Pohjoismaiden jousiammuntaunioni kokoontui Göteborgissa

Pohjoismaiseen jousiammuntaunioniin (NBU) kuuluvat maat kokoontuivat Göteborgiin 15.-16.2.2014 keskustelemaan ajankohtaisista asioista.

Kokouksen aluksi kukin maa antoi lyhyen katsauksen nykytilastaan. Norja kertoi palkanneensa kehittäjän valmennukseen ja myös kiertämään seuroissa. Norjalla menee tällä hetkellä hyvin, nuorison osuus on kasvanut 20 prosenttia. Sisämestaruuskilpailuissa osanottajia oli 320. Ruotsi kertoi, että heillä on kokopäiväisessä työsuhteessa Cenneth Åhlund toiminnanjohtajana. Ruotsissa jousiammunta on kasvattanut jäsenmääräänsä enemmän kuin muut urheilulajit, noin 12-15 prosenttia. Nuoriso on suurin kasvuryhmä. Ruotsilla oli jäseniä viime vuonna 7500. Ruotsi on tehnyt uuden kansallisen 30 nuolen kilpailun, jossa voi ampua Ruotsin ennätyksen, ja tämä on osaltaan tuonut lisää kilpailijoita sekä myös kilpailuja. Ruotsin rahoitus on hyvällä mallilla, noin 4,5 miljoonaa kruunua. Nuorille Ruotsi antaa 500 000 kruunua seuraavat 2-3 vuotta. Ruotsi on aloittanut uudelleen useampiportaisen valmentajakoulutuksen. Maa suunnittelee huippu-urheilun eriyttämistä harrastajaurheilusta ja oman lehden lopettamista. Ruotsi on tehnyt rinnakkaiset nettisivut, jotka ovat olleet hyvin suosittuja. Ruotsi aikoo hankkia World Archeryltä kilpailupaketin hinnaltaan noin 20 000 euroa.   Tanska kertoi myös olevansa tyytyväinen jäsenmääränsä kasvuun sekä kilpailuihin osallistuvien kasvuun. Tanskalla on 3-portainen valmentajakoulutus. Tanska harjoituttaa nuoria ikään suhteuttaen eli harjoittelu suunnitellaan kehitystason mukaan, kovin nuorille on muutakin tekemistä kuin pelkkää ampumista. Aiheesta on tulossa syksyllä kirja. Tanska aikoo nostaa seurojensa tasoa. Jousiampuja Maja Jager valittiin Tanskassa vuoden urheilijaksi. Tanskalla on kokopäiväinen työntekijä viime marraskuusta alkaen. Islanti kertoi, että heillä on harrastajia noin 250. Aiemmin jousiammunta on ollut metsästysseurojen piirissä, nyt perusteilla on varsinaisia jousiammuntaseuroja. Erikoista Islannissa on se, että jousen hankkimiseen pitää olla lupa. Tämä hankaloittaa uusien harrastajien saamista sekä välineiden hankkimista. Islannissa 70 prosenttia nuorista harrastaa jotain urheilua ja jousiammunta aikoo kasvattaa osuuttaan. Reykjavikissä on suosittu jousiammuntakeskus, joka tarjoaa kaupallista ohjausta ja ammuntaa. Islannissa ei ole varsinaista jousiammuntaliittoa, vaan maan urheilujärjestön alaisuudessa on 2-3 hengen komitea. 

Nuorten PM-kilpailuihin sääntömuutoksia

 Nuorten PM-kilpailuista (NUM) käytiin keskustelua ja kisojen järjestelyvastuista sovittiin seuraavaa: 2014 Norja (Surnadal), 2015 Ruotsi (Halsberg), 2016 Tanska, 2017 Suomi, 2018 Norja, 2019 Islanti / Färsaaret.Norja on suunnitellut tulevan kesän NUM-viikon varrelle kaikenlaista oheistoimintaa, johon nuoret voivat vapaa-ajallaan osallistua. Kilpailuihin toivottiin tuomareita myös muista maista. Sääntöihin tehdään muutos joukkuekilpailuun. Yli jääville ampujille tehdään edelleen sekajoukkueet, mutta niiden maksimi on 3 ampujaa. Jos tulee 2 ampujaa, ampuvat he enemmän nuolia. Vanhasta ja Ianseoon sopimattomasta neljän hengen joukkuesäännöstä luovutaan. Lisäksi NUM-sääntöihin kirjataan se, että kilpailussa noudatetaan WA:n sääntöjä erikseen mainittavilla poikkeuksilla. 

Suunnitelmia tulevasta

 Ruotsi suunnittelee järjestävänsä jousiammuntaviikon Tanskan MM-kisojen alle alkaen Malmö Openista ja päättyen MM-kisoihin. Viikon varrelle on mm. suunnitteilla seminaareja valmentajille ja tuomareille. Kokouksessa keskusteltiin myös WAE:n seurajoukkuecupista, jota pyydettiin mainostamaan. Ranskalainen malli seurojen ”luokitukseen” herätti kiinnostusta, myös WAE:n seurajoukkuecupin kytkeminen luokitukseen herätti keskustelua. WAE:n kongressiin 2014 toivottiin Suomen edustusta, keskusteltiin myös baltian ja Pohjoismaiden yhteistyöstä. Asialistalla olleiden pohjoismaisten parakilpailujen järjestämisessä on Ruotsi jo aloittanut toimenpiteitä. Vielä ei ole tietoa ajankohdasta tai paikasta. Kaikilla osallistujilla oli myönteinen kanta kisojen järjestämiseen. Seuraotteluiden järjestämistä samaan aikaan netin välityksellä kannatettiin kaikkien osalta, teknisissä kysymyksissä tosin on vielä ongelmia. Ruotsi aikoo jo tänä vuonna kokeilla omien seurojensa välillä systeemin toimivuutta. 


Teksti ja kuva: Niko Ylipelkonen

Pohjoismaisen jousiammuntaunionin kokous pidettiin helmikuussa Göteborgissa. Suomi isännöi NBU:n kokousta vuonna 2016.