Parajousiampujat jälleen mitalivauhdissa

Parajousiammunnan arvokisoista on viime vuosina totuttu odottamaan menestystä. Suomalaisten ei tarvinnut pettyä myöskään parajousiammunnan EM-kisoissa, sillä Jean-Pierre Antonios voitti komeasti EM-kultaa ja Jere Forsberg EM-hopeaa.

Parajousiammunnan EM-mitaleista kilpailtiin Sveitsin Nottwilissa heinä-elokuun vaihteessa. Suomella oli kisoissa neljän hengen iskukykyinen ampujajoukko avustajineen.

Miesten W1-luokassa Jean-Pierre Antonios ampui alkukilpailussa tuloksen 643, jolla hän oli alkukilpailun jälkeen neljäs.

Pudotuskierroksilla Antonios sai puolivälierissä vastaansa alkukilpailun viidenneksi sijoittuneen Slovakian Peter Kinikin, jonka hän voitti selvin luvuin 131-136. Semifinaalissa vastustajaksi asettui alkukilpailun paras, Tsekin David Drahoninsky. Ottelu oli todella jännittävä, mutta Antonios käänsi pelin edukseen loppupistein 134-137 ja eteni näin kultaotteluun.

Kultaottelussa Antonios kohtasi Ison-Britannian John Cavanaghin. Ottelu eteni tasaisesti viimeisille sarjoille asti, mutta suomalainen lopulta vei kultamitalin vain pisteen erolla 133-132.

"Koko joukkueen työskentely oli hienoa. Hyvä Suomi!", Antonios kommentoi palkintojenjaon jälkeen päivää.

Pronssiottelussa David Drahoninsky voitti Saksan Uwe Herterin selkein luvuin 133-126.

Miesten taljajousen avoimessa luokassa Jere Forsberg sai kisoihin hyvän lähdön ammuttuaan alkukilpailussa kovan tuloksen, tasan 700 pistettä. Sillä nuori kotkalainen oli alkukilpailun ykkösenä.

1/16-kierroksella Forsberg sai vastaansa Espanjan Payan Franciscon. Ottelu ratkesi vasta viimeisellä sarjalla Forsbergin ampuessa bingon eli täydet 30 pistettä, kun espanjalainen oli ollut kahden pisteen johdossa ennen viimeistä sarjaa.

Alkukilpailun 17. sijalta pudotuksiin lähtenyt Keijo Kallunki voitti ensimmäisessä ottelussaan norjalaisen Morten Johannessenin pistein 141-138. Seuraavalla 1/8-kierroksella suomalaiset kuitenkin kohtasivat toisensa. Suomen joukkue kerääntyi ampujien taakse kannustamaan parivaljakkoa parhaimpaansa. Suomalaisten keskeinen taisto kääntyi Forsbergin voitoksi pistein 146-140 ja kotkalainen jatkoi neljännesvälieriin Kallungin lopullisen sijoituksen ollessa hienosti yhdeksäs.

Puolivälierissä Forsbergin vastukseksi asettui alkukisan 9. Marke Kantczak Puolasta. Jere Forsberg laittoi hienolla ammunnalla puolalaisen katsomoon pistein 146-140 ja eteni välieriin taistelemaan paikasta loppuotteluihin.

Semifinaalissa vastassa oli Nove Meston ranking-kilpailun kesäkuussa voittanut Italian Alberto Simonelli. Ottelu oli todella tasainen, mutta Jeren saatua parin pisteen etumatkan ei hän sitä enää luovuttanut vaan voitti tiukan matsin hienosti pistein 144-142 ja näin ollen eteni kultaotteluun.

Kultaottelussa Jere Forsbergin vastukseksi tuli Slovakian Marcel Pavlik. Ottelu eteni tasapisteissä aina viimeiseen sarjaan asti. Viimeisellä sarjalla Pavlik ampui 10, 10, 9 Jeren ampuessa 10, 9 ja 9 ja ottelu ratkesi slovakialaisen voitoksi vain yhdellä pisteellä. Pronssiottelussa Iso-Britannian John Stubbs voitti Alberto Simonellin.

Naisten tähtäinjousen avoimessa luokassa Saana-Maria Sinisalo oli alkukilpailun yhdeksäs tuloksella 570. Sinisalon ensimmäinen vastustaja 1/16 kierroksella oli Turkin Kalay Ozlem. Sinisalo käänsi ottelun edukseenja voitti selkein luvuin 7-3. Seuraavalla pudotuskierroksella vastus tuli Italiasta: alkukilpailun kahdeksas Veronica Floreno. Ottelu oli alusta loppuun korkeatasoinen sekä tasainen. Italialainen voitti yhden setin ja yksi ammuttiin tasan, mutta Sinisalo otti voiton viiden setin ottelussa pistein 7-3 ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Puolivälierissä vastaan asettui alkukilpailussa parhaiten ampunut Puolan Milena Olszewska. Sinisalo jatkoi hienoa ammuntaa, mutta puolalainen oli tällä kertaa todettava liian kovaksi ja hän voitti ottelun 6-0. Puolalainen eteni lopulta aina kultaotteluun asti. Saana-Maria Sinisalon lopullinen sijoitus oli kahdeksas.

Katso tarkemmat tulokset täältä.

Teksti: Juha Viitaoja ja Anne Lantee
Kuvat. Juha Viitaoja

Sinisalo neljäs ranking-kilpailussa

Parajousiampujien menestys ei rajoitu vain EM-mitaleihin tällä kaudella. Kesäkuussa Tsekissä järjestetyssä kansainvälisessä ranking-kilpailussa Saana-Maria Sinisalo oli mitalin kannassa kiinni, mutta jäi kuitenkin neljänneksi. Antonios sijoittui Tsekissä viidenneksi ja Forsberg yhdeksänneksi.