Minne menet, FITA?

Kansainvälisen jousiammuntaliiton FITAn kilpailusäännöt tuntuvat muuttuvan jatkuvasti – suuntaan ja toiseen. Mitä muutoksilla tavoitellaan, ja millaisia kehityssuunnitelmia FITAlla oikein on?

Etenkin taljajousiampujat ovat saaneet tuntea muutosten tuulia viimeisen vuoden aikana. Viime kesäkaudella kaikkiin luokkiin tuotiin pudotuskierroksille sarjavoittoihin perustuva SET-systeemi. Sen lisäksi taljajousessa kokeiltiin kansainvälisesti uusia sääntöjä, joiden myötä kilpailumatka lyheni 50 metriin ja tauluksi tuli pudotuskierroksilla ns. hit-or-miss -taulu. Uusia sääntöjä ei ehditty ottaa Suomessa käyttöön, ennen kuin FITA muutti uudelleen taljajousen sääntöjä. Hit-or-miss -taulu poistuu käytöstä, ja taljajousen pudotuskierrokset ammutaan jatkossa 6-renkaiseen 80 sentin tauluun ja sarjavoittojen asemesta lasketaan taas osumien mukaisia kokonaispisteitä. ”Suurin syy hit-or-miss -taulusta luopumiseen oli ampujilta saatu todella negatiivinen palaute”, kertoo FITAn pääsihteeri Tom Dielen. ”Monet myös sanoivat, ettei ole hyvä, jos huippuampujamme ampuvat aina ohi. Heidän mielestään tavalliseen pistelaskuun perustuva systeemi on parempi.” ”Taljassa kyse on täydellisyydestä, ja sarjavoitoista ampuminen ei anna tämän näkyä. 15 nuolella täydellinen tulos on taas mahdollinen. Odotamme, että pian tulee täysiä pisteitä, mikä lisää jännitystä”, Dielen perustelee normaaliin pistelaskuun palaamista. Sen sijaan syy siihen, miksi taljajousessa käytetään 6-renkaista taulua ja tähtäinjousessa 30 metrin matkalta 5-renkaista taulua, on hyvin käytännöllinen. ”Alun perin ajatuksemme oli, että käytössä olisi ainoastaan 6-renkainen taulu. Tauluvalmistajilla oli kuitenkin niin suuret varastot [5-renkaisia], että he pyysivät meitä säilyttämään 5-renkaisen. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä 5-renkainen tulee poistumaan käytöstä”, Dielen kertoo. 

Toistaiseksi pysytään samoissa kisoissa

 FITAssa on tietoisesti pyritty erilaistamaan taljajousiammuntaa tähtäinjousesta, jotta molemmille olisi tilaa olympialaisissa. Muutama vuosi sitten puheissa ollut kilpailujen eriyttäminen ei ole kuitenkaan aivan lähivuosina toteutumassa. ”Nykyisellään formaatit on kehitetty niin, että kilpailut voidaan käydä samaan aikaan. Tiettyjen tapahtumien koko alkaa kuitenkin kasvaa liian suureksi, ja eriyttäminen on mahdollista tulevaisuudessa. Samoin jos todella halutaan eriyttää, kentän kokoonpanostakin tulee erilainen”, Dielen muistuttaa. ”Pidän täysin mahdollisena, että tulevaisuudessa kilpailut käydään peräjälkeen, kuten jo muutama vuosi sitten ehdotettiin.” 

Huomio kansallisiin liittoihin

 FITAn lähivuosien keskeisimmäksi kehityssuunnaksi Dielen nimeää jäsenjärjestöjen eli kansallisten jousiammuntaliittojen vahvistamisen ja niiden kansallisen merkityksen kasvattamisen. Muussa tapauksessa kuilu FITAn ja kansallisten liittojen välillä on vaarassa kasvaa liian suureksi. ”Meidän täytyy saada jäsenjärjestömme kehittymään ammattimaisempaan suuntaan, tietoisemmin myymään loistavaa tuotettamme, joka on jousiammunta. Tätä varten tarvitsemme suunnitelmia promootiotyön parantamisesta sekä korkeampaa vaatimustasoa kansallisissa ja alueellisissa tapahtumissa, lyhyesti sanottuna jäsenjärjestöjemme parempaa johtamista”, Dielen tiivistää.


Kysymykseen siitä, millaista on jousiammunta huippu-urheiluna vuonna 2020, Tom Dielenillä on selvä näkemys: ”Vuonna 2020 jousiammunta on kansainvälisesti tunnustettu, tärkeä olympialaji, jossa parikilpailu on toista kertaa olympialaisissa. FITAn jäsenjärjestöjen rakenne on kunnossa ja niiden jäsenmäärä tasaisesti kasvussa. Taljajousen kilpailu World Gamesissa on menestys ja mahdollistaa sen, että FITA esittää sitä sisällytettäväksi tuleviin olympialaisiin.”


Teksti: Anne Lantee
Kuva: FITA

 

Tom Dielen