Kesälajien haku Urheilukoulun saapumiserään 4/12 päättyy 1.7.2012

Vielä on noin kuukausi aikaa hakea suorittamaan varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta Urheilukoulun saapumiserään 4/12. Hakuaika päättyy 1.7.2012 ja palvelus alkaa maanantaina 1.10.2012.

Puolustusvoimien Urheilukoulu toimii Hämeen Rykmentissä Lahdessa. Urheilukoulun tehtävänä on antaa varusmiespalvelustaan suorittaville motivoituneille ja lahjakkaille urheilijoille (myös naisille) mahdollisuudet toteuttaa sotilaskoulutuksen ohessa systemaattista valmentautumista. Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen ohessa. Vuodesta 1979 Urheilukoulussa on palvellut yli 5 200 urheilijaa 54:stä eri lajista, joista yksi on jousiammunta. 

Valmennus Urheilukoulussa


Urheilukoulussa on valmennukseen varattu aikaa päivittäin 2-8 tuntia (yhteensä noin 12–30 h/vko). Harjoitteluun on lisäksi käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput. Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla.

Valmennus tapahtuu koulutettujen sotilasvalmentajien johdolla. Useissa lajeissa käyvät harjoituksia johtamassa lajiliittojen valmentajat ja kouluttajat. Valmennuksen apuna voidaan käyttää myös eri lajien siviilivalmentajia. Urheilukouluun valitut suorittavat 1-tason valmentajatutkinnon palveluksensa aikana.

Urheilukoulun oma fysioterapeutti tekee urheilijoille lihastasapainokartoituksen kaksi kertaa palveluksen aikana, lisäksi hän on urheilijoiden käytettävissä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä palveluksen aikana. Urheilijoiden käytössä ovat myös Urheilukoulun oman testiaseman testauspalvelut. 

Palvelusaika


Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa pääsääntöisesti 362 vuorokautta. Vuoden palvelevat koulutetaan vähintään aliupseereiksi. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti. Huippu-urheilijoilla on mahdollisuus myös 180 vuorokauden palvelusaikaan (enintään 30 prosenttia saapumiserän vahvuudesta), jolloin heidät koulutetaan miehistötehtäviin. Tälle erikoislinjalle on mahdollisuus hakeutua, jos urheilija saa rahallista Suomen Olympiakomitean tukea, harjoittelee ja kilpailee ammatikseen pääsääntöisesti ulkomailla tai on poikkeuksellisen menestynyt urheilulajissaan. 

Hakeutuminen


Lokakuun 2012 saapumiserään hakevien kesälajien urheilijoiden, joiden kansallinen kilpailutoiminta ajoittuu keväästä syksyyn (mm. suunnistus, ammunta, jousiammunta, jalkapallo, golf, moottoriurheilu, yleisurheilu ja vesiurheilulajit) on jätettävä hakemuksensa 1.7.2012 mennessä. Erillisiä hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa aluetoimistoista ja Urheilukoululta (www.mil.fi > varusmiehet  > erikoisjoukot > urheilukoulu tai www.urheilukouluntuki.fi. Urheilukouluun hakijoiden tulee edustaa kansallista nuorten tai yleisen sarjan huippua. Urheilulajin tulee olla olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa. Myös Hierojan ammattitutkintoon valmistavan koulutuksen käyneet urheiluhierojat voivat myös hakea Urheilukouluun 362 vrk palvelukseen. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella. Valintatestit tulevat olemaan vuonna 2012 heinäkuussa viikolla 30. 
Lisätietoa: Valmennuspäällikkö Tommi Ojanen, puh. 0299 446302, tommi.ojanen@mil.fi 

Puolustusvoimauudistuksen seurauksena Hämeen Rykmentti lakkautetaan vuoden 2014 loppuun mennessä ja Urheilukoulun toiminta siirtyy kesälajien osalta Kaartin Jääkärirykmenttiin Helsinkiin ja talvilajien osalta Kainuun Prikaatiin Kajaaniin.