Ruotsi isännöi nuorten PM-kilpailuja

Suomalaiset keräsivät kuuden mitalin saaliin Ruotsin Hallsbergissa järjestetyissä nuorten PM-kilpailuissa heinäkuun alussa.

PM-kisat kokosivat nuoret jousiampujat Pohjoismaista Ruotsin Hallsbergiin. Suomesta mukana oli 24 ampujan suuruinen joukkue. PM-kisoissa kilpaillaan kolmessa eri ikäluokassa, pohjoismaisissa kadeteissa eli 13-15-vuotiaissa, World Archeryn kadeteissa eli 17-vuotiaissa ja junioreissa eli 20-vuotiaissa.

Niin kilpailijoiden kuin taustajoukkojen kuntoa koeteltiin lämpötilan kohotessa kumpanakin päivänä yli 30 asteen. Onneksi kilpailuiden järjestelyt toimivat ja vettä oli helposti saatavilla, sitä kului reippaasti. Nuoret pääsivät keskittymään ammuntaan kisaviivalla ja ystävyyssuhteiden luomiseen iltajuhlassa. Henki nuorten kesken kilpailussa oli erittäin hyvä ja kaikilla tuntui olevan aiemmasta kokemustasosta riippumatta hauskaa, vaikka saattoi vähän jännittääkin.

15-vuotiaissa kadeteissa tyttöjen tähtäinjousessa palkintopallilla nähtiin runsaasti suomalaisväriä, kun hopealle ampui Aleksandra Ruuskanen ja pronssille Elina Sorsa. Kirkkaimman mitalin vei Tanskan Cecilia Adelholt Schertz Olsen voittamalla Ruuskasen jännittävien vaiheiden jälkeen 6-4. Sorsan pronssiottelu päättyi selviin lukemiin 7-1 suomalaisen eduksi. Muista sarjan suomalaisista Jasmin Koivisto oli kahdeksas ja Susanna Helin, Hanna Lehtomäki ja Cecilia Salpaoja jaetulla yhdeksännellä sijalla.

Poikien vastaavassa sarjassa Rasmus Salpaoja ja Oskar Smeds sijoittuivat sijalle 9 ja Juho-Antero Hovila, Tommi Ketelä, Lauri Pallonen ja Joel Westerlund sijalle 17.

Joukkuekilpailussa Aleksandra Ruuskanen, Susanna Helin ja Rasmus Salpaoja nappasivat pronssia toisen suomalaisjoukkueen, Hanna Lehtomäki, Jasmin Koivisto ja Oskar Smeds, nenän edestä.

Isabella Heikkilä oli 15-vuotiaiden kadettityttöjen vaistojousessa kolmas voittamalla vuorovoitoin edenneen pronssiottelun Ruotsin Vilma Lennartssonia vastaan 6-4. Lisäksi Heikkilä oli joukkuekilpailussa pohjoismaisessa yhdistelmäjoukkueessa hopealla.

17-vuotiaiden kadettityttöjen tähtäinjousessa Johanna Helin ampui hopealle. Kullan nappasi Tanskan Lea Mogree Nissen, joka käänsi kultaottelun edukseen pistein 6-2. Poikien puolella Mortti Markkanen oli parhaana suomalaisena seitsemännellä sijalla. Eetu Mäki-Paavola, Janne Nikkari ja Rasmus Pöyhtäri sijoittuivat sijalle 17.

Suomalaisten mitalisaldon täydensi Markus Nikkanen, joka ampui kolmanneksi juniorimiesten tähtäinjousessa. Jännittävä pronssiottelu Tanskan Aske Halskovia vastaan päättyi 6-4. Kulta tässäkin luokassa meni Tanskaan Mads Kenneth Andersenille. Tanska oli kisoissa mukana suurella, lähes 90 urheilijan joukkueella.

Juniorinaisten tähtäinjousessa parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi Juuli Ketola ampumalla viidenneksi. Anna-Sofia Aaltonen oli kahdeksas.

Kilpailut olivat varsin hyvin järjestetyt ja paikalla pääsi lisäksi kokeilemaan uutta jousiammuntatrapia, eli ampumaan ilmaan lentäviä solumuovikiekkoja, mikä olikin varsin suosittua. Reissu oli melko rankka mutta erittäin antoisa ja antoi junioreille hyvää kokemusta tulevaisuuteen.

Vuonna 2016 kilpaillaan Tanskan Hillerödissä, ja Suomen joukkueen järjestelyt ovat jo käynnissä. 2017 on Suomen järjestämisvuoro. SJAL etsiikin kisalle järjestäjää.

Teksti: Anne Lantee ja Jaakko Setälä
Kuvat: Jaakko Setälä

Aleksandra Ruuskanen nappasi hopeaa ja Elina Sorsa pronssia 15-vuotiaiden tyttökadettien tähtäinjousessa.