Puheenvuoro: Liiton uusi valmennuspäällikkö esittäytyy

Tervehdys hyvät Jousiampujat,
 

annan näin syksyn pimetessä teille pienen päivityksen siitä, missä valmennusasioissa mennään ja mitä on odotettavissa. Kuten aloittaessani liiton keskustelupalstalla kirjoitin, näen teidät jousiampujat työnantajinani. Ilman teitä ei olisi tätä tehtävääkään. Kaikki, mitä toimenkuvaani kuuluu, ei päivittäin näy kentälle. Siksi minusta on tärkeää kertoa, mitä liiton valmennuskuvioissa tapahtuu. Tämänhetkinen vaihe on ikään kuin ”infran” rakentamista. Se ei tapahdu hetkessä, ja tulokset tulevat omana aikanaan. Osa nopeammin, osa hitaammin. 
 

Valmentajakoulutusjärjestelmä on pyörähtänyt alkusyksyn aikana käyntiin VOK 1 ja 2 yleisosilla ja sitä seuranneilla etätehtävillä. Lähijaksot olivat tarkkuuslajeille yhteiset, ja minulle jäi viikonlopuista positiivinen kuva. Opettajat olivat ammattitaitoisia ja oppilaat motivoituneita oppimaan. Seuraavana vuorossa ovat toiset lähijaksot ja lajiosat. Lajiosien toteuttamisesta vastaa SJAL.

 

Olemme valmennustiimin ja toiminnanjohtajan kanssa rakentaneet VOK2:n sisältöä. Ensimmäinen VOK2 lajiosa järjestetään marraskuun 6.-8. päivinä, ja olen luottavainen siihen, että kurssin sisältö vastaa odotuksia. Kaikkemme teemme, että näin myös on. VOK1 lajiosa taas järjestetään Kisakalliossa marraskuun lopulla. Kannustan edelleen kaikkia valmennustoimintaa tekeviä hakeutumaan VOK-koulutuksiin. Siellä luodaan uutta valmennuskulttuuria tähän lajiin!
 

Aikuisten, nuorten ja pararyhmien valmennusleiritoiminta on myös täydessä vauhdissa. Kuortaneella on järjestetty nyt kaksi yhteisleiriä, joihin molempiin on osallistunut noin 50 urheilijaa ja henkilökohtaista valmentajaa. Olen enemmän kuin ilahtunut leirien suosiosta. Ohjelmat leirille on pyritty rakentamaan niin, että leireiltä lähtee pois parempia jousiampujia kuin sinne on tullut. Alueryhmätoiminta on saatu aluksi käyntiin Itä- ja Etelä-Suomen alueella, jossa järjestetään ensimmäinen valmennusleiri lokakuun lopulla Pajulahdessa. 

 

Marraskuun 13.-15.11. järjestetään Kuortaneella taljajousiammunnan valmennusseminaari, jossa valmennusosaamista tarjoaa George Ryals, joka on palkittu pro-tason valmentaja Yhdysvalloista. Viikonloppu herätti mukavasti kiinnostusta, ja kurssi on tällä hetkellä täynnä. 
 

Vaasanseudun Urheiluakatemian toiminta on jatkunut viime kauden malliin. Jousiammunta on akatemian painopistelaji ja nauttii arvostusta niin Vaasassa kuin koko maassa. Akatemia on yksi osa urheilijan polkua, ja sillä pyritään siihen, että nuorille ja motivoituneille jousiampujille tarjottaisiin mahdollisuus yhdistää koulu ja urheilu. Tässä on monessa lajissa tärkeässä asemassa urheilulukiot. Olemme tämän suhteen nostaneet suunnittelupöydälle urheilulukiotoiminnan myös jousiampujille. Samoin kuin ns. yläkoululaisten harjoitusviikot, joissa yhdistetään koulunkäynti ja lajivalmennus. Tämän kaltaisia teemoja työstetään, ja pyrin siihen, että nämä realisoituvat viimeistään vuoden päästä syksyllä.
 

Seurojen toimintaa helpottamaan on edelleen työn alla Ensinuolet-konsepti. Tämä on osoittautunut kohtuullisen isoksi kokonaisuudeksi, mutta nyt ollaan asian suhteen jo lähellä ensimmäistä maalia. Testaan itse konsepti kurssikäsikirjoitusta vetämällä ensimmäistä Ensinuolet-kurssia Wilhelm Tellille. Samaan aikaan on valmistumassa konseptiin liittyvät kurssivideot ja nettisivut. Olen edelleen sitä mieltä, että siitä tulee hyvä.
 

Valmentajayhteisön toiminta on myös käynnistystä vailla valmis. Tulen lähiaikoina avaamaan keskustelun ja esittelemään toiminnan luonnetta tarkemmin. 
 

Näissä merkeissä jatketaan kohti uutta harjoituskautta. Hienon lajin ja hienojen ihmisten puolesta on mukava tehdä töitä.

 

Juhana Rüster, valmennuspäällikkö

 

Juhana Rüster aloitti SJAL:n valmennuspäällikkönä elokuussa. Kuva: Anne Lantee