Karsintainfot

Tauluammunnan MM 2021 (Yankton, USA 19-26.9.)


Yleistä

Ampujat ilmoittautuvat kiinnostuksensa MM-kilpailupaikasta valmennuspäällikölle (Juhana Rüster, valmennus(a)jousiampujainliitto.fi) 30.5.2021 mennessä. Ilmoittautuminen on sitova (poislukien loukkaantumiset yms pakottavat esteet).

Karsinta ja taloudellinen tuki

Erillisiä karsintakisoja ei ammuta. Karsinta perustuu tulosrajan saavuttamiseen (kts alla). Tulosrajan voi ampua kaikissa SJAL:n kalenterissa olevissa kesäkauden kilpailuissa ja kaikissa ulkomailla ammuttavissa WA:n sääntöjen mukaisissa kilpailuissa. Ulkomailla ammutuista tuloksista on informoitava SJAL:a.

Kilpailusta ei ole julkaistu vielä tässä vaiheessa kilpailukutsua (tilanne 14.5.). Tässä vaiheessa ei määritetä karsinnan takarajaa, koska ilmoittautumisajat eivät ole tiedossa. Karsinnan päättymispäivä annetaan heti kun saamme lisää tietoa.

Tasatuloksissa korkein yksittäisen kisan tulos voittaa. Jos nämä ovat tasan, ratkaisee kympit, ysit jne. 

Jos kororarajoitukset estävät karsintakilpailujen järjestämisen kotimaassa, otetaan käyttöön kauden 2020 tilastot ulkokauden osalta. 

Karsintarajat:

Naiset tähtäinjousi: 620
Miehet tähtäinjousi: 650
Naiset taljajousi: 680
Miehet taljajousi: 693

Kilpailut ovat omakustanteiset pois lukien osallistumismaksut. Koronatestit ovat myös omakustanteiset. 

Muuta:

Yanktonin MM-kisoissa on jaossa 10 paikkaa taljaluokkiin vuoden 2022 World Games kisoihin Birminghamissa (USA). Maapaikkojen lunastaneet ampujat ovat oikeutettuja WG kisapaikkoihin. 

Tiedustelut: Juhana Rüster (valmennus(a)jousiampujainliitto.fi)


Juniorien tauluammunnan MM 2021 (Wroclaw, Puola 9-15.8.2021Yleistä

Ampujat ilmoittautuvat kiinnostuksensa MM-kilpailupaikasta valmennuspäällikölle (Juhana Rüster, valmennus@jousiampujainliitto.fi) 14.5.2021 mennessä. Ilmoittautuminen on sitova (poislukien loukkaantumiset yms pakottavat esteet).

Karsinta ja taloudellinen tuki

Erillisiä karsintakisoja ei ammuta. Karsinta perustuu tulosrajan saavuttamiseen (kts alla). Tulosrajan voi ampua kaikissa SJAL:n kalenterissa olevissa kilpailuissa ja kaikissa ulkomailla ammuttavissa WA:n sääntöjen mukaisissa kilpailuissa. Ulkomailla ammutuista tuloksista on informoitava SJAL:a.

Karsinta päättyy 17.7.

Joukkuetta voidaan tarvittaessa harkintaan perustuen täydentää vuoden 2021 maajoukkueampujilla. Tasatuloksissa korkein yksittäisen kisan tulos voittaa.

Jos kororarajoitukset estävät karsintakilpailujen järjestämisen kotimaassa, otetaan käyttöön kauden 2020 tilastot ulkokauden osalta. 

Karsintarajoja on kaksi. Alempi on minimitulos ja korkeampi matkatukeen oikeuttava raja. Matkatuen suuruus on noin 500€. Minimituloksen ampuneille maksetaan osallistumismaksut. Hyvistä sijoituksista itse MM-kisassa voidaan lisäksi maksaa harkinnanvaraista menestysbonusta viime vuosien malliin. Koronatestit ovat omakustanteiset.

Luokka Minimiraja / Tukiraja

Kadettitytöt tähtäinjousi 600 / 620
Kadettipojat tähtäinjousi 610 / 635
Kadettitytöt taljajousi 620 / 640
Kadettipojat taljajousi 640 / 670
Juniorimiehet tähtäinjousi 610 / 625
Juniorinaiset tähtäinjousi 600 / 615
Juniorimiehet taljajousi 650 / 680
Juniorinaiset taljajousi 640 / 670

Lisätietoja: Juhana Rüster (valmennus@jousiampujainliitto.fi)


EM 2021 ja Olympiakarsinta 2021


Olympialaisten siirron takia karsinta käynnistetään uudestaan kesällä 2020. 

2021 EM ja OG -Karsinta on kaksiosainen.

Vuoden 2020 aikana ammutut alkupisteet muodostavat ensimmäisen osan, kevään jatkokarsinta järjestetään Kuortaneella alkuvuodesta 2021 maajoukkueleirin yhteydessä.

Kuortaneen maajoukkuleirille kutsutaan kesältä 2020 kauden tilastojen 8 parasta mies- ja naisampujaa. Poisjääntejä ei paikata.

Vuodelta 2020 alkupisteiksi karsintaan lasketaan Taulu-SM-kisojen (Iitti) alkukisan / Ranking-finaalin (Kotka) alkukisan parempi tulos siten, että:

miehissä alkupisteiksi saa mukaan pisteet, jotka ylittävät 620

naisissa alkupisteiksi saa mukaan pisteet, jotka ylittävät 580

jos ampuja ei pysty osallistumaan kumpaankaan kisaan, mutta on kauden tilastoissa 8:n joukossa, alkupisteiksi jatkokarsintaan tulee nolla pistettä.

Jatkokarsinnan yksityiskohtainen kilpailumuoto Kuortaneella julkistetaan myöhemmin, mutta luonteeltaan se tulee muistuttamaan kevään 2020 karsintaa.

Karsinnan 3 parasta edustaa EM-kisoissa ja karsinnan neljäs osallistuu neljäntenä Pariisin WC:iin.

Muut karsinnan säännöt vuodelta 2020 ovat soveltuvin osin voimassa.

Koronatilanteen takia kilpailujen järjestämisen epävarmuus voi aiheuttaa yllä olevaan muutostarvetta.

Osallistuakseen talven jatkokarsintaan on sitouduttava osallistumaan sekä EM-kisoihin että tarvittaessa viimeiseen OG-karsintaan, mikäli karsintatilanne näin osoittaisi. Pois lukien loukkaantuminen.

Valmennusjohdolla on mahdollisuus kilpaurheilullisista lähtökohdista ja painavista syistä päättää toisin.


Olympiakarsinta 2021 (periaatteet)

  1. OG-kisaan lähetetään paras mahdollinen joukkue
  2. Lopullinen päätösvalta on Olympiakomitealla. SJAL:n hallituksella on esitysoikeus valmennusjohdon selonteon perusteella. Valmennusjohdolla on oikeus arvioida urheilijoiden terveyteen (loukkaantumiset) tai muut vastaavat kilpailukykyyn olennaisesti vaikuttavat seikat.
  3. Paikan 2021 saavuttaneet ovat lähtökohtaisesti Olympiakomitealle esitettävät urheilijat. Jos esitettävä urheilija on toinen kuin paikan ampunut, on tämän perustuttava erittäin painaviin syihin liittyen urheilijan terveyteen tai selkeästi heikentyneeseen tuloskuntoon suhteessa muihin.

Tarvittaessa viimeiseen OG-karsintaan osallistuva joukkue on EM-joukkue + mahdollisesti karsinnan 4. Mikäli urhelija saavuttaa henkilökohtaisen paikan vuonna 2019, on hänellä oikeus osallistua viimeiseen OG-karsintakisaan joukkueen neljäntenä, vaikka jäisi EM-karsinnassa 4 parhaan ulkopuolelle.

Joukkuekarsinnan joukkue määräytyy viimeisen OG-karsinnan alkukisan perusteella, jossa kolme parasta muodostavat joukkueen.


Taljajousen EM-kisat 2021 (Turkki, Antalya)


Tauluammunnan EM-kisojen uusi päivämäärä on 31.5.-6.6.2021. Kisoihin aloitetaan uusi karsinta (koskee taljan ja tähtäinjousen joukkeita). 

Ampujat ilmoittautuvat kiinnostuksensa EM-kilpailupaikasta valmennuspäällikölle (Juhana Rüster, valmennus@jousiampujainliitto.fi) 6.8.2021 mennessä. Sitovat ilmoittautumiset (valituille) viimeisen karsintakisan jälkeen. 

Karsinta järjestetään kesällä 2021s

Karsintakilpailuja on kaksi:

1) Tauluammunnan-SM peruskisa 7-9.8 (Iitti)
2) Ranking finaali (peruskisa) 29.8. (Kotka)

Karsintatulokseksi lasketaan paras tulos näistä kahdesta kilpailusta. Tasatuloksissa noudatetaan kilpailusääntöjä (x:t, kympit, ysit..). Tämän jälkeen ratkaisee kauden tilastojen toiseksi paras tulos. Kolme parasta valitaan joukkueeseen. 

Karsinnassa on lisäksi tulosraja. Karsintarajan ampuneille maksetaan osallistumismaksut. Hyvistä sijoituksista itse EM-kisassa maksetaan harkinnanvaraista menestysbonusta viime vuosien malliin. Rajojen asetennassa on käytetty referenssinä edellisten arvokisojen tuloksia.

Luokka / Karsintaraja

Miehet taljajousi 690
Naiset taljajousi 680

Lisätietoja: Juhana Rüster (valmennus@jousiampujainliitto.fi)


3D MM kilpailuiden karsinta vuodelle 2021

Karsintakilpailut

SJAL määrittelee kolme (3 kpl) karsintakilpailua joiden tulokset otetaan mukaan karsintatulokseen. Tulokseen lasketaan mukaan edellä mainituista kolmesta (3) kilpailusta kahden (2) paremman tulos ja summataan yhteen. Mikäli suunniteltujen kilpailuiden järjestelyissä tulee "force major" -tasoisia ongelmia, kerrotaan alla miten ja missä järjestyksessä voidaan karsintakilpailuita korvata muilla kilpailuilla. Muutoksista karsintaan hyväksyttävistä kilpailuista ilmoitetaan ampujille viivytyksettä:

  1. Jos vuonna 2021 ammutaan kolme (3) karsintakilpailua , otetaan kahden (2) parhaan kilpailun tuloksen summa karsintatulokseksi.
  2. Jos vuonna 2021 ammutaan vain 2 kilpailua, voidaan yhden kilpailun tulos korvata aiemman vuoden (2020 3D-SM kilpailut, Riihimäki)  tuloksella. Tällöin karsintatulokseen voidaan laskea yhden karsintakilpailun sekä mainitun kilpailun tulokset. Karsintatulokseen otetaan mukaan ampujalle edullisempi tulos.
  3. Mikäli vuonna 2021 ei ole mahdollista järjestää yleisiä kilpailuita karsintaa varten, tavoitteena on järjestää erillinen karsintakilpailu. Tämä optio määräytyy vallitsevan tilanteen mukaan ja tullaan kommunikoimaan kevään 2021 aikana.

Molemmat karsintatulokset eivät saa olla ammuttuja samalta radalta (huom.: Maaston kotikenttäetu). Mikäli urheilijalla kuitenkin molemmat tulokset on ammuttu samalta radalta, lajivastaava voi käyttää tässä omaa harkintaansa tarpeen mukaan.

Karsintaan mukaan otettavat kilpailut julkistetaan liiton foorumilla, maastoryhmän FB -ryhmässä ja Slackissä.

Paremmuusjono

Jonossa huomioidaan ne urheilijat, jotka ovat määräpäivään mennessä ilmoittaneet kiinnostuksensa lähteä Kv-kilpailuihin. Vertailussa huomioon ne urheilijat, jotka ovat ampuneet vähintään luokkansa B-rajaa vastaavan tuloksen ainakin yhdessä karsintaan nimetyssä kilpailussa.

Mikäli kahdella tai useammalla urheilijalla on samat vertailupisteet, paremman yksittäisen tuloksen ampunut urheilija sijoittuu ylemmäs, mikäli sekin on sama, verrataan urheilijoiden kaikkia karsintakilpailujen tuloksia. Viime kädessä urheilijoiden keskinäinen sijoitus paremmuusjonossa ratkeaa yhden nuolen Shoot-off ammunnalla tai lajivastaavan tekemällä harkinnalla.

Ilmoittautuminen karsintaan ja ilmoittautumisen peruminen

Urheilijat ilmoittautuvat kiinnostuksensa kilpailupaikasta maastoammunnan lajivastaavalle 1.3.2021 mennessä. Ilmoittautumalle karsintaan urheilija ilmaisee olevansa sitoutunut lähtemään kisamatkalle, mikäli sijoittuminen karsintakilpailuissa sen mahdollistaa. Mikäli urheilija ei ennakkoilmoittautumisesta poiketen ei olekaan halukas lähtemään kisamatkalla, on hänen ilmoitettava asiasta viipymättä, mutta kuitenkin niin että muutokset voidaan tehdä ilman sakkoja tai muita kuluja.

Mikäli urheilija tekee perumisen määräajan jälkeen eikä lähdekään kisamatkalle, on urheilija velvollinen korvaamaan SJAL:lle tästä aiheutuneet kustannukset. Ilmoittautuminen ja peruminen tehdään joko sähköpostilla tai tekstiviestillä maastoammunnan lajivastaavalle, joka kuittaa perumisen samalla tavoin.

  1. Luokka B-raja / A-raja Miehet talja 430 / 485 Miehet vaisto 370 / 420 Miehet longbow 295 / 350 Miehet instinctive 340 / 390 Naiset talja 400 / 450 Naiset vaisto 300 / 365 Naiset longbow 220 / 270 Naiset instinctive 270 / 320

Lisätietoja: Maastolajivastaava Harri Verho (harri@jousiampujainliitto.fi)

Maastoammunnan EM-kilpailut

5-12.9.2021 (Zagreb, CRO)


Yleistä
Tämä kuvaa, miten Suomen maajoukkue valitaan maastoammunnan Kv-kilpailuihin. Karsinnassa huomioidaan kunkin ampujan kohdalla kahden parhaan karsintakisan yhteistulos kolmesta. Karsintakilpailut (3) nimetään ja julkistetaan etukäteen ja kilpailut ovat toukokuu - heinäkuu aikana Suomessa.

Kisajoukkue ja sen nimeäminen
SJAL:n liittohallitus nimeää kisajoukkueen maastoammunnan lajivastaavan tekemän esityksen perusteella. Kisajoukkueeseen kuuluvat joukkuejohtaja, ampujia ja mahdollisesti huoltajia tai valmentajia. Kuhunkin luokkaan nimetään enintään kolme ampujaan paremmuusjonon mukaisessa järjestyksessä karsintakisojen tulosten perusteella.

Liittohallituksella on mahdollisuus perustelluista syistä nimetä tai olla nimeämättä joukkueeseen jokin urheilija myös muilla kuin tässä esitetyillä perusteilla tai saavutuksilla. Kisajoukkueen nimeämisessä pätevät myös SJAL:n yleiset edustustehtäviin nimettävien esteellisyyssäännöt (ei maksamattomia henkilökohtaisia/seuran maksuja SJAL:lle). Ampujat tulevat saamaan tiedon esteettömyydestään ennen karsinnan alkamista.

Karsintakilpailut 2021
Karsintakilpailuina käytetään nimettyjä 15.4. - 3.7.2021 välisenä aikana Suomessa järjestettäviä SJAL:n määrittelemiä kilpailuita, jotka ammutaan WA:n säännöillä. SJAL tavoite on julkistaa karsintakilpailujen päivämäärät viimeistään maaliskuussa 2021.

Kilpailijan ilmoittautuminen karsintaan ja ilmoittautumisen peruminen
Ampujat ilmoittautuvat kiinnostuksensa kilpailupaikasta maastoammunnan lajivastaavalle 31.3.2021 mennessä. Ilmoittautumalla karsintaan ampuja ilmaisee olevansa sitoutunut lähtemään kisamatkalle, mikäli sijoittuminen karsintakilpailuissa sen mahdollistaa.

Mikäli ampuja ei ennakkoilmoittautumisesta poiketen ei olekaan halukas lähtemään kisamatkalla, on hänen viimeistään su 4.7.2021 mennessä ilmoitettava tiedosta maastoammunnan lajivastaavalle. Mikäli ampuja tekee perumisen määräajan jälkeen eikä lähdekään kisamatkalle on ampuja velvollinen korvaamaan SJAL:lle tästä aiheutuneet kustannukset. Ilmoittautuminen ja peruminen tehdään joko sähköpostilla tai tekstiviestillä maastoammunnan lajivastaavalle, joka kuittaa perumisen samalla tavoin.

Paremmuusjono
Paremmuusjonossa huomioidaan ne ampujat, jotka ovat määräpäivään mennessä ilmoittaneet kiinnostuksensa lähteä EM-kisoihin. Paremmuusjonossa otetaan vertailussa huomioon ne ampujat, jotka ovat ampuneet vähintään luokkansa B-rajaa vastaavan tuloksen ainakin yhdessä karsintaan nimetyssä kilpailuissa.

Paremmuusjonon vertailupisteet määräytyvät karsintakisoissa ammuttujen tulosten mukaisesti. Ampujan kahden parhaan tuloksen summa kolmesta karsintakilpailusta on vertailun lähtökohta. Mikäli kahdella tai useammalla ampujalla on samat vertailupisteet, paremman yksittäisen tuloksen ampunut ampuja sijoittuu ylemmäs, mikäli sekin on sama, verrataan ampujien kaikkia karsintakilpailujen tuloksia. Viime kädessä ampujien keskinäinen sijoitus paremmuusjonossa ratkeaa yhden nuolen shoot-off ammunnalla tai lajivastaavan tekemällä harkinnalla.

Maastoammunnan lajivastaava
Maastoammunnan lajivastaavana toimii Harri Verho, sähköposti harri@jousiampujainliitto.fi. Lajivastaavan tehtävänä on ylläpitää karsintaan osallistuvien ja joukkuejohtajaehdokkaiden listaa, karsintatilastoa sekä tehdä liittohallitukselle ehdotus kilpailujoukkueeksi.
Lajivastaava huolehtii tiedottamisesta karsintaan osallistuville siihen asti, kunnes joukkueenjohtaja on valittu. Tämän jälkeen joukkueenjohtaja vastaa yhteydenpidosta joukkueeseen valittujen ampujien, huoltajien ja valmentajien kanssa.

Joukkuejohtaja
Henkilöt, jotka ovat käytettävissä joukkuejohtajan tehtävään, ilmoittautuvat maastoammunnan lajivastaavalle 31.3.2021 mennessä. Myös kilpailijoiksi ilmoittautuneiden kohdalla käytettävyys on ehdollinen eli hänet voidaan nimetä joukkuejohtajaksi, jos hän ei mahdu kilpailijana joukkueeseen.

Joukkueenjohtajan valinnassa otetaan huomioon myös joukkueeseen ehdolla olevien ampujien mielipiteet. Joukkuejohtajan tehtävänä on matkustaa joukkuueen kanssa ja huolehtia joukkueesta koko kilpailumatkan ajan ja varmistaa, että ampujilla on ajantasaiset tiedot kilpailun aikatauluista ja tapahtumista sekä muutenkin mahdollisimman hyvät edellytykset hyviin kilpailusuorituksiin. Kilpailujoukkueen nimeämisen jälkeen joukkueenjohtaja vastaa tiedottamisesta joukkueenjäsenille ennen kisamatkaa sekä kisamatkan aikana sekä yhteydenpidosta SJAL:n toimiston kanssa mediaan kisan aikana.

SJAL maksaa nimeämänsä joukkueenjohtajan kulut (majoitus, lennot, kuljetukset, ilmoittautumismaksut, lounaspaketit).

Huoltajat ja valmentajat
Maastoammunnan lajivastaava voi esittää harkintansa mukaan ja perustelluista syistä joukkueeseen myös valmentaja/huoltaja –statuksella lähteviä henkilöitä. Huoltajien ja valmentajien tehtävänä on omalta osaltaan tukea ampujia kisamatkalla.

Joukkueen huoltajat (tai vastaavat) osallistuvat matkalle omalla kustannuksellaan, mikäli liittohallitus ei erikseen toisin päätä.

SJAL:n taloudellinen tuki joukkueeseen nimetyille ampujille
SJAL maksaa niiden ampujien henkilökohtaiset osallistumismaksut, jotka ovat karsintakisoissa ainakin kerran ampuneet vähintään A-rajan tuloksen. Tuki on osallistumismaksun suuruinen (ennakkoarvio 230 euroa). SJAL maksaa joukkueiden osallistumismaksut.
Muut maksut (majoitus, lennot, kuljetukset, lounaspaketit sekä mahdollisesti osallistumismaksun) ampujat maksavat itse.

Muuta
Sekä kilpailijoita, joukkueenjohtajaa että muita joukkueeseen nimettyjä henkilöitä koskevat liiton yleiset eettiset ja toiminnalliset säännöt heidän toimiessaan liiton edustajina. Edellä mainitut toimijat ovat liiton sääntöjen alaisia koko kilpailumatkan ajan.

Aikataulut (tarkentuvat kevään 2021 aikana)
31.3.2021: Viimeinen päivä ilmoittaa lajivastaavalle kiinnostuksensa osallistua karsintoihin
1.5.2021 (*): Viimeinen päivä alustavalle ilmoittautuminen kisoihin (montako ampujaa tulossa Suomesta).
12.7.2021: Esitys kisajoukkueen nimeämiseksi
14.7.2021 (*): Viimeinen päivä joukkueen päivittämiseen
Pe 3.9.2021 (*): Lähtö kisoihin (aikataulu tarkentuu lentojen selvitessä)
5-12.9.2021: maastoammunnan EM-kisat Zagreb, CRO.
Su 13.9.2021 (*): Paluu kisoista (aikataulu tarkentuu lentojen selvitessä)

(*) Nämä päivämäärät tarkentuvat kevään 2021 kuluessa.

Kisakustannukset (tarkentuvat kevään 2021 aikana)
...

Lisäksi tarvittaessa (lisähintaan) Lounaspaketit, kisavaatteet, toinen matka-/jousilaukku lentokoneeseen

A-rajat ja B-rajat, hyväksytty SJAL hallituksen kokouksessa 1.12.2020
Karsinnassa käytetyt A- ja B-rajat perustuvat aiempien vuosien EM- ja MM-kisojen alkukilpailujen tulostasoon. Tuloksissa on otettu huomioon ampujien määrä näissä kisoissa. Mikäli karsintakisan rastimäärä poikkeaa tästä, skaalataan tuloksia vastaavasti.

Maaston rajat:
Luokka B-raja/A-raja
Miehet Talja 350 / 395
Miehet Barebow 275 / 315
Miehet Tähtäin 295 / 338
Naiset Talja 320 / 370
Naiset Barebow 220 / 270
Naiset Tähtäin 265 / 310

Luokka B-raja/A-raja
Juniorit miehet Talja 315 / 360
Juniorit miehet Barebow 220 / 275
Juniorit miehet Tähtäin 230 / 300
Juniorit naiset Talja 290 / 325
Juniorit naiset Barebow 200 / 250
Juniorit naiset Tähtäin 200 / 290

Huomioitavaa:
Maastoammunnan EM -kilpailu on 3D-EM-kilpailun kanssa peräkkäisillä viikoilla ja kilpailupaikkojen välinen etäisyys on noin 60km. Kilpailujen välille tullaan ennakkotietojen mukaan järjestämään bussikuljetus.

  • Tähtäinkarsinta2020.pdf 76 KB
    Tähtäinkarsinnan tilanne kesän 2019 jälkeen. Kahdeksan parasta jatkaa Kuortaneen karsintaan tammikuussa.