Muutoksia kilpailusääntöihin 1.4.2014 alkaen

1.4.2014 astuu voimaan merkittäviä sääntömuutoksia, joista osa näkyy Suomessakin jo nyt alkavalla ulkokaudella. Sääntömuutoksista on päätetty World Archeryn kongressissa Turkin Belekissä syyskuussa 2013.

Nyt kannattaakin käydä WA:n nettisivuilla kertaamassa säännöt ja päivittää samalla omat sääntökirjojen kopiot uusimmille versioille. Päivitetyt sääntökirjat on juuri julkaistu – uusimpien sääntökirjojen päiväys on 26.3.2014. Sivuilta on saatavilla myös kattavat muutoslistat.

Tärkeimmät muutokset ovat:
  • Tähtäinjousen joukkueiden pistelasku muuttuu sekä ulkona että sisällä. Jatkossa ammutaan settejä. 5 settipistettä riittää voittoon, 4-4 tilanteessa ammutaan uusinta entiseen malliin. Ottelun pituus on siis edelleen max neljä sarjaa ja uusinta.
  • Taljan ottelukierroksen kilpailumuoto muuttuu sisäammunnassa. Uusi kilpailumuoto on ulkoammuntaa vastaava 15 nuolen ottelu kumulatiivisin pistein. Jos pisteet menevät tasan, ammutaan uusintanuoli kuten ennenkin.
  • Maastokierroksilla tasapelit ratkaistaan ensin kuutosten määrällä, sitten viitosten. 3D-kierroksilla käytetään ensin 11-osumien määrää, sitten 10-osumien. 6+5 ja 11+10 yhdistelmät siis poistuvat käytöstä.
  • Paraluokkia on yhdistelty. Tähtäinjousessa W2 ja Standing on yhdistetty Open luokaksi. W1 luokassa tähtäin- ja taljajouset ampuvat samassa luokassa (W1 Open). Laukaisulaite sallitaan myös W1:n tähtäinjouselle.
  • Fita-kierroksen nimi muuttuu, uusi nimi on 1440-kierros.
  • 1440-kierrosta ei enää ammuta MM-tasolla. Tähtäinjousen kilpailumuodoksi tulee 70m-kierros.
  • Tarkennus uusintatilanteisiin: mikäli uusintatilanteessa molemmat ampujat ampuvat ohi pistealueista, ammutaan uudet uusintanuolet. Toisin sanoen mittausta ei tehdä nuolille, jotka eivät ole pisteillä.
  • Tarkennus maasto- ja 3D-kierroksille: varjostus sallitaan maastossa alkukilpailussa. Ottelukierroksilla varjostaa saa vain tuomarin luvalla.
 Teksti: Pyry Ekholm
Kuva: Anne Lantee

 

Taljajousiampujat ampuivat Oulun SM-kisoissa viimeistä kertaa sarjavoitto- eli SET-systeemillä. Jatkossa pudotusottelun voittaja ratkeaa 15 nuolen yhteistuloksella.