Kokkolassa kovatasoinen juniori-SM

Jousiammunnan nuorten SM-kisat käytiin Kokkolassa 14.4.2012. Kisapaikkana oli jälleen upea Hollihaan liikuntasali, joka sai valtavasti kiitosta viime vuoden seniori-SM:n kisailijoilta.

Achilles laittoi tavoitteeksi järjestää nuorille todella SM-kilpailun arvoinen tapahtuma. Kilpailun ennakkomarkkinointiin satsattiin teettämällä upea kisajuliste ja kolme alueen lehteä teki kilpailuista ennakkojutun. Tämä mainonta vaikuttikin siihen että – harvinaista kyllä – jousiammuntakisojen katsomossa oli välillä ahdasta. Kilpailuihin osallistui 76 ampujaa 18:sta eri seurasta. Välinetarkastuksen ja lämmittelyammunnan jälkeen kisa avattiin juhlallisesti Maamme-laululla ja asiaan kuuluvilla Kokkolan kaupungin tervehdyksellä ja SJAL:n avajaispuheella. Liiton edustajana kisoissa oli Kari Mäenpää

Useita SE-tuloksia

 Alkukilpailu vietiin läpi aivan aikataulun mukaisesti. Tuloskorttien luku kieltämättä aiheutti hieman ylimääräistä haastetta ja aikataulun venymistä. Alkukilpailussa nähtiin kolme uutta Suomen ennätystä: Antero Remes (Hood) 477 sarjassa J11V, Oskar Smeds (Diana-57) 569 sarjassa J13 ja Noora Saarinen (OJM) 580 sarjassa J15T. Asiantunteva ja ajantasalla ollut kuuluttaja kertoi kisayleisölle kaikki uudet ennätykset heti tuloksen varmistuttua, joten näin kaikki uudet ennätyksen haltijat saivat aplodit upeista suorituksistaan.  Muista ampujista voidaan mainita Henri Kokkila, joka toisella kierroksella ampui upean tuloksen 292. T15 luokassa mielenkiinto kohdistui tuoreeseen naisten Suomen mestariin TeJa:n Mirjam Tuokkolaan, joka kuitenkin ehkäpä yllättäen joutui taipumaan toiselle sijalle Anna-Sofia Aaltosen jälkeen. Joka tapauksessa molemmat tytöt ampuivat mahtavan kisan. Alkukilpailun perusteella mestaruudet ratkaistiin kolmessa sarjassa ja pudotuskisat ammuttiin yhteensä kymmenessä eri sarjassa. Ja kuten asiaan kuuluu, parhaimmat ampujat veivät mitalit. 

Pienelle seuralle SM-kisan järjestäminen on melkoinen haaste. Ampujien ja valmentajien palautteesta päätellen onnistuimme todella hienosti tästä haasteesta. Kisapaikkaa kehuttiin hienoksi – monen mielestä jopa parhaaksi missä koskaan ovat kisailleet – ja ihmettelisin, jos näin ei olisi, sillä niin ”erilaisissa” paikoissa on totuttu sisäkisoja ampumaan. Kilpailun kuuluttaja hoiti asiansa todella hienosi ja selväsanaisesti. Kisojen taustamusiikista saatiin kommentti ”Kerrankin kunnollista musiikkia kisoissa”. Tulospalvelu toimi tehokkaasti mutta valitettavasti pieniä kömmähdyksiäkin sattui. 

Kokkolassa uskotaan siihen, että korkeatasoisten ja upeiden jousiammuntakilpailujen järjestäminen vie jousiammuntaa tehokkaasti eteenpäin. Nyt seurassa suunnitellaan jo 25.8.2012 järjestettävää 70 metrin kisaa, jossa tähtäin- ja taljajousen finaalit aiotaan viedä Kokkolan kauppatorille yleisön keskelle. Lupa tähän heltisi jo kaupungilta. Samana viikonloppuna kaupungissa vietetään Venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä, joten väkeä on paljon liikkeellä ja tulossa on varmasti hieno tapahtuma.

 

Teksti: Marko Kiviniemi, Achilleksen puheenjohtaja ja kilpailuvastaava
Kuvat: Kari Mäenpää

Tulokset kisoista

 

 

 

Välillä ahtaaksi käyneessä katsomossa jännitettiin nuorten osumia.