Maastoammunnan MM-kilpailuista kolme World Games -paikkaa

Maastoammunnan MM-kilpailut järjestettiin Irlannin Dublinissa syys- ja lokakuun taitteessa. Suomi saavutti kisoista kolme paikkaa ensi vuoden World Gamesiin. Parhaasta suomalaissijoituksesta MM-kisoissa vastasi Pasi Ahjokivi ampumalla vaistojousessa seitsemänneksi.

Irlannin syksyinen sää onnistui yllättämään. Sadetta saatiin vain yhtenä päivänä ja lämpötilakin pysytteli ihan siedettävissä lukemissa. Kilpailut käytiin Dublinin kupeessa Wicklowissa. Radoilta ei löytynyt juurikaan ylä- tai alamäkiä, joskin lopulta finaaliradalle saatiin pari mukavaa ylämäkeä, joissa osa ampujista olikin vaikeuksissa. Haasteita tarjosi ensimmäisenä alkukilpailupäivänä kuitenkin etäisyyksien arviointi, jossa moni ampuja erehtyi 60- ja 80-senttisten taulujen välillä.

Suomesta mukana oli 14 ampujaa. Pisimmälle kisassa suomalaisista eteni Pasi Ahjokivi miesten vaistojousessa. Hän selvitti tiensä alkukilpailusta ensimmäiselle, 16 parhaan pudotuskierrokselle ja siitä edelleen kahdeksan parhaan joukkoon. Tällä kertaa paukut eivät riittäneet aivan finaalipaikkaan neljän joukossa, mutta seitsemäs sija takasi Suomelle paikan ensi vuoden World Gamesiin.

Muista vaistomiehistämme Juha Rosendahl eteni uusinnan kautta ensimmäiselle pudotuskierrokselle ja sijoittui lopulta sijalle 15. Hannu Kari oli 25:s. Miesten vaistojousiluokan maailmanmestaruuden vei Erik Jonsson Ruotsista jättäen hopealle Espanjan David Garcian pistein 57-54.

Naisten vaistojousessa pudotuskierroksille selvisi Anne Viljanen, joka oli lopputuloksissa 15:s. Sijoituksellaan hän varmisti Suomelle naisten vaistojousen paikan World Gamesiin ensi vuonna. Kaisa Karhuneva sijoittui 20:nneksi. Voitto meni Ranskaan Chantal Portelle, joka kukisti finaalissa Italian Eleonora Strobben pistein 43-37.

Suomen kolmannen World Games -paikan nappasi Juuso Huhtala miesten tähtäinjousessa sijoittumalla Viljasen tapaan sijalle 15. Muista suomalaisista Pyry Ekholm oli sijalla 23 ja Markku Rautiainen sijalla 31. Sarjan voitto meni odotetusti Yhdysvaltojen Brady Ellisonille, joka voitti Rion olympialaisissa pronssia. Ellison voitti finaaliottelussa selvin luvuin 59-52 kokeneen saksalaisen Sebastian Röhrbergin.

Taljajousessa jatkopaikat harmillisen lähellä

Taljajousessa suomalaiset jäivät niukasti rannalle pudotuskierroksilta. Jari Haavisto oli 20:s jääden vain pisteen uusinnasta pudotuskierroksille. Pekka Loitokari oli 25:s ja Marko Järvenpää sijalla 30. Miesten taljajousiluokan vei Yhdysvaltojen Steve Anderson voittamalla Tanskan Stephan Hansenin niukasti 66-65.

Naisten puolella Anne Lantee oli ensimmäinen pudotuskierroksilta putoaja sijalla 17. Susanna Makkonen sijoittui sijalle 31. Sarjan voiton vei Italian Irene Franchini, joka torppasi Andersonien tuplamestaruushaaveet jättämällä Steven vaimon, Meksikon Linda Ochoa-Andersonin kakkoseksi pistein 64-62.

Naisten tähtäinjousiluokan kultaa vei Iso-Britannian Amy Oliver. Hopealla jäi pistein 50-45 Italian Jessica Tomasi. Suomalaisväriä naisten tähtäinjousessa ei nähty.

Sen sijaan junioreissa Suomen värejä puolusti tähtäinjousellaan Markku Meriaho. Hän sijoittui lopputuloksissa sijalle 21. Sarjan voittoon ampui Kroatian Alen Remar.

Joukkuekilpailussa Suomen miesten joukkue pääsi jatkoon kahdeksantena joukkueena eli viimeisenä jatkoon päässeenä. Se tarkoitti ensimmäiselle pudotuskierrokselle kovinta mahdollista vastusta eli Yhdysvaltoja, joka voitti alkukilpailun.

Joukkuekilpailupäivälle osui viikon ainoa kunnon sadepäivä. Suomalaiset olivat kylmissä ja märissä olosuhteissa kuin kotonaan, mutta Yhdysvallat oli tällä kertaa liian kova pala purtavaksi. Suomen oli tyytyminen seitsemänteen sijaan. Joukkueessa ampuivat Jari Haavisto, Pasi Ahjokivi ja Juuso Huhtala. Yhdysvallat paineli lopulta voittoon asti. Naisten ykkönen oli Iso-Britannia.

Tulokset

Teksti: Anne Lantee ja Juhana Rüster
Kuvat: Juuso Huhtala ja Anne Lantee

Suomen joukkuetta Brayn rannalla avajaisten jälkeen. Vasemmalta Juhani Jattu, Susanna Makkonen, Hannu Kari, Kaisa Karhuneva, Anne Lantee, Markku Rautiainen, Pyry Ekholm, Pasi Ahjokivi, Anne Viljanen ja Juuso Huhtala. Kuva: Juuso Huhtala
Anne Viljanen harjoituskentällä ennen pudotuskierrosta. World Games -paikka irtosi 15:nnellä sijalla. Kuva: Anne Lantee
Suomen joukkueessa ampuivat Pasi Ahjokivi, Jari Haavisto ja Juuso Huhtala. Kuva: Anne Lantee