High Techiä Ranskasta

Ranskalaisella valmistavalla teollisuudella on taipumus luoda tuotteita, jotka erottaa muista. Ainakin tämä pätee autoihin ja jousiin. Uukhan valmistamat vastakaarijouset ovat esimerkki jälkimmäisestä.

Uukha valmistaa muotoilultaan ja teknologialtaan jousia, jotka herättävät väkisinkin huomiota. Lapojen ja keskiosan hiilikuiturakenteet ovat nähtävissä ja luovat modernin vaikutelman tehokkuudesta. Kaikki turha on karsittu pois. Lapoja koristaa meille suomalaisille tuttu nisäkäs – liito-orava.

Perinteistä poikkeava muotoilu ja teknologia vaatii hieman selitystä. Uukhan perustajien tausta löytyy ilmailuteollisuudesta. Hiilikuitukomposiittien käsittely on opittu muun muassa sotilaskäyttöön tarkoitettujen helikopteripilottien kypäristä. Ilmeisesti Uukhan perustajat ovat onnistuneet yhdistämään rakkaan harrastuksensa työhön ja erityislaatuiseen osaamiseen. Uukhan lavat ja keskiosat valmistetaan hiilikuituseoksista, jotka sisältävät mm. aramidia. Aramidi on hyvin kuumuutta ja kulusta kestävä synteettinen kuitu, jota käytetään laajasti sotilas- ja lentokonetekniikassa. Lavoiksi ja keskiosiksi hiilikuituseos valetaan muoteissa korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Uukhan mukaan heidän valmistustekniikallaan saavutetaan perinteisempiä valmistusmenetelmiä parempi kiertojäykkyys, vähäisempi värähtely sekä pehmeämpi vetotuntuma. Materiaaliseoksen koostumus vaihtelee lapatyypeittäin. Nykyisessä lapojen lippulaivassa Ux100 käytetään hiilikuitukomposiittia C90, joka sisältää 10 prosenttia lasikuitua. Tuotesarjan toisessa ääripäässä olevassa X10 lavoissa lasikuidun osuus on 85 prosenttia. Keskiosien ykkösmalli on kokonaan hiilikuitukomposiittia. Uukhan mainostamat ominaisuudet löytyvät toki kaikkien muidenkin jousivalmistajien kirjaamista ominaisuuksista – parempi heitto, vähemmän kiertoa, mukavampi ampua. Lyhyehkön Ux100 testin perusteella näitä ei voi kiistää. Päällimmäinen tunne, jonka lavoilla ampuessa koki, oli täsmällisyys ja konemaisuus. Vertailukohtana testaajalla oli Border HeX5 -lavat, jotka ovat kokopuuta. Näihin verrattuna korkean teknologian hiilikuitukomposiitti todellakin tuntui hieman konemaiselta. Heittotehoa ei päästy vertailemaan johtuen eri paunamääristä. Kokonaisvaikutelma jäi kuitenkin positiiviseksi ja konemaisuudesta voi helposti johtaa ajatuksen tarkkuudesta – josta ei ainakaan haittaa ole. Merkillepantavaa Uukhan liittuen on se, että valmistajan lapoja käytetään laajasti Ranskan maajoukkueissa. Ternin maasto EM-kisoissa lavoilla saavutettiin seitsemän palkintopallisijaa. Keskiosia sen sijaan ei juuri näe. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tästä voi ehkä tulkita jotakin? Teksti: Juhana Rüster
Kuva: Uukha