Maastojousiammuntaa Italian taivaan alla

Maastoammunnan EM-kilpailut järjestettiin Italian Ternissä elokuun lopulla. Suomi osallistui kisoihin 18-henkisellä joukkueella. 
 

Järjestelyt


Lähtö Helsinki-Vantaan lentokentällä 5.30 , Rooma 10.15, jossa odottelua ja yhteiskuljetus 12.30-14.30. Ternin asema-aukiolla olevaan hotelliin majoittuessamme totesimme Anne Lanteen ajelleen jo Puolasta perille. Vain Juuso Huhtalaa odoteltiin.

Kisajärjestelijät Umbrian maakunta, Ternin provinssi ja Ternin kaupunki yhdessä paikallisten seurojen kanssa olivat rakentaneet “Jousiammuntakylän” (Archery Village) kaupungin keskustaan. Täällä kylässä oli akkreditoinnin ja lajiesittelyn lisäksi yleisölle ja jousiampujille oheisohjelmaa joka ilta. Hiukan messuhenkistäkin leimaa antoivat matkatoimisto, sähköauto, oliiviöljykauppa kisapaitakaupan, välinemyymälöiden, olut- ja jäätelöbaarin lisäksi.

Illalliset alkuruokapastoineen olivat kohdaltamme kahdeksalta asema-aukion toisella puolella. Oman hotellimme alakerrassa nautittu aamiainenkin alkoi muutaman aamun harjoittelun jälkeen toimia. Päivällä oli osalla porukasta eväspaketti kisajärjestäjiltä ja muut täydensivät reppujaan paikallisten markettien hyllyiltä. Välipalaruokailuihin oli kaupunkiympäristössä hyvät mahdollisuudet

Kilpailupaikoille kuljetukset sujuivat paikallisen Polizia Penitenzarian harjoituksina. Kaksi moottoripyöräpoliisia kärjessä välillä tapeilla seisten ja käsillä liikennettä ohjaten, sitten kaksi poliisiautoa sirrat ja vilkkuvalot päällä ja lopuksi kolme poliisibussia täynnä jousiampujia. Kulkue joka päivä aamulla ja illalla halki vilkkaan kaupunkiliikenteen vaikutti aika hurjalta.
 

Kilpailut


Viralliset harjoitukset ja karsintakierrokset pidettiin Stroncone nimiseen kylän takamailla Terniä lähes kilometriä korkeammalla. Maasto näytti vuoristoiselta, mutta jyrkkiä ylä- tai alamäkiä ei rasteilla juuri ammuttu.

Pikanttina erikoisuutena oli lehmien ja lampaiden läsnäolo kilpailualueella. Niitä sitten muutamaan otteeseen jouduttiin hätistelemään taulujen edestä. Luvattu sade katkaisi kymmeneksi minuutiksi toisena kilpailupäivänä poudan ja kasteli kaiken hetkessä.

Joukkuefinaalit ja pudotuskierrokset ammuttiin Cascata delle Marmore -nimisten mahtavien vesiputousten ympäristössä. Jokilaakson rinteille oli rakennettu radat, joissa oli ehkä hiukan enemmän ylä- ja alamäkikulmia, mutta edelleenkään ei sellaisia jyrkkyyksiä, joita maastoon olisi voinut saada.

Yhdeksän aikaan aamulla sireenien kaikuessa avattiin ylätasangon patojärvellä sulkuja ja hetken kuluttua kapea puromainen putous leveni mahtavaksi monihaaraiseksi ja tuuli pyöritteli roiskeitten sumua vastapäätä sijaitsevan näköalakahvilan reunamille.

Loppukilpailut ammuttiin jälleen aivan eri suunnassa Ternistä. Alue oli muinaisen Rooman valtakunnan Carsulae-niminen asutusalue, jota oli kaivettu ja kaivettiin esiin edelleen pala palalta. Amfiteatterin, teatterin, temppelien ja pylväskaariporttien keskelle oli rakennettu täysin tasainen loppukilpailurata. Täällä myös yleisö ja valmentajat pääsivät seuraamaan kilpailua kaikilla rasteilla.
 

Kokonaisuus


Tulokset ovat olleet näkyvissä aiemmin eri medioissa. Joukkueen menestys jäi tällä kertaa edellisistä vuosista ja osoittaa, miten pienestä on kiinni onnistuminen arvokisoissa. Kun taso on korkea, muutamat hiukankin heikommat suoritukset nostavat tien pystyyn.

Kokonaisuutena joukkueen henki on pysynyt positiivisena viimeisinä vuosina ja huumorikin kukkii korostaen ryhmän erilaisia persoonia.

Järjestelyissä oli parannusta tapahtunut. Varsinkin PR-mielessä lajille hyvää mainosta oli varmasti “Archery Village”, jossa järjestäjien mukaan kävi tuhansia ihmisiä kokeilemassa jousiammuntaa. Myös banketin ruokailu sujui aiempia vuosia jouheammin.

Luku sinänsä olivat huikeat maisemalliset seikat ratojen ympäristössä.


Teksti ja kuvat: Juhani Jattu

Lue lisää EM-kisojen tapahtumista:
Tuokkola neljänneksi EM-kisoissa (31.8.2013)
Suomen naiset kahdeksanneksi joukkuekilpailussa (30.8.2013)
Mirjam Tuokkola mitaliotteluihin maastoammunnan EM-kisoissa (29.8.2013)
11 suomalaista jatkaa pudotuskierroksille maastoammunnan EM-kisoissa (28.8.2013)
Arvioitavat matkat ammuttu Italian EM-kisoissa (27.8.2013)

EM-kisojen tulokset

 

Marmore-putousten maastossa ammutussa joukkuekilpailussa Suomen naiset sijoittuivat kahdeksanneksi.

 

Suomen joukkueeseen kuuluivat EM-kisoissa joukkueenjohtaja Juhani Jattu (takarivissä vas.), Juuso Huhtala, Jaakko Hepola, Kimmo Hujanen, Marko Järvenpää, Pekka Loitokari, Pasi Ahjokivi, Timo Leskinen, Anne Lantee (keskimmäinen rivi vas.), Sanna Leivonen, Jonna Raivio, Mika Saarela, Samppa Raittila, Juhana Rüster, Susanna Makkonen, Mirjam Tuokkola (eturivi), Hannu H. Kari sekä kuvasta puuttuva huoltaja Ari Tuokkola.