Teuva isännöi juniorien ja seniorien sisäammunnan SM-kisoja

Teuvan Jousiampujat otti haasteen vastaan ja järjesti sisäammunnan juniorien ja seniorien SM-kilpailut saman viikonlopun aikana maaliskuussa. Teuvalle kokoontui liki 150 ampujaa kilpailemaan SM-mitaleista. Kisoissa nähtiin myös upeita SE-tuloksia.

Juniorit täyttivät kisaviivan Teuvan yhtenäiskoulussa lauantaina. Mukana oli noin 60 juniori-ikäistä jousiampujaa viidessä eri ikäluokassa. Päivän aikana syntyi kaksi uutta Suomen ennätystä, kun Susanna Helin Arcuksesta Turusta laittoi uusiksi liki 22 vuotta vanhan ennätyksen 15-vuotiaiden tyttöjen tähtäinjousessa upealla tuloksella 582 ja isosisko Johanna Helin ampui yhdessä Mortti Markkasen kanssa parikilpailun ennätystulokseksi 20-vuotiaiden tähtäinjousessa 1098 pistettä. Lisäksi Sofia Ketola Vaasan Diana-57:stä sivusi 15-vuotiaiden tyttöjen vaistojousessa 19 vuotta vanhaa SE-tulosta 524.

20-vuotiaiden tähtäinjousen voittoon ylsi Markus Nikkanen Achilleksesta Kokkolasta. Naisten vastaavan sarjan voittoon ampui kuukausi sitten aikuisten SM-hopeaa ampunut Mirjam Tuokkola isäntäseura Teuvan Jousiampujista. Taljajousessa 20-vuotiaiden voitto meni Tapanilan Erän Vili Toivaselle.

17-vuotiaiden tähtäinjousen kärkeen kiilasi Lauri Pallonen Robin Hoodista Espoosta. Tyttöjen mestaruuden nappasi Lotta Aho Järvenpään Jousiampujista. Taljajousen voittoon nousi Kalle Numminen Robin Hoodista. Vaistojousen kultamitalin vei Paavo Posti Jousi-Jusseista Seinäjoelta. Tyttöjen mestaruus meni Saima Härmänmaalle Teuvan Jousiampujista.

15-vuotiaissa tähtäinjousen voittoon nousi Hugo Holm Diana-57:stä. Tyttöjen puolella alkukilpailun SE-tuloksen ampunut Susanna Helin jäi toiseksi, kun seurakaveri Aleksandra Ruuskanen nappasi kirkkaimman mitalin. Taljajousen mestaruus meni Archery Club Ulvilan Kalle Kalliomäelle. Vaistojousen kullan nappasi Jaakko Meriaho inkoolaisesta Falconista. Tyttöjen mestaruuden voitti Sofia Ketola Diana-57:stä.

13-vuotiaissa ja sitä nuoremmissa tytöt ja pojat ampuvat samassa sarjassa. Tähtäinjousen mestariksi nousi Ylva Smeds Diana-57:stä. Vaistojousen mestaruus meni puolestaan isäntäseuran Petteri Mikkilälle.

11-vuotiaissa tähtäinjousen kultamitali ripustettiin Diana -57:n Nuutti Kypärän kaulaan.

Parikilpailu ammuttiin vain tähtäinjousiluokassa, jossa toki nähtiin myös vaistojousiampujia. 15-vuotiaiden parikilpailun voitti Teuvan Jousiampujien Kalle Penttisen ja Arcuksen Aleksandra Ruuskasen muodostama sekapari. Myös 17-vuotiaissa kullan nappasi sekapari Robin Hoodin Lauri Pallosen ja Järvenpään Jousiampujien Lotta Ahon voitettua kultaottelun. 20-vuotiaissa Arcuksen pari Mortti Markkanen ja Johanna Helin olivat parhaita myös pudotuskierroksilla alkukilpailun SE-tuloksen jälkeen.

Seniorit vuorossa sunnuntaina

Sunnuntaina osallistujien keski-ikä kisaviivalla kohosi huomattavasti, kun yli 50-vuotiaat jousiampujat ratkoivat paremmuutensa. Halli oli tupaten täynnä 88 ampujan ryhmityttyä viivalle.

50-vuotiaiden tähtäinjousessa Suomen mestariksi nousi Isto Harjunpää Äetsän Jousiampujista. Naisten kullan vei Sirpa Myllylahti Pohjan Jousesta Kemistä. Taljajousessa voiton vei SE-tulosta sivunnut Seppo Kokkoniemi Oulun Jousimiehistä. Vaistojousessa kärkeen kiilasi Tapio Ketelä Diana-57:stä. Naisten voiton vei Aila Laurila niin ikään Diana-57:stä. Kilpailuun ei tällä kertaa osallistunut Elisa Wirkkala, joka kirjoitutti uusiksi helmikuussa sekä 50-vuotiaiden naisten että naisten yleisen vaistojousen SE-lukemat 533.

60-vuotiaiden tähtäinjousen kultamitalin nappasi Hannu Nevalainen Riihi-Jousista Riihimäeltä. Naisten paras oli Soili Saarikangas Jousi-Jusseista. Taljajousen ykkönen oli Lasse Hiltunen Pohjan Jousesta.

70-vuotiaiden tähtäinjousen mestariksi ampui Jukka Inkeri helsinkiläisseura Wilhelm Tellistä. Taljajousessa kullan nappasi useita SE-tuloksia tällä kaudella ampunut Hannu Routamaa, joka Teuvallakin sivusi omissa nimissään olevaa SE-tulosta 567. Vaistojousen voittoon ampui Olavi Laurila Diana-57:stä.

Joukkuekilpailu seniorikisoissa käydään vain yhdessä ikäluokassa eli 50-vuotiaissa, joihin kaikki voivat osallistua. Sijoitukset ratkaistaan suoraan alkukilpailun perusteella. Tähtäinjousen mestaruuden voitti Riihi-Jousten joukkue Hannu Nevalainen, Anne Backman ja Arto Laakso. He lähentelivät myös SE-tulosta pisteillään 1622, mutta seitsemän vuotta vanha, Pohjan Jousen nimissä oleva ennätys 1624 säilyi vielä koskemattomana.

Seniorien ja juniorien SM-kisatulokset löytyvät liiton tilastopalvelusta osoitteesta http://tilasto.sjal.fi/

Teksti: Anne Lantee
Kuvat: Juhana Rüster