Pitkäjousi

Vaistoammunnan ytimessä on perinteinen pitkäjousi (englanniksi Longbow). Nykyaikainen pitkäjousi on tosin sekin kehittynyt uusien materiaalien myötä ja mm. hiilikuitu ja muut nykyaikaiset materiaalit ovat kehittäneet myös tätä ikiaikaista välinettä. Jousen jäykkyys eli nk. paunat valitaan valmistusvaiheessa ja niitä ei voi jälkeenpäin muuttaa.

Välineenä pitkäjousi on yksinkertaisuuden ylistystä: Laitat jänteen paikoilleen, nuoli jänteelle ja veto ja laukaisu ja ensimmäinen nuoli on matkassaan. Tästä alkaa matka jolla ei ole loppua jos haluaa kehittyä jousen ja nuolen mestariksi, kuitenkin juuri pitkäjousi on jousityyppi joka tuo iloa ja mielihyvää myös monelle "mökkiampujalle" joka ampuu vain omaksi ilokseen.

Säännöt

Pitkäjousi on todellakin yksinkertainen jousityyppi, WA-säännöt sanovat, että se on yksi tai kaksiosainen muodoltaan perinteistä pitkää jousta (flat bow) vastaava jousi jonka jänne ei kosketa jousta muualla kuin jänneurissa. Jousessa saa olla ikkunaleikkaus (nuolihylly) tai sillä voidaan ampua sormien päältä. Materiaalivalinta on vapaa, saa olla siis vaikka hiilikuitua koko jousi. Aikuisten luokissa jousen minimipituus on 160cm (63 tuumaa) ja junioriluokissa 150cm (59 tuumaa).


Nuolet ovat perinteisiä puunuolia, materiaaleina mänty, saarni, seetri jne. Nuolien sulitus on luonnonsulkaa eli pääosin kalkkunaa, niissä on mahdollisuus päästää taiteellisuus valloilleen ja värjätä sulat aivan oman maun mukaan.

Ammuntatekniikka

Sormiote jänteellä on joko nk. Välimerenote jolloin nuolen nokki on etu- ja keskisormen välissä tai se voi olla "kolme sormea alla" jolloin etusormi on kosketuksissa nuoleen sen alapuolelta, kumpikin ote on kiinteä (ei vaihdu kilpailun aikana).

Tähtäystekniikka

Ammuntatekniikka on kaksijakoista: Puhutaan vaistolla ampumisesta mutta kuitenkin samaan aikaan myös "alle tähtäämisestä". Ampuminen onkin suurimmalle osalla näiden kahden asian yhdistämistä: Nuolen kärjellä etsitään jokin paikka johon kärki osoittaa täydessä vedossa ja ammutaan. Kuitenkin samaan aikaan silmä seuraan nuolen linjausta kohteeseen ja sen ollessa oikea laukaistaan. Saattaa kuulostaa sekavalta, mutta vain kertoo mahdollisuuksista ja erilaisista toimivista metodeista. Ampuja löytää itselleen sopivan tavan harjoitellessaan ja ampuessaan, lopullinen tavoite on että suoritus on niin luonnollinen että se tuntuu vaistolta.

Valmistus

Suomessa on aikoinaan ollut erittäin vilkasta pitkäjousivalmistusta, mm. Mukkanuoli on ollut tunnettu ja laadukas valmistaja. Tällä hetkellä tunnetuin kaupallinen valmistaja taitaa olla J-Bow Hyvinkäällä, Virolainen Falco on myös tunnettu ja erittäin käytetty jousimerkki - jousityypin valmistusta on ympäri maailmaa ja jousia on mahdollista saada omistajalleen kustomoituna upeine yksityiskohtineen. Useinkaan yksi jousi ei riitä vaan niitä pitää olla useita, omavalmisteisista jousistaan tunnettu Riihimäkeläinen Esa Lehtorinteen motto onkin: "Oikea määrä jousia on nykyinen määrä plus yksi". Kaupallisten jousien hinnat lähtevät runsaasta 100 Eurosta noin 1500 Euroon, tosin kustomoiduilla jousilla vain taivas on rajana.

Kilpailumuodot

Jousella ammutaan myös kilpaa, aina kansainvälisiä Maailmanmestaruuskilpailuita myöten. Jousi on mukana World Archery MM ja EM -kilpailuissa 3D -ammuntamuodossa virallisena aselajina yhdessä taljan, vaistojousen ja Instinctive kanssa.

Suomessa pitkäjousella kilpaillaan myös tauluammunnassa ja siitä kirjataan SE-tuloksia.

Kilpailemisen lisäksi pitkäjouset ovat suosittu jousityyppi metsästämiseen.

Varusteet

  • Jousi, jänne
  • Rannesuoja, nuoliviini, nuolet (puu + luonnonsulka)
  • Sormiläppä (välimerenote)

Ammuntatekniikkaa