Francois Carrard: Urheilu ei voi eristäytyä muusta maailmasta

Kansallisessa liikuntafoorumissa Vierumäellä keskusteltiin jälleen urheilun integriteetistä eli koskemattomuudesta. Kansainvälisen Olympiakomitean entinen pääjohtaja Francois Carrard otti kantaa urheilun asemaan. 

Francois Carrardin mukaan urheilu on viimeisen sadan vuoden aikana siirtynyt yhteiskunnan reuna-alueilta vaikuttavasta kuriositeetista laillisen yhteiskuntajärjestyksen keskiöön. 

"Urheiluun on tullut ulottuvuuksia, joita ei voida enää käsitellä pelkästään urheilun omilla säännöillä. Urheilun on kannettava yhteiskunnallinen vastuunsa säilyttääkseen yhtenäisyytensä", Carrard sanoi. 

Urheilun yhtenäisyyttä uhkaavista ongelmista Carrard keskittyi erityisesti dopingkysymyksiin ja vedonlyöntivilppiin. 

"Urheilu tavallaan viivytteli dopingongelman vakavuuden tunnistamisessa. Sama koskee urheiluun liittyvää vedonlyöntivilppiä. Urheilu on ollut naiivi olettamuksissaan reilusta pelistä. Nyt meillä on käsissämme ongelma, joka vaatii nopeita globaaleja ratkaisuja."

Carrard uskoo kuitenkin vakaasti, että urheilu selviää näistä haasteista. "Mutta meidän on oltava valmiita uudenlaiseen yhteistyöhön hallitusten ja lainsäätäjien kanssa. Urheilu ei enää voi elää omassa eristäytyneessä maailmassaan", Carrard peräänkuulutti.  

Kansallinen liikuntafoorumi järjestettiin ensimmäistä kertaa 22.-23.9.2013 Vierumäellä opetus- ja kulttuuriministeriön, valtion liikuntaneuvoston, valtioneuvoston kanslian, Yleisradion, Valon ja Suomen Olympiakomitean yhteistyönä.

Teksti: Anne Lantee
Kuva: Matti Viitanen, Valo

 

Francois Carrard otti Kansallisessa liikuntafoorumissa kantaa urheilun selviytymismahdollisuuksiin sitä varjostavista ongelmista: dopingista, sopupeleista ja laittomasta vedonlyönnistä.