Kokkolassa erilaiset kisat kaupungin ytimessä

Kokkolan Achilles ei ole Suomen suurimpia seuroja, mutta rohkea se ainakin on. Achilles päätti järjestää kansalliset kisat kaikkea muuta kuin tavallisesti ja vei finaalit Kokkolan torille keskelle Venetsialaistapahtumaa.

Achilles järjesti 25.8. kansalliset jousiammuntakisat Kokkolassa. Alkukilpailu ja valtaosa pudotusotteluista ammuttiin normaaliin tapaan Kirkonmäen urheilukentällä. Sen jälkeen unohdettiin rutiinit ja vietiin taljajousen kultaottelu ja tähtäinjousen kulta- ja pronssiottelu keskelle Kokkolan toria.

Idea finaalien ampumisesta torilla lähti kypsymään Achilleksen puheenjohtajan Marko Kiviniemen päässä jo pari vuotta sitten. "Muutamaan kertaan tuli tori mittailtua askelilla ja tuntui, että kyllä tässä voisi kisan ampua. Viime Venetsialaisissa kaupunki suorastaan yllytti eri järjestöjä ehdottamaan eri ohjelmanumeroita tämän vuoden juhliin." 

Kaupunki tukena


Kokkolan kaupunki olikin alusta asti hyvin mukana ja halusi jousiammunnan torille. Achilleksen porukan valtasi välillä pelko siitä, saadaanko tori järjestettyä kisaa varten. "20 vuotta torilla olleet torimyyjät ovat aika sitkeitä vastustajia", Kiviniemi kuvaa. Kaupungilta todettiin kuitenkin ykskantaan, että "totta kai te kisat pidätte, se on jo painettu ohjelmaan".

Toinen pelon aihe oli, saadaanko Suomen huippuampujat kisaan mukaan. "Onneksi tuo huoli oli turha", Kiviniemi toteaa tyytyväisenä.

Tukea Achilles sai myös Robin Hoodin Jaakko Setälältä, joka toimi turvallisuusvastaavana Espoossa Tapiolan keskustassa järjestetyissä maastoammunnan SM-finaaleissa. "Setälän Jaakolta sain hyvää apua turvallisuussuunnitelman laatimisessa. Suunnitelma tuli valmiiksi varsin kevyellä työmäärällä, eivätkä poliisiviranomaiset vaatineet suunnitelmaan mitään päivitystä – ainoastaan kaupungille oli painotettu, että paikalla on tarpeeksi järjestysmiehiä. Meillä tätä tosiaan helpotti se, että olimme osa virallista Venetsialaisohjelmaa ja sieltä oli valmiina ensiapu ja järjestysmiehet", Kiviniemi kiittelee.

Tarkkana aikataulun kanssa


Suurimman stressin kokkolalaisille aiheutti kisan aikataulu. Finaalien tuli alkaa torilla kello 14.30 ja päättyä klo 16.00. Ennen finaaleja piti luonnollisesti ehtiä ampua karsintakilpailu ja kolme kierrosta pudotuksia. "Tähtäimen pronssiottelua pidimme varakorttina, eli jos kisa kentällä olisi viivästynyt, niin pronssi olisi ammuttu siellä", Kiviniemi kertoo. Kisa urheilukentällä sujui kuitenkin joutuisasti, joten aikataulussa pysyttiin hienosti. 

"Kieltämättä mietimme tosi tarkasti aikataulut ja kaikki oli laitettu tarkasti paperille – siis aivan kaikki: mitkä taulut saa ottaa pois karsinnan jälkeen ja lastata ne autoon toria varten, kuka vaihtaa nimet tulosnäyttöihin, miten saadaan kenttä aina kuntoon mahdollisimman nopeasti, kuka jakaa palkinnot, milloin kukin siirtyy torille ja mitä ottaa mukaan ja tekee siellä määrätyn hommansa... Silti pelotti, että jotain unohdettiin."

Torilla käytettiin myös suojapaikkaa tuomareille ja avustajille, jolloin finaalit saatiin vietyä läpi nopeasti ilman turhia odotuksia taululle kävelyn vuoksi. Aikataulussa pysyttiin mainiosti, vaikka jousiammuntaa edeltänyt Mikko Alatalon ohjelmanumero venyikin hieman yli aikataulunsa.

Esimerkkiä muille


Marko Kiviniemi heittää haasteen muille jousiammuntaseuroille. "Jos pieni seura Kokkolasta onnistuu tässä, niin eihän se ole muillekaan ylitsepääsemätön teko. Mutta homman suunnitteluun pitää käyttää aikaa – kisapäivän aika on kyllä aika rajallinen ja siellä ei ehdi enää suunnittelemaan", hän muistuttaa.

"Ensi vuodeksi on ajatuksia jo olemassa ja saatiin jo hyviä vinkkejä, miten tapahtumaa voidaan vielä parantaa. Sitä, ammutaanko vuonna 2013 elokuun viimeisenä viikonloppuna Kokkolan torilla finaaleita, ei vielä tiedetä, mutta heitänpä villin arvauksen, että ammutaan. Varatkaa aika kalenteriin", Kiviniemi hymyilee.

Tasokkaat finaalit 


Kilpailijat pitivät torifinaaleista, ja osa totesikin, että Kokkolan kisa oli vuoden odotetuin kisa. Finaaliampujat perehdytettiin heti ottelijoiden selvittyä siihen, miten ammunta torilla etenee. Samalla kisojen kuuluttajana toiminut Ulla-Maija Kiviniemi keräsi tietoa ampujista, jotta torilla olisi yleisölle sopivasti kerrottavaa.

Tähtäinjousen torifinaalin voitti lopulta helsinkiläisseura Wilhelm Tellin Aki Virtanen, joka kukisti loppuottelussa Vaasan Diana -57:n Antti Tekoniemen pistein 7-3. Pronssiottelussa Tornion Jousiampujien Henri Kokkila päihitti Oulun Jousimiesten Petteri Alahuhdan pistein 6-2.

Taljajousen finaalissa hermonsa hallitsi parhaiten Oulun Jousimiesten Marko Lammela, joka voitti Diana -57:n Juhani Pakkalan pistein 144-135.

Kilpailun tulosluettelo löytyy liiton sivuilta kilpailutuloksista.


Teksti: Anne Lantee
Kuvat: Jaakko Setälä

Katso tunnelmia kisasta videolta alta