Unelmana Lontoo 2012

Jere Forsbergin tuloskunto on kohentunut niin huikeasti, että hän on noussut kilpailemaan Suomen paikoista Lontoon paralympialaisiin taljajousen W2-luokassa.

Kotkalainen Jere Forsberg, 18, valittiin yhdessä tamperelaisen jousiampujan Annika Muurimäen kanssa Suomen Paralympiakomitean Nuorten paralympiaryhmään vuodelle 2012. Ryhmään kuuluu 18 urheilijaa viidestä eri lajista.  ”Ryhmään valituksi tuleminen tuntui palkitsevalta, sillä se osoitti ihmisten huomanneen kovan työn, jota olen saanut tehdä”, Jere Forsberg sanoo. Motivoituneista ja tavoitteellisesti harjoittelevista urheilijoista koottu ryhmä kokoontuu vuoden aikana neljästi leireilemään Pajulahteen. Ensimmäinen leiri oli helmikuussa ja toinen on luvassa kesäkuun lopulla. ”Yhteisleirit eivät oikeastaan ole eronneet ”normaaleista” jousiammuntaleireistä, sillä varsinaisia yhteisiä harjoituksia tai luentoja ei kovinkaan montaa ole yhteisleirien aikana. Muiden lajien edustajia nähdään melkeinpä vain ruokailujen yhteydessä. Leirien aikana on kuitenkin muutamiin uusiin ihmisiin kerennyt tutustua ja se on oikeastaan ollut parhaimpia puolia yhteisleireissä”, Forsberg kertoo. Hän kokee juuri yhteisleirit pääasialliseksi tueksi ryhmästä. Ne mahdollistavat muutaman päivän tehokkaan harjoittelun. ”Leireiltä on myös saanut tietoa harjoittelemisen eri osa-alueisiin kuten esimerkiksi lihashuoltoon”, kotkalainen toteaa.  

Kyyläkauhu lähti vahingossa

 Forsbergin kovan tuloskehityksen taustalla on yllättävien sattumusten ketju. ”Onnistuin tölväisemään oikean käden peukalon kissanruokapurkin kanteen neljän tikin arvoisesti viime heinäkuussa, mikä tarkoitti sitä, etten pystynyt ampumaan silloisella laukaisulaitteellani. Minulla oli onnettomuuden kanssa samalla viikolla VAU:n SM-kisat, joten jotain piti keksiä. Sain seurakaveriltani etusormella toimivan backerin kokeiltavaksi ja alkuvaikeuksien jälkeen ammunta alkoi sujua sen kanssa yhä vain paremmin. Minua pahasti riivannut kyylis katosi kuin tuhka tuuleen backerin kanssa. Loppujen lopuksi ostin kyseisen laitteen itselleni ja ammun edelleen samalla laitteella.” Nyt Forsberg pystyy keskittymään ampuessaan olennaiseen eikä taisteluun kyyläkauhua vastaan. Jousiampujan ”ammattitaudista” eroon pääseminen on tulostason nousun lisäksi vaikuttanut paljon myös henkisesti.  ”Nykyään harjoituksiin menee mielellään kasvaneen itseluottamuksen ja hyvien tulosten takia. Kun taas ennen laukaisulaitteen vaihtoa olin hyvin lähellä lopettaa jousiammunnan kokonaan, koska ammuntani ei tuntunut ottavan kuin takapakkia todella pahan kyyliksen vuoksi.” 

Tavoitteena paralympialaiset

 Vahva kilpailuvietti ajaa nuorta kotkalaista eteenpäin. ”Suurin motivaattorini jatkaa jousiammuntaa on yksinkertaisesti kilpaileminen ja aivan valtava halu olla paras tässä lajissa. Minua ei juuri mitkään muut asiat kiinnosta jousiammunnassa kuin itse ampuminen ja kilpaileminen. Harjoitusten tai kilpailujen jälkeen jousiammunta ei pyöri mielessä juuri ollenkaan”, Forsberg pohtii. Suomella on kaksi paikkaa W2-luokassa Lontoon paralympialaisiin. Niistä kisaavat Forsbergin lisäksi Keijo Kallunki ja Jukka Petäjä. Lopulliset päätökset lähtijöistä tehdään Englannissa 24.–30.6. käytävän kilpailun jälkeen. Kyseisen kilpailun lisäksi valintaan vaikuttavat pari kotimaan kisaa.


Teksti ja kuva: Anne Lantee

Jere Forsberg tähtää Lontoon paralympialaisiin.