Antidopingin tieteelliseen tutkimukseen rahoitusta
Kansainvälinen Olympiakomitea ja 12 maan hallitukset ovat sitoutuneet rahoittamaan antidopingin tieteellistä tutkimusta lähes 13 miljoonalla dollarilla. Valtioita haastoi mukaan rahoittajiksi Maailman Antidopingtoimisto WADA.
Kansainvälinen Olympiakomitea ilmoitti joulukuussa 2013 osana Olympic Agenda 2020:tä sitoutuvansa sijoittamaan 10 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria antidopingtutkimuksen tukemiseen. Tämän jälkeen WADA haastoi kaikkien maiden hallitukset antamaan rahoitusta antidopingtutkimukselle, ja Kansainvälinen Olympiakomitea KOK lupasi rahoittaa tutkimusta samalla summalla kuin valtiot yhteensä. KOK lähti nyt ensimmäistä kertaa näin laajaan antidopingtutkimuksen rahoitusyhteistyöhön.
Tähän mennessä valtiot ovat tehneet rahoitussitoumuksia yhteensä reilun 6,4 miljoonan dollarin edestä. Mukana ovat tällä hetkellä Etelä-Korea, Japani, Kiina, Norsunluurannikko, Peru, Qatar, Ranska, Saudi-Arabia, Sveitsi, Turkki, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.
"On merkityksellistä, että antidopingtutkimusta tehdään laajasti. Tämä rahoitus on hyvä lisä sille tuelle, mitä hallitukset jo nyt ympäri maailman antavat WADAn ja kansallisten antidopingorganisaatioiden kautta", Suomen Antidopingtoimikunta ADT:n pääsihteeri Pirjo Ruutu sanoo ADT:n tiedotteessa.
Kansainvälisen Olympiakomitean ja WADAn rahoitushaasteen lisäksi valtiot rahoittavat muutoinkin antidopingtutkimusta tuntuvasti osana maailmanlaajuista antidopingyleissopimusta.
KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach näkee rahoitusyhteistyössä ajattelutavan muutoksen. "Olympic Agenda 2020:n myötä muutamme filosofiaamme suhteessa urheilukilpailujen ja urheilijoiden uskottavuuteen. Meidän tulee pitää jokaista penniä, joka on sijoitettu dopinginvastaiseen työhön, sijoituksena tulevaisuuteen, ei kuluna. Rahasto osoittaa selvästi, että tuemme innovatiivista antidopingtutkimusta, joka johtaa puhtaiden urheilijoiden parempaan suojeluun."
Teksti ja kuva: Anne Lantee