luokissakin mikäli keskiosassa on esim. ILF -tyyppinen lapasovite. Tämä mahdollistaa että ampuja voi vaihtaa lapojen jäykkyyttä tai pituutta esim. kesäkaudelle haluamakseen vaihtamatta keskiosaa.


Säännöt

WA säännöt sanovat että jousen keskiosa pitää olla osittain luonnonmateriaalia (puu/bambu/sarvi/…) ja osittain saa olla muuta materiaalia (metalli/hiilikuitu/…). Jousessa ei saa olla ulkopuolisia painoja, mutta keskiosassa saa olla sen sisällä sisäisiä painoja joita ei kuitenkaan ampuja voi muuttaa jälkikäteen. Jouselle ei ole asetettu pituus eikä jäykkyysvaatimuksia, kuitenkin yleisesti ottaen keskiosan pituus 21-23" tuo ampumiseen rauhallisuutta ja lavat voivat tällöin olla 64"-72". Tyypillisesti jousta käytetään 3D-ammunnassa jolloin nuolen nopeus on eräs tärkeä asia, tällöin tyypillisesti valitaan lyhyempi jousi jolloin saavutetaan nopeampi ja suorempi nuolen lento.


Tyypillisesti jousessa on ikkunasyvennys ja nuoli ammutaan hyllyltä. Vaistojousessa käytettyä plungeria ei sallita, mutta esim. kiinteä Hoyt Super -hylly on sallittu.

Nuolet ovat joko perinteisiä puunuolia tai useammin käytettyjä moderneja hiilikuitu/alumiininuolia. Nuolien sulitus on normaalisti luonnonsulkaa eli pääosin kalkkunaa, niissä on mahdollisuus päästää taiteellisuus valloilleen ja värjätä sulat aivan oman maun mukaan. Myös muut sulkamateriaalit ovat sallittuja.

Ammuntatekniikka

Sormiote jänteellä on joko nk. Välimerenote jolloin nuolen nokki on etu- ja keskisormen välissä tai  "kolme sormea alla", jolloin etusormi on kosketuksissa nokkiin. Kumpikin ote on kiinteä (ei vaihdu kilpailun aikana).

Etua Longbow -ammuntaan tuo mahdollisuus käyttää modernia lapatekniikkaa mikä mahdollistaa nopeammat nuolen nopeudet. Nuolen nopeus mahdollistaa suoremman lentoradan millä on vaikutusta juurikin 3D-ammunnassa, mikä on Instinctive -jousen virallinen WA -kilpailumuoto MM/EM -kilpailuissa.

Tähtäystekniikka

Ammuntatekniikka on aivan vastaava kuin pitkäjousi tyyppisillä jousilla. Nuolen kärjellä etsitään jokin paikka johon kärki osoittaa täydessä vedossa ja ammutaan. Kuitenkin samaan aikaan silmä seuraan nuolen linjausta kohteeseen ja sen ollessa oikea, laukaistaan.

Monella ampujalla tähtäystekniikka onkin jonkinlainen hybriditekniikka, ammutaan lähellä olevat kohteet osoittamalla matkoille 3 - 15 metriä, kun siitä pidemmät matkat usein "tähtäämällä alle".

Valmistus

Jousen lavat voivat olla mitä vaan materiaalia joten valinnan mahdollisuudet ovat erittäin laajat. Jotkut valmistajat valmistavat erityisellä sovitteella olevia lapoja jotka sopivat vain heidän keskiosiinsa, kun taas ILF -sovitteella olevat lavat sopivat laajalti kunhan keskiosan sovite on samaa tyyppiä.

Jousien hinnat alkavat hiukan korkeammalta kuin pitkäjousien hinnat, rungon ja lapojen yhteishinnat lähtevät noin 350 eurosta aina 2300 Euroon standardivalmisteisilla jousilla, kustomoidut jouset taas ovat vastaavia kuin pitkäjousessa, vain taivas on rajana.

Kilpailumuodot

Jousella ammutaan kilpaa aina kansainvälisiä Maailmanmestaruuskilpailuita myöten. Jousi on mukana World Archery MM ja EM -kilpailuissa 3D -ammuntamuodossa virallisena aselajina yhdessä taljan, vaisto- ja pitkäjousen kanssa.

Kilpailemisen lisäksi Instinctive -jouset ovat suosittu jousityyppi metsästämiseen.

Varusteet

  • Keskiosa, lavat, jänne (nuolihylly tai syvennys)
  • Rannesuoja, nuoliviini, nuolet (hiili/alumiini)
  • Sormiläppä (välimerenote tai "kolme sormea alla" -tyyppinen)

Ammuntatekniikkaa