Olympiapaikat tähtäimenä Kööpenhaminan MM-kisoissa

Tähtäinjousiampujilla oli Kööpenhaminan MM-kisoissa ylimääräistä jännitystä, kun valtaosa jousiammunnan olympiapaikoista oli jaossa kisojen yhteydessä. Suomalaiset eivät lunastaneet vielä paikkoja Rioon.

Tanskan heinäkuu ei tarjonnut lämmintä eikä tyyntä säätä, kun jousiampujat ympäri maailmaa saapuivat kisaamaan MM-mitaleista. Tauluammunnan 48. MM-kisat olivat osallistujamäärällä mitattuna kautta aikain suurimmat kisat. Kilpailuihin osallistuu noin kuusisataa urheilijaa 90 maasta. Suomesta matkaan lähti 11 ampujan joukkue. Parhaista suomalaissijoituksista vastasivat Taru Kuoppa, Antti Tekoniemi ja Tiina Kärkkäinen sijoittumalla sijalle 33.

Naisten tähtäinjousessa Taru Kuoppa ampui alkukilpailussa mukavan tuloksen 629 ja lähti pudotuskierroksille sijalta 51. Hän kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Valko-Venäjän Ekaterina Timofeyevan, joka aloitti ottelun vahvasti. Kuoppa tuli kuitenkin tasoihin ja rynnisti lopulta ohi vieden 6-4 voiton. Toisella kierroksella Ukrainan Veronika Marchenko oli tasaväkisessä ottelussa lopulta kuitenkin parempi pistein 6-2 ja jätti Kuopan näin sijalle 33.

Taru Kuoppa ei ottelun jälkeen ollut aivan varma, pitäisikö olla tyytyväinen vai pettynyt. ”Olen tyytyväinen omaan ammuntaani. Tekeminen oli täällä varmaa, kisajännitys pysyi hyvin kurissa ja suoritukset kasassa”, lahtelainen kommentoi.

Mirjam Tuokkola ja Heli Kukkohovi eivät selviytyneet pudotuskierroksille. Tuokkola sijoittui tuloksellaan 600 lopputuloksissa sijalle 106 ja Kukkohovi tuloksellaan 595 sijalle 117.

Joukkuekilpailussa naiset eivät selviytyneet 16 parhaan joukkoon jatkoon, he sijoittuivat lopputuloksissa sijalle 31 yhteistuloksella 1824.

Miesten tähtäinjousessa Antti Tekoniemi lähti pudotuskierroksille sijalta 44 ja voitti ensimmäisessä ottelussaan Japanin Naoya Oniyaman suoraan kolmella sarjalla pistein 6-0. Seuraavassa ottelussa oli vastassa Indonesian Riau Ega Agatha alkukilpailun 92. sijalta. Tekoniemi aloitti ottelun hyvin, mutta indonesialainen kiri ensin tasoihin ja sitten lopulta 6-4 voittoon. Näin myös Tekoniemen sijoitukseksi tuli 33:s.

Tappiosta huolimatta myös Tekoniemi näki Taru Kuopan tavoin paljon hyvää ammunnassaan. ”Ammunta oli täällä ehkä parasta, mitä arvokisoissa minulla on ollut. Tietysti tappio jälkimmäisessä ottelussa harmittaa, mutta ensi kautta ja viimeisiä olympiapaikkoja ajatellen kaikki näyttää hyvältä”, hän kertoo.

Sekä Tekoniemi että Kuoppa tähtäävät jo ensi vuoden toukokuussa ammuttaviin EM-kilpailuihin, joissa on seuraava mahdollisuus saavuttaa paikkoja Rion olympialaisiin. Siellä jaossa on kolme paikkaa. Viimeinen mahdollisuus olympiapaikkoihin on maailmancupin osakilpailussa kesäkuussa 2016 Turkissa, jossa jaossa on kolme joukkuepaikkaa ja kolme yksilöpaikkaa.

Juuso Huhtala sijoittui alkukilpailussa sijalle 113 tuloksella 620 ja Eero Mäenpää sijalle 128 tuloksella 611. Heidän sijoituksensa jäivät lopullisiksi, sillä pudotuskierroksille pääsee 104 parasta. Tähtäinmiesten joukkue oli joukkuekilpailussa sijalla 27 ja karsiutui jatkosta. Tähtäinjousen parikilpailussa Suomi oli sijalla 32.

Korea hallitsi

Etelä-Korea putsasi melkoisella tehokkuudella tähtäinjousen palkintopöydän, sillä maa saavutti neljä viidestä jaossa olleesta kultamitalista Tanskan parlamenttitalon edustalla ammutuissa mitaliotteluissa. Vain naisten joukkuekilpailun kulta jäi maalta saavuttamatta, mutta siinäkin he nappasivat pronssin Venäjän oltua ykkönen.

Naisten tähtäinjousessa olympiavoittaja Ki Bo Bae otti häneltä vielä puuttuneen MM-kullan kukistamalla finaalissa Taiwanin Shih-Chia Linin sarjavoittopistein 7-3. Choi Misun täydensi Etelä-Korean mitalisaalista nappaamalla pronssimitalin.

Miesten tähtäinjousessa Alankomaiden Rick Van der Ven yritti kaataa kultaottelussa Etelä-Korean Kim Woojin siinä kuitenkaan onnistumatta. Kim vei voiton neljällä sarjalla 6-2.

Miesten joukkuekilpailussa Etelä-Korea voitti lopulta helpon tuntuisesti Italian kultaottelussa 6-0. Pronssiottelussa Taiwan voitti Yhdysvallat 6-2.

Parikilpailussa Taiwan laittoi Etelä-Korean ahtaalle, mutta uusintanuolilla lopulta joutui taipumaan. Etelä-Korean Ki Bo Bae ja Ku Bonchan ampuivat uusintanuolensa kymppiin, kun Taiwan ampui kympin ja ysin.

Taljajousella vaikeat olosuhteet

Naisten taljajousessa Tiina Kärkkäinen ampui alkukilpailussa tuloksen 657, jolla hän sijoittui sijalle 53. Hän aloitti ensimmäisen kierroksen ottelunsa Venezuelan Olga Boschia vastaan huonosti, sillä ensimmäinen nuoli lipsahti kovassa tuulessa ohi taulun. Oululainen ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan kuroi Boschin etumatkaa kiinni tasaisesti, kunnes 15 nuolen jälkeen ottelu päättyi tasapisteisiin 124-124. Uusintanuolen Kärkkäinen ampui kymppiin Boschin osuessa kahdeksikkoon. Toisella kierroksella vastassa oli alkukilpailun 12. Albina Loginova Venäjältä. Kokenut Loginova hallitsi olosuhteet paremmin ja voitti ottelun lopulta pistein 128-120. Kärkkäisen sijoitukseksi lopputuloksissa tuli näin 33:s.

”Sää oli vaihteleva ja ammunta vaihtelevaa. Sijoitukseen olen kuitenkin tyytyväinen”, ensimmäisissä arvokisoissaan ampunut Kärkkäinen sanoo.

Alkukilpailun sijalta 63 pudotuksiin lähtenyt Anne Lantee ei löytänyt tuuliennakkojaan ja hävisi ensimmäisen kierroksen ottelunsa Iso-Britannian Lucy O’Sullivanille pistein 126-139. Lanteen sijoitukseksi tuli 57:s.

Miesten taljajousessa syntyi kisojen suurin kohu, kun maailman terävimpään kärkeen kuuluva Reo Wilde menetti tuloskorttiin väärin kirjoitetun tuloksen takia 100 pistettä ja putosi jatkosta. Nuo sata pistettä pudottivat samalla myös yhtenä ennakkosuosikkina olleen Yhdysvaltojen miesten taljajoukkueen jatkosta. Wilde ei ollut ainut, jonka tuloskortissa luki liian pieniä yhteislukemia, sillä hänen lisäkseen kaksi muutakin ampujaa koki saman kohtalon. Suomalaisista se hyödytti Juho Hautamäkeä, joka pääsi pudotuskierroksille lopulta sijalta 103.

Taljajousimiehet saivat ensimmäisen pudotuskierroksensa aikana kokea monenlaista säätä auringonpaisteesta rankkaan sade- ja lopulta raekuuroon. Suomalaiset olivat enemmän ja vähemmän vaikeuksissa yhteen sarjaan osuneen pahimman kuuron aikana. Alkukilpailun sijalta 74 pudotuksiin lähtenyt Mikko Juutilainen oli siihen asti tasaisesti kamppailemassa ottelunsa voitosta Iranin Amir Kazempouria vastaan. Ottelu päättyi lopulta iranilaisen voittoon 144-140. Juho Hautamäki joutui niin ikään toteamaan vastustajansa, Kolumbian Camilo Cardonan paremmaksi pistein 131-145. Paralympiavoittaja Jere Forsberg oli sateen kanssa pahoissa vaikeuksissa, kun ammunta-aika oli loppumaisillaan ja takatähtäimessä oli vettä estämässä näkyvyyden. Hän sai nuolen ammuttua viimeisellä sekunnilla muttei nähnyt tähdätä, joten nuoli meni ohi taulun. Hänen vastustajansa Michael Matzner Itävallasta ampui olosuhteisiin nähden kovan tuloksen 145, joten Forsberg joutui 120 pisteellään tyytymään 57. sijaan Juutilaisen ja Hautamäen tavoin.

Miesten joukkue oli sijalla 24 eikä päässyt jatkoon 16 parhaan joukkoon. Taljajousen parikilpailussa Suomi oli sijalla 31.

Kotiyleisö sai haluamansa

Kun kaksi vuotta sitten naisten tähtäinjousen maailmanmestaruuden voittanut Tanskan Maja Jäger oli ulkona mitalikamppailuista, kohdistui kotiyleisön toiveet miesten taljajouseen, jossa tanskalaisia oli sekä henkilökohtaisessa että joukkuekilpailussa taistelemassa mitaleista.

Aiemmin kesällä nuorten maailmanmestaruuden voittanut Stephan Hansen huudatti täyttä katsomoa edetessään vakuuttavasti myös aikuisten maailmanmestaruuteen. Intian Rajat Chauhan taipui hopealle lopulta reilulla erolla 147-143. Pronssiottelun voitti Iso-Britannian Adam Ravenscroft, joka kukisti Kolumbian Camilo Cardonan pistein 143-141.

Kotiyleisö pääsi avaamaan äänijänteitään jo aiemmin miesten joukkuekilpailussa, kun Tanska kohtasi pronssiottelussa Italian. Jännittävä ottelu päättyi Tanskan voittoon 233-231. Kultaottelussa pisteet jäivät selvästi alhaisemmiksi, kun Iran ja Kanada taistelivat mestaruudesta. Ottelu päättyi tasatulokseen 226-226, mutta Iran oli uusintanuolilla tarkempi ja vei maailmanmestaruuden.

Naisten puolella Etelä-Korean Kim Yun Hee korjasi mukaansa lähes kaiken mahdollisen. Hän voitti naisten henkilökohtaisen maailmanmestaruuden ja lisäksi parikilpailussa kultaa Kim Jonghon kanssa. Lisäksi hän sai kaulaansa joukkuekilpailun pronssimitalin yhdessä Choi Bominin ja Seol Dayeongin kanssa. Tätä ennen Etelä-Korea ei ollut voittanut yhtään taljajousen maailmanmestaruutta, vaikka maa on pitkään hallinnut tähtäinjousta.

Teksti: Anne Lantee
Kuvat: Petteri Alahuhta

Antti Tekoniemi oli tyytyväinen ammuntaansa Kööpenhaminassa, vaikka olympiapaikka jäi vielä toistaiseksi saavuttamatta.
Suomen naistähtäinampujat Heli Kukkohovi (vas.), Taru Kuoppa ja Mirjam Tuokkola valmistautuivat hymyssä suin alkukilpailupäivään.