Kemissä ratkottiin sisäammunnan seniorimestaruudet

Vuoden 2013 senioreiden sisäammunnan Suomen mestaruudet ratkottiin Kemissä sunnuntaina 7.4.2013. Kisassa ampui yli 70 ikäkausiurheilijaa.

Pohjan Jousi oli järjetänyt meille senioreille todella upeasti isot arvokisat Kemin keila- ja tennishalliin. Alkukierrokset ammuttiin mukavassa tahdissa ja niitä seuranneissa otteluissa ratkottiin mitalit, aivan kuten pitääkin. Toisilla otteluhermot pitivät ja toisilla eivät. Itselläni eivät hermot todellakaan pitäneet, joten itselleni kisoihin asettamani menestys jäi tällä kertaa saavuttamatta.

Faktaa on että paras voitti jokaisessa ikäluokassa. Onnittelut kaikille uusille vuoden 2013 seniorikultamitalisteille, ja onnittelut myös muille mitalisijoille ampuneille! Mitali on aina arvomitali, oli sen väri mikä tahansa.

En kuitenkaan kerro tässä tämän enempää Kemin seniorikisasta, totean vain että kisat sujuivat leppoisissa merkeissä ja kaikilta järjestelyiltään varsin mallikkaasti. Pohjan Jousi on rutinoitunut arvokisajärjestäjä, jolla on toimiva organisaatio. Vaikka vain muutama hetki aiemmin ammuttiin samassa hallissa avoimet sisäammunnan SM:t, ei järjestäjissä näkynyt kisaväsymystä vaan osaaminen näkyi. Kiitos kemiläisille hyvistä järjestelyistä.

Vanhana SJAL:n puheenjohtajana en malta olla ottamatta kantaa tässä siihen tosiseikkaan, että edellisenä päivänä Torniossa ammuttuihin junioreiden SM:iin osallistui alle 50 nuorta urheilijaa! Juniorikisan pitää olla suurempi kuin seniorikisan, jotta laji voisi hyvin ja kasvaisi. Jousiammunta on harrastuksena selvästikin nyt kovasti ukkoutumassa, mikä on toki ymmärrettävää, kun lähiaikojen “suuret” jousiammuntaikäluokat ovat saavuttaneet korkean ja kunnioitettavan iän.

Huolen aiheeni tässä on, että jos emme saa nuoria innostumaan jousiammunnasta nykyistä paremmin, tulevaisuutemme urheilulajina on vaakalaudalla. Puheenjohtaja-aikanani puhuin mielelläni siitä, että meidän täytyy modernisoida lajiamme mitä pikimmin, jotemme kuole kokonaan sukupuuttoon. Halusin jousiammuntaan lisää rock ´n´rollia, jolla en pelkästään tarkoittanut kovaäänistä musiikinsoittoa kisoissa, vaan selvää silmin havaittavaa imagomuutosta harrastukseemme.

Kemin seniorikisan ampujat toki näyttivät yllättävänkin urheilullisilta, korkeasta iästä huolimatta. Miltei kaikilla oli seurapaidat päällä ja kaikilla oli varmastikin kisahenki varsin korkealla. Suomalaisesta jousiammuntaurheilusta kuitenkin mielestäni puuttuu todellinen tämän päivän nykyaikainen ote, jotta saisimme lisää nuoria toimintaamme mukaan. Seuroissa on tehtävä paljon modernisointityötä, ja sen onnistumiseksi kannattaa ottaa nykyiset junnut mukaan suunnittelemaan uutta, kiinnostavampaa jousiammuntatulevaisuutta Suomeen.

Liiton nykyinen puheenjohtaja Andres Gross hallituksineen on lanseeranut ajatuksen seurojen jäsenmäärien kasvutarpeesta, jota lajissa todella tarvitaankin, jottemme olisi vain pieni marginaalilaji suurten vetävien massalajien jaloissa. Jäsenmäärien kasvun onnistuminen on kiinni tietenkin siitä, miten aktiivisesti jäsenhankintatyötä seuroissa tehdään, mutta ennen kaikkea siitä, miten saamme lisää juniori-ikäisiä innostumaan lajistamme!

 

Teksti: Pirkka Elovirta
Kuvat: Juho Hautamäki

Tulokset seniorien SM-kisoista löytyvät liiton tulossivuilta.