Ajankohtaista ADT:lta

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2012 -julkaisu antaa urheilijalle tärkeää tietoa

 Jokaisella urheilijalla on oikeus puhtaaseen urheiluun ja huippusuorituksiin terveyttään vaarantamatta. Tätä oikeutta varmistamaan on luotu dopingvalvonta. Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n tuore julkaisu antaa ohjeita muun muassa asioista, jotka urheilijan tulee ottaa huomioon ulkomaanmatkoillaan.     Dopingilla tarkoitetaan urheilijan suorituskyvyn parantamista antidopingsäännöstön vastaisin keinoin. Niitä ovat muun muassa urheilussa kielletyiksi määriteltyjen aineiden käyttö, veritankkaus, dopingnäytteiden manipulointi, dopingtestistä kieltäytyminen ja niin sanottu dopingia edistävä toiminta (esimerkiksi kiellettyjen aineiden salakuljetus). Kaikki antidopingsäännöstöön sitoutuneet urheilijat kuuluvat dopingvalvonnan piiriin iästään riippumatta. Dopingaineet ja -menetelmät saattavat parantaa suoritusta, mutta samalla ne voivat aiheuttaa urheilijalle vakavia terveydellisiä haittoja. Vastuu valinnasta on aina urheilijalla.   ADT:n Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelot perustuvat Maailman Antidopingtoimisto WADAn julkaisemaan luetteloon urheilussa kielletyistä aineista ja menetelmistä. Urheilijan tulee varmistaa, että hänellä on ajan tasalla oleva Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelo. Uusin luettelo on julkaistu 1.1.2012. Julkaisua voi tilata ADT:n toimistolta, tai sen voi tulostaa internetsivuilta osoitteesta www.antidoping.fi. Myös SJAL:n toimistossa on pieni määrä julkaisuja, joita voi tiedustella toiminnanjohtajalta. 

Muutoksia edellisvuoden luetteloon ja säännöksiin

 Vuoden 2012 kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelon tärkein muutos edelliseen luetteloon verrattuna on astman hoidossa yleisesti käytetyn formoterolin salliminen keuhkoinhalaatioina. Päivittäinen käyttöannos saa kuitenkin olla enintään 36 µg vuorokaudessa. Sitä korkeampia annoksia tarvitsevien urheilijoiden on edelleen anottava erivapautta lääkkeen käyttöön. Formoterolia sisältäviä lääkkeitä ovat muun muassa Fomeda, Foradil, Formoterol, Innovair, Oxis ja Symbicort. 

Urheilija ulkomailla

 Kun urheilija lähtee ulkomaille kilpailemaan, harjoittelemaan tai lomailemaan, hänen on hyvä ennakoida myös mahdolliset sairastumiset ja niiden hoito. Urheilijan matkalaukkuun kuuluu aina voimassa oleva luettelo kielletyistä aineista ja menetelmistä. On kuitenkin syytä ottaa huomioon, että ADT:n julkaisun Taulukko II sisältää vain Suomessa myynnissä olevat valmisteet, joten ulkomailla myynnissä olevia samannimisiäkään valmisteita ei voi tarkistaa ADT:n luettelosta. Niiden sisältämät aineet tulee tarkistaa WADAn julkaisemasta englanninkielisestä luettelosta urheilussa kielletyistä aineista tai ADT:n julkaisemasta Taulukosta I. Ennen matkaa urheilijan kannattaa tehdä lista kaikista käyttämistään lääkkeistä, ravintolisistä, vitamiineista ja palautumisvalmisteista. Tällöin esimerkiksi mahdollinen dopingtestitilanne nopeutuu ja helpottuu sekä valmisteiden nimet tulevat oikein. Urheilijan tulee myös varmistaa vähintään kuukautta ennen ulkomaanmatkaa, että mahdolliset erivapaudet ovat voimassa. Urheilijan tulee pitää kopio myönnetystä erivapaustodistuksesta mukanaan. Lisätietoja erivapauskäytännöstä löytyy ADT:n internetsivuilta. Kotimaasta voi ottaa mukaan sallittua lääkettä esimerkiksi mahdollisen säryn, flunssan ja ripulin hoitoon. Tällöin välttyy turhalta huolehtimiselta ja ulkomaisten lääkevalmisteiden tarkistamiselta matkan aikana. Ennen matkaa on kuitenkin hyvä selvittää kohdemaan antidopingtoimiston yhteystiedot, jotta tarvittaessa voi kysyä neuvoa kyseisessä maassa myytävistä lääkevalmisteista. Mikäli urheilijaa tarvitsee ulkomailla lääkärin hoitoa, on syytä aina hakeutua asianmukaisen lääkärin hoitoon. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää mahdollisiin pistoksiin. Urheilijan tulee varmistaa, ettei hänelle hoidon yhteydessä anneta tai määrätä kiellettyjä aineita. Lääkkeet pitää ostaa apteekista ja pyrkiä varmistumaan, että saadut lääkkeet ovat alkuperäisiä. Urheilijan kannattaa ottaa tarvittaessa yhteyttä omaan hoitavaan lääkäriinsä tai lajiliittonsa lääkäriin. Lisätietoja löytyy ADT:n nettisivuilta www.antidoping.fi ja WADAn nettisivuilta www.wada-ama.org. ADT:n toimistosta voi myös suoraan kysyä mieltä askarruttavista antidopingasioista.
Teksti ja kuva: ADT 

Jokaisen urheilijan tulee varmistaa, että hänellä on voimassa oleva kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -julkaisu.

Puhtaasti paras -ohjelma edistää puhdasta urheilua Vuonna 2008 käynnistynyt ADT:n ja Fazerin yhteinen Puhtaasti paras -ohjelma kunnioittaa puhtaita urheilijoita ja reilun pelin arvoja. Ohjelma haastaa urheilua seuraavat suomalaiset, urheilujärjestöt, urheilijan lähipiirin ja urheilijat mukaan reiluun peliin. Ohjelman tunnus, kultaiset kengännauhat, on merkki sitoutumisesta puhtaaseen urheiluun. Nauhat saa dopingtestissä tai osallistumisesta antidopingluennolle. Osana Puhtaasti paras -ohjelmaa kerätään vetoomusta puhtaan urheilun puolesta. Tavoitteena on kerätä maailman suurin vetoomus puhtaan urheilun puolesta. Vetoomus luovutetaan Maailman Antidopingtoimisto WADAlle, ja Suomi haastaa myös muut maat kampanjoimaan rehellisen urheilun puolesta. Vetoomuksen voi allekirjoittaa Puhtaasti paras -ohjelman verkkosivuilla osoitteessa www.puhtaastiparas.fi. Samalla voit käydä katsomassa, ovatko suosikkiurheilijasi jo allekirjoittaneet vetoomuksen. Verkkosivuilla voi myös muun muassa seurata ja kommentoida Viestikapula-blogia, jossa julkaistaan joka kuukausi urheilijan tai urheilusta kiinnostuneen kirjoitus puhtaasta urheilusta.