Huippu-urheilun määritelmä

Suomen Jousiampujain Liiton alaisuudessa tapahtuva huippu-urheilu on määritelty seuraavasti. Kuvaus on laadittu yhteistyössä olympiakomitean, paralympiakomitean ja aselejien vastuuvalmentajien kanssa.

Määrittelemme huippu-urheilun kahdesta näkökulmasta. Ensimmäinen (primääri) määritelmä on yksilöstä lähtevä, huippu-urheilijan määritelmä ja toinen (sekundääri) on lajista lähtevä määritelmä huippu-urheilulle. Jälkimmäinen on altis muutoksille, jotka lähtevät kansainvälisestä lajikulttuurin kehittymisestä.

Ensisijainen huippu-urheilun määritelmä jousiammunnassa perustuu yksilön (myöhemmin "huippu-urheilija") valintoihin. Huippu-urheilija on tehnyt tietyllä ajanhetkellä tietoisen uravalinnan, jossa hän on asettanut urheilun ja kansainvälisen menestymisen ensisijalle muihin urapolkuihin nähden. Valinta urheiluun panostamiseksi voi olla määräaikainen (esimerkiksi seuraavat neljä vuotta). Huippu-urheilija (jousiammunnassa) voi tehdä palkkatyötä tai opiskella, mutta näihin käytetty aika ja panostus on asetettu palvelemaan huippu-urheilijan uraa mahdollisimman hyvin. Huippu-urheilija harjoittelee suunnitelmallisesti kaikilla eri osa-alueilla (laji, fysiikka, mentaali, palautuminen). Huippu-urheilija voi harjoitella myös maajoukkueen ulkopuolella. Huippu-urheilija harjoittelee säännöllisesti ja määrällisesti taitolajien yleisiä standardeja seuraten. Viitearvona viikoittaisille (keskimääräiselle) harjoitusmäärille on 20h / viikko.

Huippu-urheilija kilpailee säännöllisesti kansainvälisissä kilpailuissa, joissa hän saavuttaa menestystä. World Archeryn alaisessa toiminnassa korkein taso on tauluammunnan MM-kilpailut. Tähtäinjousen osalta korkein taso on olympialaiset ja parajousiammunnassa paralympialaiset. Kyseiset kilpailut keräävät eniten kansakuntia ja urheilijoita sekä saavat suurimman media- ja yleisöhuomion lajin ulkopuolelta. Lisäksi nämä ovat SJAL:n huippu-urheilua ohjaavan Olympia- ja paralympiakomitean priorisoimia tapahtumia.

Vaisto- ja pitkäjousessa korkein taso on maastojousiammunnan MM-kisat ja 3D-ammunnan MM-kisat. Taljajousessa korkein taso on tauluammunnan MM-kilpailut. Muita arvokilpailuja ovat maastojousiammunannan EM-kilpailut, 3D-ammunnan EM-kilpailut, tauluammunnan EM-kilpailut, World Games, European Games, halli MM- ja EM-kilpailut sekä World Cup -sarja. Huippu-urheilija voi jousiammunnassa tavoitella menestystä kaikista lajin arvokilpailuista. Sijoittuminen arvoidaan aina suhteessa arvokilpailun tasoon ja sarjan kokoon.