Minustako valmentaja?

Jousiammuntaa voi harrastaa monella muullakin tavalla kuin itse ampumalla. Seuraohjaajana ja valmentajana kehittymiseen on tänä vuonna erinomaiset mahdollisuudet, sillä valmentajakoulutuksen (VOK) 1-tason suorittamiseen on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja.

Vuoden 2013 alussa Suomen Jousiampujain Liitto otti käyttöön uudistetun valmentajakoulutusmallin. Ensimmäisen varsinaisen tason koulutus eli 1-taso koostuu kahdestatoista aluejärjestöjen tarjoamasta yleisopintojen osa-alueesta ja SJAL:n järjestämästä lajiosasta. Tänä vuonna SJAL tuo uutena vaihtoehtona yleisten osien suorittamiseen tarkkuuslajien yhteisen koulutuksen, jossa sisällöt nojaavat samoihin moduuleihin kuin aluejärjestöjen tarjoamat koulutukset. Lisänä ovat muun muassa vammaisurheilun erityispiirteet. Lisäksi kaikki liikunnan aluejärjestöt Suomessa järjestävät VOK-superviikonloput, jolloin kahden viikonlopun aikana voi suorittaa koko 1-tason yleiset osat. Nämä superviikonloput ovat myös erinomainen mahdollisuus täydentää puuttuvia opintokokonaisuuksia, jos opintoja tasolla 1 on jo kertynyt.
  

Koulutusaikataulu 1-tasolla vuonna 2014
 

 4.-6.4.2014 Aluejärjestöjen superviikonloppu, yleiset osat 1/2. Tarkemmat aikataulut moduulien osalta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät aluejärjestöjen sivuilta. Lähimmän aluejärjestönne yhteystiedot löydät osoitteesta http://www.sport.fi/etusivu/aluejarjestot. Koulutuksen hinta on koko viikonlopun osalta 140 euroa ja osien hinta on 26 euroa (2-3h), 48 euroa (4-6h) tai 68 euroa (7-9h).
3.-4.5.2014 Lajiosa, Pori.
SJAL:n tukema kurssin hinta 95 euroa/hlö sisältäen koulutuksen, majoituksen la-su 2hh:ssa ja kokoustarjoilut koulutuspäivien aikana. Ilmoittaudu
19.-21.9.2014 Tarkkuuslajien yhteinen koulutus, yleiset osat 1/2, Kuortane
. SJAL:n tukema hinta kurssille 180 euroa/hlö/viikonloppu (norm. 230 euroa) sisältäen koulutuksen ja majoituksen (pe-su) täysihoidolla. Lisätietoa koulutuksen esitteestä.
24.-26.10.2014 Tarkkuuslajien yhteinen koulutus, yleiset osat 2/2,
Vierumäki. Tarkkuuslajien yhteinen 1-tason valmentajakoulutuksen yleisopintokokonaisuus, joka perustuu VOK1:een. Lisänä on mm. paraurheilun erityispiirteitä. SJAL:n tukema hinta 180 euroa/hlö/viikonloppu (norm. 230 euroa) sisältäen koulutuksen ja majoituksen täysihoidolla (2hh). Lisätietoa koulutuksen esitteestä.
31.10.-2.11.2014 Aluejärjestöjen superviikonloppu, yleiset osat 2/2.
Tarkemmat aikataulut moduulien osalta ja ilmoittautumisohjeet löytyvät aluejärjestöjen sivuilta. Lähimmän aluejärjestönne yhteystiedot löydät osoitteesta http://www.sport.fi/etusivu/aluejarjestot. Koulutuksen hinta on koko viikonlopun osalta 140 euroa ja osien hinta on 26 euroa (2-3h), 48 euroa (4-6h) tai 68 euroa (7-9h).
29.-30.11.2014 Lajiosa, Oulu.
SJAL:n tukema koulutuksen hinta 95 euroa/hlö sisältäen koulutuksen, majoituksen 2hh:ssa la-su ja kokoustarjoilut koulutuksen aikana. Ilmoittaudu Koulutukset järjestetään, jos riittävä määrä ilmoittautuu koulutuksiin.

 

 

Teksti: Anne Lantee

Jouni Pekanderista ensimmäinen SJAL:n 1-tason valmentaja

Jouni Pekander kotkalaisesta Piilistä ehti ensimmäisenä suorittaa SJAL:n 1-tason valmentajakoulutuksen kokonaisuuden. Pekander otti opintoihin hienoisen varaslähdön, sillä hän ilmoittautui ennakkoluulottomasti Kymenlaakson Liikunnan järjestämiin koulutuksiin jo ennen SJAL:n virallista päätöstä 1-tason valmentajakoulutuskokonaisuudesta. Joulukuun 9. päivään mennessä kokonaisuus oli Pekanderilla suoritettuna. Pekander oli koulutuksen antiin tyytyväinen.

"Mielenkiintoisimpana ja hyödyllisimpänä koin taitoharjoittelu-osion. Oli mm. kiehtovaa kuulla, miten tutkimusten mukaan yksipuolinen nuorena aloitettu runsas lajiharjoittelu johtaa huomattavasti huonompiin tuloksiin kuin yleistaidon pohjalle perustuva ja myöhempään lajivalintaan perustuva harjoittelu", Pekander muistelee.

"Yleiset osat kaikkiaan laajensivat valtavasti näkökulmaa, mitä kaikkea kokonaisvaltainen ja laadukas ohjaaminen ja valmennus sisältää. Opettajat todella tiesivät, mistä puhuivat. Hienoa oli myös päästä kuulemaan muiden lajien ohjaajien kertomuksia harjoituksistaan ja niiden sisällöstä.Kurssillamme oli edustettuina mm. jääkiekko, paini, koripallo, taitoluistelu, karting, melonta ja thainyrkkeily."
"Lajiosa oli antoisa, joskin minulle jo moneen kertaan läpikäytyä materiaalia paljolti sisältänyt osio. Hienoa oli, että myös taljajousi sai huomiota koulutuksessa", Pekander kiittelee.

Valmentajakoulutuksen suorittamisen myötä Pekander kokee omien valmiuksiensa ohjata ja valmentaa omassa seurassa Piilissä kehittyneen selvästi.

"Valmiudet laadukkaampaan ohjatun harjoituksen järjestämiseen kohosivat huomattavasti, ja olemme sellaisia jo hieman yrittäneet koostaakin. Laadukas harjoitus sisältää aina useampia osioita: taitoa, fysiikkaa, liikkuvuutta ynnä muuta."

Pekanderilta tulee myös vinkkiä SJAL:lle jatkon helpottamiseen.

"Liiton toimesta koostettu, erilaisia lajiharjoitteita sisältävä paketti kun vielä olisi, niin hommahan helpottuisi merkittävästi."
Teksti: Anne Lantee
Kuva: Riitta Tolsa