Amsterdamin EM-kisoissa kova taso

Tauluammunnan EM-kisat miteltiin Amsterdamin Olympiastadionilla toukokuussa. Ajankohta oli poikkeuksellisen aikainen olympiavuoden takia, sillä kisassa oli jaossa muutama olympiapaikka. Taso nousi siksi kovaksi.

Suomesta oli Amsterdamissa lähes täysi joukkue, jossa oli kaksi arvokisojen ensikertalaista. Tähtäinjousessa Antti Tekoniemi, Matti Hatava, Aki Virtanen ja Laura Kourula tavoittelivat EM-sijoitusten lisäksi olympiapaikkoja. Taljajousessa mukana olivat Marko Järvenpää, Asko Kilpiä, Kaj Lehtonen, Erja Järvenpää, Anne Lantee ja Susanna Makkonen.

Alkukilpailussa Marko Järvenpää sijoittui taljajousessa mainiosti kahdeksanneksi ja sai palkkiona nykysääntöjen mukaisesti kaksi vapaakierrosta pudotuksissa. Viimeisestä vapaakierrospaikasta käytiin tiukka uusintakamppailu, joka kääntyi Järvenpään eduksi.

Naisten puolella Erja Järvenpää ampui mukavasti alkukilpailun 15:nneksi.

Tähtäinjousessa Aki Virtanen sijoittui alkukilpailussa parhaana suomalaisena sijalle 20. Erillistä olympiakarsintaturnausta ajatellen tämä tarkoitti kymmenettä paikkaa pudotuskaaviossa.

Virtanen hienosti yhdeksänneksi

Pudotuskilpailuissa miesten tähtäinjousessa kaikki suomalaiset voittivat ensimmäiset ottelunsa selvästi. Toisella kierroksella Aki Virtanen kohtasi Tanskan Mads Krogsheden, joka joutui taipumaan helsinkiläiselle pistein 4-6. Myös Puolan Piotr Nowak kaatui selvin lukemin 7-1. 1/8-kierroksella isäntämaan Rick van der Ven oli kuitenkin parempi pistein 6-2. Virtanen sijoittui näin EM-kisojen yhdeksänneksi, mikä oli kisan paras suomalaissijoitus henkilökohtaisessa kilpailussa. Sijalta 28 pudotuksiin lähtenyt Antti Tekoniemi kohtasi toisella kierroksella alkukilpailun viidenneksi sijoittuneen Michele Frangillin. Kokenut italialainen käänsi ottelun edukseen ja jätti Tekoniemen 17. sijalle. Matti Hatava oli alkukilpailussa 41. ja sijoittui pudotusten jälkeen sijalle 33 hävittyään toisella kierroksella Iso-Britannian Laurence Godfreylle. Naisten tähtäinjousessa Laura Kourula sijoittui lopputuloksissa 57:nneksi. Hän hävisi ensimmäisen kierroksen ottelunsa Tanskan Louise Laursenille. Miesten taljajousessa Marko Järvenpää kohtasi vapaakierrosten jälkeen 1/16-kierroksella Italian Sergio Pagnin. Miehet eivät tahtoneet millään saada eroa toisistaan, sillä lopulta jouduttiin turvautumaan toiseen uusintanuoleen, jonka Pagni ampui tarkemmin. Järvenpää sijoittui 17:nneksi ja Pagni vei lopulta mestaruuden.

Voittoja ensikertalaisillekin

Ensi kertaa arvokisoissa ampunut Asko Kilpiä ei turhia jännittänyt vaan eteni alkukilpailun 43. sijalta aina 17:nneksi voittamalla ensin Israelin Stanislav Troyepolskiyn ja seuraavalla kierroksella Unkarin Laszlo Kisin. Vasta Saksan Marcus Laube oli Kilpiää parempi pistein 146-143. Niin ikään ensimmäisissä arvokisoissaan ollut Kaj Lehtonen lähti ennakkoluulottomasti pudotuksiin sijalta 51. Ensimmäinen vastustaja kaatui helposti, mutta toisella kierroksella Slovakian Matus Durny ampui kovaa ja voitti Lehtosen pistein 147-143. Lehtonen oli lopulta 33:s. Naisten taljajousen pudotuksissa lähdettiin liikkeelle 1/24-kierroksesta. Erja Järvenpäällä oli aluksi vapaakierros, jonka jälkeen hän kohtasi Venäjän Svetlana Cherkashnevan. Venäläinen oli vain pisteen parempi 139-138, mutta se riitti pudottamaan Järvenpään jatkosta ja sijalle 17. Anne Lantee voitti ensimmäisellä kierroksella Liettuan Jelena Babininan pistein 138-136. Toisella kierroksella vastassa oli alkukilpailun kolmanneksi ampunut Saksan Kristina Berger, joka voitti ottelun selvällä erolla 144-135. Vasta kaksi vuotta jousiammuntaa harrastanut saksalainen voitti lopulta myös EM-kultaa. Lantee jäi 17:nneksi. Susanna Makkonen lähti pudotuksiin sijalta 38 ja kohtasi ensimmäisellä kierroksella takavuosien maailmanmestarin Fatima Agudon. Espanjalainen oli parempi lukemin 140-135 ja jätti Makkosen sijalle 33.

Joukkueet 8. ja 9.

Suomella oli joukkueet naisten tähtäinjousta lukuun ottamatta kaikissa luokissa. Yhdeksänneltä sijalta pudotuksiin lähteneet taljanaiset kohensivat sijoitustaan pykälällä voittamalla Kroatian joukkueen pistein 216-207. Seuraavaksi vastassa ollut alkukilpailun voittajamaa Italia oli vielä liian kova pala. Taljamiehet lähtivät pudotuksiin sijalta 11. He hävisivät ensimmäisen kierroksen ottelunsa Belgiaa vastaan pistein 219-222. Myös tähtäinmiesten kohtaloksi koitui tappio ensimmäisellä kierroksella. Saksa vei ottelun selvin lukemin 215-198. Miesten joukkueet sijoittuivat yhdeksänsiksi. Taljajousen parikilpailussa alkukilpailun yhdeksänneksi sijoittunut Suomen pari Marko ja Erja Järvenpää kohtasi Kroatian. Ottelu oli tasaväkinen ja venyi uusintanuolille, jossa kroatialaiset osuivat tarkemmin ja etenivät jatkoon. Suomalaiset jäivät sijalle 9. Tähtäinjousen parikilpailussa Suomi oli 27:s.

Ei olympiapaikkaa Amsterdamista

Kisojen yhteydessä järjestetyssä olympiakarsintaturnauksessa oli jaossa kolme paikkaa Lontoon olympialaisiin miesten ja naisten puolella. Suomalaiset jäivät lopulta kauas paikoista. Matti Hatava ja Aki Virtanen olivat parhaina suomalaisina sijalla 17. Antti Tekoniemi ja Laura Kourula jäivät sijalle 33. Viimeinen mahdollisuus olympiapaikkoihin on kesäkuussa Yhdysvaltojen Ogdenissa ammuttavassa maailmancupissa.