Maasto/3D

Briefly in english in the bottom of this page.

World Archery/SJAL -liiton alaisessa maastojousiammunnassa ammunta jakaantuu nykyaikana kahteen kilpailumuotoon: Maastojousiammuntaan ja 3D-jousiammuntaan.  Maastoammunta on perinteisempi kilpailumuoto, siinä ammutaan ympyrämuotoisia tauluja vaihtelevilta etäisyyksiltä, aselajista riippuen maksimi etäisyyden ollessa 60 metriä, kun taas 3D-ammunnassa ammutaan eläintenmuotoisiin 3D-maaleihin maksimatkan ollessa 45 metriä.

Maastoammunnassa käytetään samoja välineitä kuin tauluammussa ja Suomessa ammuttavissa kilpailuissa kilpaillaan samoissa aselajiluokissa kuin tauluammunnassakin. Maastoammunta on kuitenkin selkeästi kilpailumuoto jota suositaan erityisesti pitkäjousi- ja talja-aselajeissa, myös barebow -jouset ovat hyvin edustettuina.

Molemmat lajit ammutaan vaihtelevissa olosuhteissa, mieluiten metsässä, jossa on korkeusvaihteluita sekä kasvustoa kuten puita, pensaita ja maaperä on epätasainen. Kilpailuissa ammutaan lajista riippuen joko 2 (3D) tai 3 nuolta (maasto) per maali samalta ampumapaikalta, maalit saattavat olla annetun (matka kerrottu) tai arvioitavan (ampuja arvioi) matkan päässä ampumapaikalta. Maaleja kummankin kilpailumuodon alkukilpailussa on 24 kappaletta, eli maastoammunnassa ammutaan 72 nuolta kun taas 3D-ammunnassa nuolia ammutaan 48.

Maasto- ja 3D-ratoja ovat keskittyneet Suomessa eteläiseen osaan maatamme ja niitä on harvemmassa kuin tauluammuntaratoja. Tämän vuoksi SJAL tekee voimakkaasti yhteistyötä varsinkin Suomen Maastojousiammuntaliiton (FFAA)  ja Suomen Jousimetsästäjäliittojen (SJML) kanssa, ja suuri osa SJAL maastoampujista ampuu myös näiden liittojen kilpailuita.

Maastoammunnan kehityksessä toimii maastoryhmä, joka on kaikille jousiampujille avoin toimintaryhmä. Ryhmä kokoontuu leireille talvikautena 4-6 kertaa ja ryhmällä on omat valmentajansa, tavoitteena on tukea ja kehittää kaikkinaista jousiammuntaa maastossa (#archeryinthewoods), mukaan saa tulla liitosta, aselajista tai osaamistasosta riippumatta kaikki halukkaat sekä oppimaan että jakamaan osaamistaan. Ryhmä myös kokoaa kolmen liiton (SJAL/FFAA/SJML) maastokilpailuita omaan yhdistettyyn kalenteriinsa jakaakseen tietoa mahdollisuuksista osallistua eri liittojen maastokilpailuihin.

Uutuutena maastoammuntaan ovat tulleet 3D-sisäkilpailut, joita ollaan nyt kehittämässä myös virallisempaan muotoon. Nähdään jopa mahdollisuutena saada siitä uusi SM-kisatapahtuma talviselle kisakaudelle, virkistämään lumista jaksoa ja pakollista 18 metrin ampumiskautta.

Maastoammunnassa ja 3D-ammunnassa kilpaillaan myös kansainvälisellä tasolla sekä EM- että MM-tasolla. Lisätietoja aselajeista ja kilpailumuodoista näissä kilpailuissa löydät alisivuilta. Lisätietoa karsinnoista EM/MM kilpailuihin löydät Huippu-urheilun Karsintainfot -sivulta.

Maastojousiammunnan vetovastuussa toimivat Eva Sjöström, lisätietoja toiminnasta löytyy alisivuilta tai voit ottaa yhteyttä sähköpostitse (maastojousiammunta@jousiampujainliitto.fi).


Field and 3D -archery in Finland

 

Field and 3D-archery are quite popular shooting styles in Finland, even when we have quite a short season to shoot outdoors. Therefore we are trying to get the most of that season and mostly we are starting the season already when there is some snow and ice on the ground.

International archers can enjoy field and 3D-archery freely if they have an archery license of their home country association - there is no special needs to purchase Finnish archery license to participate competitions in Finland. Only requirement, on the top of that license, is that you have a proof of insurance which is also covering archery in Finland.

You can find more information about Finnish archery competitions in our field- and 3D competition calendar, where you can find Finnish Archery Association (SJAL), Finnish Field Archery Association (FFAA) and Finnish Bowhunting Association (SJML) archery competitions collected in one place. SJAL target and field competitions you can find on SJAL Kilpailukalenteri, but there are only SJAL/WA competitions.

Note that enrollment into the competitions are always according to the invitation, normally there is a fee of 25-30Eur for participation.

WA International regulations do apply in Finnish field and 3D -archery, on the top of those we have some national amendments on bow classes etc. which are allowing us to carry out our national ways of archery.

If you need more information about field and 3D -archery in Finland, for examble you want to participate a competition or so, do not hesitate to contact us by sending an email to maastojousiammunta@jousiampujainliitto.fi.

See you in the #Archeryinthewoods!