Kaksi paralympiapaikkaa Suomelle parajousiammunnan MM-kisoista

Parajousiampujien arvokisoissa on muutaman viime vuoden ajan totuttu näkemään suomalaismitalisteja. Tänä vuonna MM-kisoissa Saksassa jäätiin ilman mitalia, mutta tärkein tavoite eli paralympiapaikkojen saaminen saavutettiin.

Olympiavuoden lähestyessä MM-kisat ovat olleet tänä vuonna tavallistakin tärkeämmät myös parajousiammunnassa. Niinpä lajin MM-kisoissa elokuun lopussa Saksassa nähtiin paljon kovatasoisia suorituksia.

Parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Jean-Pierre Antonios miesten W1-luokassa viidennellä sijallaan. Antonios voitti helteisessä säässä kaksi pudotuskierrosta, mutta puolivälierässä Tsekin David Drahoninsky oli parempi ja vei ottelun 134-144.

Antonios oli tyytyväinen paralympiapaikan saavuttamisesta ja tasaisista sarjoista, mutta kympit jäivät puuttumaan viimeiseltä pudotuskierrokselta.

"Tämä oli ysin päivä. Kympit jäivät aamun harjoituksiin. Puristin aavistuksen liikaa, olisi pitänyt vähän hellittää. Viides sija kuitenkin tyydyttää, ja on upeaa, että se riitti paralympiapaikan saavuttamiseen", Antonios kertoo tuoreeltaan kisan jälkeen.

Antonioksen kausi sujui mainiosti, sillä MM-kisojen viidennen sijan lisäksi hän nappasi pronssin Hollannissa ammutussa ranking-kilpailussa toukokuussa ja oli neljäs ranking-kisassa Tsekissä heinäkuussa.

Miesten avoimessa taljajousessa Jere Forsberg nappasi Suomelle toisen maapaikan Rioon yhdeksännellä sijallaan. Forsberg lähti pudotuskilpailuihin alkukilpailun sijalta 7 ja eteni siksi suoraan 1/16-kierrokselle.  Forsberg aloitti 1/16-kierroksen pudotusottelun hyvin ja voitti selvästi kanadalaisen Alec Denysin 140-131. 1/8-kierroksella suomalainen kohtasi entuudestaan tuntemattoman australialaisen Jonathan Milnen, joka vei ottelun 139-145. Milne eteni lopulta pronssiotteluun.

"Putoamisen jälkeen oli todella pettynyt olo, en osaa tarkalleen sanoa, mikä meni pieleen. Viimeisessä sarjassa huomasin, että kaveri ampui kaikki kymppiin ja tiesin, että peli on menetetty. Molemmat pudotuskierrokset tuntuivat ihan samanlaisilta, en päässyt ihan parhaimpaan vetoon tänään. Hienoa kuitenkin, että paralympiapaikka irtosi tämän päivän suorituksella", Forsberg kommentoi.

20. sijalta pudotuskierroksille lähtenyt Kallunki hävisi 1/24 pudotuskierroksella turkkilaiselle Erdogan Ayganille pistein 135-142. Kallunki sijoittui lopputuloksissa sijalle 33.

Joukkueenjohtaja Jari Pirttimaa oli kisan jälkeen tyytyväinen joukkueen tulokseen ja uskoo sen antavan lisäpotkua seuraavaan kauteen.

"Miehet ampuivat tasaisesti omalla tasollaan, viimeinen venyminen jäi kuitenkin puuttumaan. Nämä kilpailut osoittavat, että taso maailmalla on noussut. Kaikissa luokissa 10 parasta on sillä tasolla, että kuka tahansa taistelee mitaleista. Lisäksi kärkisijoille on noussut ihan uusia nuoria nimiä. Tämä on hienoa lajin kannalta. Saavutimme kaksi maapaikkaa paralympialaisiin, joten päätavoite on saavutettu", Pirttimaa kiteytti.

Teksti: Leena Kummu ja Anne Lantee
Kuvat: Leena Kummu

Jean-Pierre Antonios tähtäsi viidenneksi parajousiammunnan MM-kisoissa.