Suomen Jousiampujain Liitto nimeää vuosittain "Vuoden parhaat" seuraavissa kategorioissa.

• Vuoden talkoolainen (otetaan käyttöön 2022)
  • Vuoden sykähdyttävin hetki (otetaan käyttöön 2022)

Vuoden 2022 parhaat

Vuoden Jousiampuja - Jere Forsberg
Jere Forsberg nousi Rooman Euroopanmestaruuskilpailuissa takaisin kultakantaan. Forsberg on ollut parajousiammunnan huipulla jo vuodesa 2012, jolloin hän voitti paralympiakultaa Lontoon kisoista. Hän edustaa espoolaista Robin Hood seuraa.

Vuoden taustavaikuttaja - .Ensio Lehto
Ensio Lehto on rakentanut suomalaista jousiammuntaa jo vuodesta 1985. Hän on toiminut pitkään kansallisen kilpailutoiminnan taustalla mahdolllistaen mm. SM-viikkojen toteuttamisen. Kotiseurassaan Iitin Jousiampujissa hän on mahdollistanut maan parhaimpien harjoituspaikkojen rakentamisen. Lehto on vaikuttanut myös liittohallituksessa jo toistakymmentävuotta.

Vuoden Juniorijousiampuja - Sanni Aula
Pohjan Jousta edustava vasta 13 vuotias Sanni Aula kilpaili kesällä nuorten EM-kilpailuissa sijoittuen kadettiluokassa 17. ja voittaen Pohjoismaiden mestaruuden NUM-kilpailuissa. Lisäksi hän rikkoi useita oman luokkansa (taljajousi) Suomen ennätyksiä.

Vuoden seura - Porin Jousiampujat
Porin Jousiampujat on pitkän linjan tekijä suomalaisessa seurakentässä. Nyt seura on nostanut profiliaan erityisesti junioritoiminnassa, jossa seura on ottanut pitkiä askeleita oikeaan suuntaan. Tämä näkyy jo kilpakentillä ja valmennustoiminnassa.

Vuoden jousiammuntateko - Parajousiammunnan maajoukkue
Vuoden jousiammuntatekona palkitaan parajousiammunnan maajoukkue, jonka pitkäaikaisena vetäjänä on toiminut Jari Pirttimaa. Ryhmä on kasvanut menneenä vuonna usealla uudella lupaavalla parajousiampujalla. Lajin jatkuvuus huipputasolla näyttää hyvältä.

Vuoden tapahtuma - NUM 2022 Pohjan Jousi
Vuoden tapahtuman palkitaan NUM 2022, jonka järjestäjä oli Pohjan Jousi (Kemi). PoJo ottin kisat hoitaakseen vahvalla rutiinilla ja tarjosi taas hienon viikonlopun Kemissä.

Vuoden 2021 parhaat

VUODEN JOUSIAMPUJA 2021 - Anne Laurila (Hood)

Vuoden parhaana jousiampujana palkitaan Anne Laurila. Laurilan meriittejä olivat:

3D-EM hopea, 3D-EM Mixed team pronssi ja 3D-EM joukkue pronssi.

VUODEN JUNIORIJOUSIAMPUJA 2021 - Aleksi Petäjä (Erä)

Vuoden parhaana junioriampujana palkitaan Aleksi Petäjä. Petäjä meriittejä ovat:

Juniori-MM 33. + hyvä tulostaso 15 ja 17 vuotisten sarjassa, 3 x SM 1. kaudella 2021, 15v SE (50m).

VUODEN JOUSIAMMMUNTASEURA 2021 - Artemis (Helsinki)

Vuoden seurana palkitaan Artemis, joka onnistui kasvattamaan jäsenmääräänsä  pandemiavuonna ja nousi suurimmaksi seuraksi. Kasvun taustalla on ohjatun toiminnan määrätietoinen kehittäminen. Artemis laati myös ensimmäisenä jousiammuntaseurna Valmennuksen linja -dokumentin.

VUODEN TAPAHTUMA 2021 - 3D-Cup

Vuoden tapahtumana palkitaan 3D-Cup, joka yhdisti kolmen eri liiton jäseniä yhteiseen kilpailusarjaan.

VUODEN JOUSIAMMMUNTATEKO 2021 - Koillis-Savon Sulka

Vuoden jousiammuntatekona palkitaan Koillis-Savon Sulka (Rautavaara). Palkitemisen perusteena on pienen seuran ponnistukset juniorityöhön, joka sisältää mm. Juniori-SM kisat Rauravaaralla, jousiammunnan vieminen naapurikuntiin (Jalasjärvi, Sonkajärvi) koululiikuntana.

Vuoden 2020 parhaat

VUODEN JOUSIAMPUJA 2020 - Antti Tekoniemi (TJA)

Vuoden parhaana jousiampujana palkitaan Antti Tekoniemi. Tekoniemen meriittejä olivat:

- Asia Cupin 4. sija. Kilpailu ammuttiin juuri ennen koronapandemien alkua Bangkokissa. Pudotusotteluissa kaatui mm. MM-kisojen hopeamitalimies.

- 70m SE-tulos 679 (Kymppiranta, Iiitti 14.6.)

- Ranking-sarjan voitto (Kotka, 29.8.)

Kokonaisuudessaan Antin kausi oli erittäin vahva. FITA-kierroksella Antti ampui tuloksen 1333, joka jää vain kuusi pistettä SE-tuloksesta.

VUODEN JUNIORIJOUSIAMPUJA 2020 - Aurora Jaakonsaari (Erä)

Vuoden parhaana junioriampujana palkitaan Aurora Jaakonsaari. Nuoresta iästä huolimatta palkinto on Auroralle toinen. Jaakonsaari ampui Joensuun 25M SM-kilpailuissa ja TV-finaaleissa niin, että sijoittui naisten sarjassa hopealle. Tämä oli kova suoritus 12-vuotiaalle juniorille. Hän osallistui myös Nimesin kansainväliseen hallikilpailuun tammikuussa, jossa sijoittui hienosti kuudenneksi T15 sarjassa.

Juniorien tauluammunnan SM-kisoissa Aurora voitti 13-sarjan ja aikuisten vastaavissa SM-kisoissa hän sijoittui kuudenneksi.

VUODEN JOUSIAMMMUNTASEURA 2020 - Joutsi (Joensuu)

Vuoden seurana palkitaan Joensuun Joutsi, joka venyi SM-viikkon järjestelyissä hienoon suoritukseen. Kisoja oli Joutsista järjestämässä iso talkooryhmä, joille kaikille kilpailut olivat ensimmäiset. Kilpailuorganisaatiossa oli mukana myös iso joukko muiden seurojen ihmisiä ja liiton väkeä, mutta ilman paikallista apua kilpailuja ei olisi voitu viedä onnistuneesti läpi.

VUODEN TAPAHTUMA 2020 - SM-viikko, Joensuu 25M SM-kisat

Vuoden tapahtumana palkitaan 25M SM-kilpailut, jotka järjestettiin Joensuussa SM-viikon yhteydessä. Kilpailu sai taas hienosti TV-näkyvyyttä ja oli kokonaisuudessaan onnistunut tapahtuma. Kisaorganisaation johdossa oli Ensio Lehto ja mukana iso ryhmä vapaaehtoisia useista seuroista.

VUODEN JOUSIAMMMUNTATEKO 2020 - Tulospalvelutiimi

Vuoden jousiammuntatekona palkitaan IANSEO tulospalvelutiimin pitkään jatkunut työ, joka on mahdollistanut monien SM-kilpailujen tulospalvelun sekä on johtanut siihen, että liitolle on kehittynyt ryhmä ihmisiä, jotka osaavat toteuttaa jo isommankin kilpailutapahtuman tulospalvelun. Ydintiimin ovat muodostaneet Jaakko Setälä, Jani Savilampi ja Eva Sjöström. Tiimin kehitys jatkuu ja seuraavana tähtäimenä on vuonna 2023 järjestettävä European Master Games -kilpailu Tampereella.