Universiadit käytiin 12.-23.8.2011 Kiinassa

Tänä vuonna opiskelijoiden olympialaiset eli Universiadit pidettiin Kiinassa, Shenzhenin kaupungissa. Shenzhen sijaitsee lähellä Hongkongia Etelä-Kiinassa.

Jousiampujien kolmen hengen joukkue oli reissussa yhteensä yhdeksän päivää, joista noin kolme kului matkustamiseen. Joukkueeseemme kuului kaksi ampujaa – Nico Haavisto ja Juuso Huhtala – sekä joukkueenjohtaja Timo Rantanen.

Kaupunkiin saapuessamme oli jo selvästi havaittavissa isäntämaan panostus Universiadeja kohtaan. Missään muussa kilpailussa tai maassa en ole nähnyt vastaavia järjestelyitä. Ensimmäisenä kummallisuutena havaitsimme Universiadeja varten varatun kaistan joka puolelta Shenzhenin moottoriteitä. Tällä kaistalla ei koko kilpailuiden aikana ajanut yksikään muu auto Universiadejen logoilla varustettujen lisäksi.

Huh hellettä!


Kaikkien hienouksien mukana tuli myös muutama ongelma, tosin suurin niistä johtui yksinkertaisesti kaupungin sijainnista. Nimittän lämpötila ja kosteus tekivät kilpailusta todella hankalan. Olen jonkinverran kiertänyt ulkomaisia kilpailuita aiemminkin, mutta en ole ennen kohdannut mitään tämänkaltaista. Lämpötila oli alhaisimmillaan yöllä, jolloin mittari näytti lähes aina +30 C. Päivisin mittari saattoi kohota varjossa jopa +50 C ja lisäongelmia tuotti myös jatkuva 80% ilmankosteus. Jousiammuntakenttä oli aivan meren rannalla, mutta siitä huolimatta kentällä ei käytännössä tuullut koskaan.

Kaikkien näiden yhdistelmä teki ammunnasta ja ylipäätään olemisesta todella tuskaisen tuntuista oli sitten varjossa tai auringossa. Usein huomasinkin haluavani vain pois kentältä ilmastoituun tilaan, kun rupesi olo tuntumaan jo hieman turhan raskaalta. Kokemuksena varsin mielenkiintoinen, mutta ei ehkä aivan optimaalinen keli ammunnan kannalta.

Itselläni oli ongelmia lisäksi vielä välineiden kanssa, jonka kyllä tiedostin jo Suomesta lähdettäessä. Ongelma oli hieman saatu hallintaan ennen Kiinan kilpailua, mutta harjoituksissa ja kilpailuissa pääsi tilanne riistäytymään hallinnasta.

Kilpailu ei siis mennyt lähelläkään odotusten mukaisesti. Itsellä hieman vielä painaa takaraivossa tuo epäonnistuminen, koska tiedän ammuntani olevan todella hyvällä mallilla aikaisempiin vuosiin nähden. Itse harjoituksissa ja kilpailuissa ammunta tuntui todella tasaiselta ja varmalta, mutta ei se siitä parane, kun osumat ovat kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Omien kilpailuiden loputtua meillä oli vielä pari päivää aikaa ennen lentoa takaisin Suomeen, joten pääsimme seuraamaan muiden suomalaisten edesottamuksia Universiadikentillä. Kokemuksena koko matka ja kilpailut ovat korvaamattomia eivätkä varmasti tule koskaan unohtumaan. Neljän vuoden päästä Universiadit järjestetään Koreassa, jonne olen ehdottomasti lähdossä, jos vain mahdollisuus on!

Teksti: Nico Haavisto
Kuvat: Timo Rantanen


Universiadien tulokset löytyvät kisojen virallisilta sivuilta

 

Juuso Huhtalan pudotuskierroksille mahtui onnistumisia. Hän voitti 1/48-kierroksella Singaporen Jin Toh Pangin pistein 6-0. 1/24-kierroksella Ukrainan Yuriy Havelko oli parempi 6-2.
Nico Haavisto tuskaili välineidensä kanssa ja sijoittui lopulta 33:nneksi. 1/24-kierroksella tuli tappio Intian Harkirat Singhiä vastaan pistein 133-137.
Juuso Huhtala ja Nico Haavisto edustivat jousiammuntaa Suomen joukkueessa, johon kuului kaikkiaan 73 opiskelijaurheilijaa 13 eri urheilulajista.